Gisteren werd de campagne
‚Eet meer Limburg’ gelanceerd. Dat is een initiatief van de provincie Limburg waarin ik me met de volle 100% kan vinden. We mogen gerust
fier zijn op onze streekproducten en de producenten die hard werken om een goed en tof product op de markt te brengen. Terug lokaal denken, is niet zo vreemd als het lijkt. Ik probeer al een paar jaar met de
seizoenen mee te eten. Dus voor mij geen sla en tomaten in de winter. En ook geen boontjes uit Kenya. Waarom? Gewoon omdat ik fier ben op de producten die in Vlaanderen gemaakt worden en omdat
seizoensgroenten veel beter smaken. Voor mij dus de komende weken pastinaak, boerenkool, schorseneren en veldsla.
Ook ga ik steeds vaker in mijn eigen buurt winkelen.
Wij hebben in Beringen zoveel lekkere dingen die mij als gastronoom blij maken. Een stukje Beringse witte bijvoorbeeld, de schapenkaas van de Stalse Schans. Maar ook de Wintershoeve in Paal heeft een aantal lekkere kazen die niet misstaan op een feestmenu. En hebben jullie al geproefd van veenbesjes in witte chocolade van Blueberry Fields?
Ik ga ook graag winkelen in Beringen, onze lokale middenstand kan zeker een duwtje in de rug gebruiken. Ik wil me vandaag beperken tot de culinaire verwennerijen. Wij hebben goede traiteurs, specialiteitenwinkels en zelfs bierbrouwers. Ik kijk al uit naar wat Patrick Haselaars straks gaat brouwen in de oude stelplaats van de Lijn in Koersel. En we hebben al een straf Koolputters bier en een leuk assortiment van ‚t Aerts Paradijs. En wie op zoek is naar een goed en lekker stuk vlees kan terecht bij de Beringse slagers.
En ook ik ga eens graag vreemd. Daar is niets mis mee. Ik ga met plezier shoppen in de Turkse winkels van Beringen-Mijn om een meer exotische avond te organiseren. En mijn favoriete buitenlandse keuken is de Italiaanse. Wim Schoofs van de Spar in Beringen-Mijn is net als zijn vader en grootvader gespecialiseerd in Italiaanse specialiteiten. Of Mara Laccino die in Paal haar droom waarmaakt in haar Italiaans winkeltje.
Kortom Beringen heeft echt alles in huis om van de feestdagen echte culinaire hoogdagen te maken.
En als je zelf niet wilt koken, steek dan zonder schroom je
benen onder tafel in één van de Beringse restaurants.
Ik wens iedereen alvast culinaire en lokaal geïnspireerde feestdagen.
Mijn volgend feestmenu zal alleszins Berings en Limburgs gekleurd zijn.
Hans Put