Vandaag maken we in deze reeks kennis met
Thieu Plessers, de nieuwe deken van het dekenaat Beringen.Thieu werd geboren in Hechtel op de Hoef in een gezin van negen kinderen. "Pa werkte in de mijn en had daarnaast ook nog een kleine boerderij. We hadden zes koeien en het boerenleven heeft me altijd geïnteresseerd. Ik hielp graag op de boerderij, ook bij onze buren stak ik wel eens een handje bij. Ik ging studeren in het college van Houthalen. In de laatste jaren is dan de gedachte gegroeid om priester te worden. Mijn roeping is er toch vooral gekomen door het engagement bij de Chiro in Hechtel", blikt Thieu terug.
Na het college trekt hij naar het seminarie in Sint-Truiden om een priesteropleiding te volgen.
"Dat was in 1971. Zes jaar later werd ik gewijd als priester. Het waren boeiende jaren, twee filosofie en vier jaar theologie. Ik was 24 jaar toen ik kapelaan in Zolder werd. Dat was een fijne tijd, ik kon mijn engagement als chiroleider, ook daar verderzetten. Dat gaf me veel mogelijkheden en voldoening".
Na acht boeiende jaren verhuist Thieu van Zolder naar Zwartberg. Daar werkt hij nog vier jaar als kapelaan om dan pastoor te worden aan de Maaskant. Twaalf jaar woonde hij in Meeswijk, daarna verhuisde hij voor tien jaar naar Lummen. En dan werd Thieu deken in Hamont-Achel. En vorig jaar werd de dekenaten in Limburg gereorganiseerd. Zo komt Thieu nu in Beringen terecht als nieuwe deken in opvolging van Marcel Meysen.
"Als priester moet je veel verhuizen, dat is niet altijd even evident en het wordt moeilijker met de jaren. Maar ik zie het als het loslaten van het oude en de uitdaging van het nieuwe. Maar dat is een gevecht. Ik ben nu aan mijn zesde plaats toe".
De kerk staat vandaag voor veel nieuwe uitdagingen en die liggen uiteraard ook op het bord van de deken.
"Het engagement naar de interculturele maatschappij die de katholieke kerk heeft, vind ik wel belangrijk. Het contact met andere geloofskernen is belangrijk. We hebben een sterke uitdaging om de jongeren te bereiken. De vraag is: hoe geven we het geloof door? Dat moet gebeuren in openheid en dialoog. Daar slagen we niet heel goed maar ik zie toch ook hoop en veel mooie momenten zoals bijvoorbeeld bij de communicanten. Geloof is een dynamische gebeuren, het zoeken naar God in de wereld van vandaag is een uitdaging. Er zijn veel deuren dicht voor God maar veel deuren staan gelukkig toch nog open. De mensen komen misschien niet meer fysiek naar de kerk maar het geloof is zeker nog aanwezig in onze maatschappij en vele vrijwilligers zetten zich in voor de gemeenschap. Jonge en oude mensen samenbrengen, vind ik ook cruciaal".
Is er tijd voor hobby's?
"Ik fiets en wandel graag. Ik ben ook graag bezig met taal. Cyrptogrammen en kruiswoordraadsel vul ik graag in. En ik ben een heel grote fan van Toon Hermans en zelf schrijf ik wat versjes zoals Toon. Een paar bundels heb ik al gemaakt. En ik ben ook een fan van KRC Genk. Ik heb een abonnement en ga dus graag naar het voetbal".
Hoe goed ken je Beringen al?
"Ik loop nog wat verloren! (lacht) Ik ben naast deken ook pastoor-moderator voor de drie parochies van Koersel in opvolging van Benny. Er is nu wel een kans dat er een Indische priester komt om ons team hier te versterken. Er zijn nu nog drie pastorale eenheden in Beringen. (Paal-Tervant-Beverlo, Beringen-Beringen-Mijn en Koersel-Stal-Korspel) We moeten zeker eens kijken om er één geheel van te maken. Ik ben ook heel blij met het engagement van heel veel mensen, mannen en vrouwen, hier in de parochies. Ik heb de uitdaging om naar Beringen te komen, graag aangenomen en wil me hier de volle 100% inzetten".