Met '
De wereld na Trump en Merkel' presenteert
Paul Lookman zijn tweede boek. Eerder verdiepte hij zich in de geschiedenis van Israël met het boek 'Het zionistische project Israël', nu laat hij zijn licht schijnen over de internationale politiek. Paul geniet nu van zijn pensioen in Koersel maar had tijdens zijn loopbaan in de zuivelindustrie een mooie internationale carrière en zo kreeg hij meer en meer interesse in de internationale politiek.
Het boek vertrekt van de gezondheids- en economische aspecten van de coronacrisis, staat stil bij de gevolgen voor de EU van brexit, verdiept zich in de rol van Angela Merkel in Duitsland, Europa en de wereld, kijkt naar de verrechtsing van Europa, schat de overlevingskansen in van de euro, stelt de vraag of de relance na corona niet moet samengaan met een serieuze herschikking van onze neoliberale samenleving, en eindigt met een uitvoerige analyse van het Amerikaanse mondiale leiderschap en de kansen op een multipolaire wereld.
"Er zijn twee thema's die me altijd al geboeid hebben: eerst het Palestina-Israël verhaal en als tweede het machtsevenwicht in de wereld. Hoe evolueert dit nu China een steeds grotere rol gaat spelen en blijft Amerika de lakens uitdelen? Ik hoop stellig dat dit een vreedzaam proces zal zijn. Amerika is constant bezig met onrust stoken, en dat draait om China en niet om Rusland", zegt Lookman.
Paul begint het boek met een knappe analyse van de huidige coronacrisis.
"Sinds 2020 kostte het coronavirus miljoenen levens. Wereldwijd kwam het maatschappelijk leven stilstand. Terwijl China COVID-19 snel onder controle kreeg, toonde de intern verdeelde EU, net als bij de financiële crisis van 2008 en de vluchtelingencrisis van 2015, te weinig daadkracht. De collectieve inkoop van vaccins werd een fiasco. De lidstaten waren niet voorbereid. Hun pandemieplannen waren verouderd, en de politiek nam maar schoorvoetend zijn verantwoordelijkheid", zegt de auteur.
Voor de auteur mag het na de coronacrisis
geen 'business as usual' worden. De uitwassen van het neoliberalisme moeten worden gecorrigeerd. Big pharma moet onder controle gebracht, en banken moeten kunnen omvallen. De klimaatcrisis en kernwapens moeten hoog op de politieke agenda komen. Geopolitiek moet de macht in de wereld worden gedeeld.
"Het Amerikaans leiderschap is voorbij. Sanctiepolitiek maakt plaats voor diplomatie, en geen land mag uitgesloten worden. Europa moet kiezen: op eigen benen staan, of de ondergeschikte blijven van grote mogendheden. En redt de euro het?" Europa is maar zo sterk als ieder individueel land. Europa moet volgens mij onafhankelijk worden van Amerika", zegt Paul stellig.
Paul heeft zich ondertussen flink verdiept in de wereldgeschiedenis en met een jeugdig enthousiasme bestudeert hij vele internationale bronnen.
Het boek is een mooie samenvatting van zijn denk- en opzoekingswerk.
"Ik kijk vooral naar alternatieve bronnen, de mens
moet veel kritischer kijken naar de wereld, dat is mijn boodschap. We worden overspoeld met oppervlakkig nieuws dat vaak nog niet klopt. Ik kijk met een open maar een zeer kritisch vizier naar alles wat rondom mij gebeurt. Ook het onderwijs speelt een belangrijke rol om jongeren kritisch te leren kijken", zegt Paul tot slot.
En om kritisch te leren kijken, is dit boek alvast een aanrader.
Het boek kost €29 en wordt verkocht via de boekhandel in België en Nederland (ISBN 978-94-6406-735-4). Geïnteresseerden die het boek rechtstreeks aankopen bij de auteur krijgen een gesigneerd exemplaar thuisgestuurd. Bestellen kan door €29 over te schrijven op BE91 9733 8390 1176 ten name van Paul Lookman, Beringen en vervolgens uw adresgegevens en verzendingsvoorkeur door te mailen naar paul-robert
telenet.be