Meral Özcan (Groen) stelde een mondelinge vraag over het patrimonium van de stad. "In de afgelopen maanden zijn er op het schepencollege verschillende belangrijke beslissingen genomen over de toekomst van enkele gebouwen van de stad. Zo zijn er in kader van de herontwikkeling van Beverlo-Centrum plannen op de agenda geplaatst om de gebouwen van het vroegere OCMW in Beverlo te slopen en werd ook de deur geopend voor een sloop van buurthuis De Kardijk. Dat laatste is opvallend, want in besluitvorming van vorig jaar was het nog de bedoeling om het gebouw van De Kardijk te behouden. Het is heel opmerkelijk dat de stad de mogelijkheid opent om gebouwen die relatief recent gebouwd werden, af te breken en de ontwikkeling van de site in handen van een projectontwikkelaar te geven. De afgelopen weken werden enkele participatieavonden georganiseerd over de dorpskernvernieuwing in Beverlo. Helaas is de realiteit dat deze participatie pas plaatsvindt als de plannen al grotendeels gesmeed zijn en die plannen voornamelijk ter info aan de bevolking worden voorgelegd. Naast de gebouwen van het vroegere OCMW en de Kardijk in Beverlo, werd op het schepencollege van 24 maart ook een beslissing genomen om bij de Vlaamse overheid een ondersteuningsaanvraag in te dienen voor een nieuwbouw van de gemeentelijke scholen in Korspel en Koersel. Nochtans is de school van Korspel bijvoorbeeld grotendeels gehuisvest in gebouwen die slechts 25 jaar oud zijn. Ook dit getuigt niet bepaald van goed huisvaderschap. Als fractie zijn wij bezorgd over deze gang van zaken waarbij er absoluut niet duurzaam wordt omgegaan met het behoud van gebouwen. Wij zijn allen gebaat met een duurzame ontwikkeling van onze stad en omgeving maar gebouwen slopen die nog gemakkelijk 40 jaar of langer mee kunnen, heeft niets met duurzaamheid te maken. Dit is ook pure geldverkwisting! De inwoners die belastingen betalen, verdienen dat er op een verstandige manier met hun geld omgegaan wordt. Onze inwoners bouwen ook geen huis om dit na 25 of 30 jaar af te breken en een nieuwe woning te bouwen. Via een renovatie kan men gebouwen eenvoudig een tweede leven geven", stelt Özcan.
Daarom stelde Groen de de volgende vragen: Is er een langetermijnvisie uitgewerkt over hoe op een duurzame manier omgegaan wordt met het stedelijk patrimonium? •Als er een visie uitgewerkt is, hoe past deze visie in de recent opgemaakte Bouwmeestercan? Zijn er behalve de gebouwen van het oud OCMW, De Kardijk en de gemeentelijke scholen in Koersel en Korspel, nog gebouwen die men in de komende jaren plant te slopen? Hoe ziet het schepencollege de toekomst van buurthuis De Kardijk? Welke standpunten kwamen uit de participatieavonden over buurthuis De Kardijk?
Schepen van Stadsontwikkeling Patrick Witters (CD&V) reageerde verbouwereerd op de vraaag:
Vooreerst, in uw uiteenzetting verwijst u naar beleidsbeslissingen omtrent de Kardijk in Beverlo en onze twee stedelijke basisscholen in Korspel respectievelijk Koersel waaruit u dan besluit dat stad Beringen onzorgvuldig en niet duurzaam zou omspringen met haar gebouwenpatrimonium.
Dit is echt wel kort door de bocht".
De schepen gaf een uitvoerige uitleg over de vragen.
"Voor wat betreft de nieuwbouwprojecten van de twee stedelijke basisscholen werden aanvankelijk in het voorjaar van 2020 een dossier bij AGION ingediend om subsidies te verkrijgen voor het bouwen van 2 nieuwe scholen. De doorlooptijd van deze procedure via AGION is maar liefst gemiddeld 10 tot 12 jaar, reden waarom er dus niet gewacht moet worden tot de scholen op de draad versleten zouden zijn en niet meer voldoen aan de noden. In het kader van de oproep 'Scholen van Vlaanderen' hebben wij heel recent de financieel interessante opportuniteit te baat genomen om onze reguliere AGION-dossiers versneld te realiseren waarbij Vlaanderen 81,5% van de kosten voor haar rekening zou nemen en de stad 18,5%. Gedurende 30 jaar financiert Vlaanderen dan tevens 90% van de onderhoudskosten.
Hiermee kunnen we onze leerlingen kwaliteitsvol onderwijs aanbieden in een gebouw dat afgestemd is op het leerlingenaantal en dat minder ruimtebeslag legt op de site, ten koste van speelruimte of ruimte voor groen. De kost voor nieuwbouw zou trouwens eenzelfde grootteorde hebben als die van een doorgedreven renovatie", zegt Witters.
De schepen ging dan verder in op de andere vragen.
1.Is er een langetermijnvisie uitgewerkt over hoe op een duurzame manier omgegaan wordt met het stedelijk patrimonium?
"Zoals u weet beschikt stad Beringen over een zeer uitgebreid en helaas ook een dikwijls verouderd patrimonium. Dat we het afstoten van verouderd patrimonium ter harte nemen, getuigt ondermeer de verkoop van de oude Cor en het Eeuwfeestgebouw.
Met ons gebouwenbeheer stellen wij ons tot doel om onze gebouwen uit te rusten volgens de actuele kwaliteits- en comforteisen.
Om een nog meer gestructureerd en met kennis van zaken gebouwenbeheer te realiseren zal het gebouwenpatrimonium de volgende jaren onderworpen worden aan een reeks van conditiestaatmetingen teneinde de kwaliteit van de gebouwen na te gaan en ons toe te laten een inschatting te maken van de toekomstige onderhoudskosten".
2. Als er een visie uitgewerkt is, hoe past deze visie in de recent opgemaakte Bouwmeestercan?
"In de bouwmeesterscan hebben experten hun visie neergeschreven hoe we in Beringen best kunnen omgaan met ruimte, mobiliteit, inrichten van dorpskernen, … Dit waardevol document verschaft ons inzichten over het huidige ruimtegebruik en reikt een aantal toekomstscenario’s aan als antwoord op toekomstige uitdagingen. Samen met de resultaten van het stadsdebat zal deze bouwmeesterscan een vertaling krijgen in een nieuw Beleidsplan Ruimte dat ook een impact zal hebben op ons bestaande gebouwenpatrimonium en nieuw te realiseren projecten".
3.Zijn er behalve de gebouwen van het oud OCMW, De Kardijk en de gemeentelijke scholen in Koersel en Korspel, nog gebouwen die men in de komende jaren plant te slopen?
"In de toekomst zullen er uiteraard zeker nog gebouwen gesloopt worden in functie zijn van de kwalitatieve toestand van de gebouwen, specifieke noodwendigheden of van nieuwe opportuniteiten die zich voordoen".
4.Hoe ziet het schepencollege de toekomst van buurthuis De Kardijk?
"Wat betreft de toekomst van de gemeentelijke gebouwen in Beverlo (oud gemeentehuis, OCMW-gebouw …) hebben wij steeds gesteld dat het eerder opgestelde masterplan de leidraad en de visie vormt rond herbestemming. Deze visie wordt in de bouwmeesterscan heel duidelijk bevestigd. Gezien de strategische ligging van deze gebouwen en voorliggend groenzone en parking is dit een ideale locatie om aan dorpskernvernieuwing te gaan doen. We wensen dit te realiseren via een PPS gebiedsontwikkeling. Dit ontwikkelingstraject is lopende.
Zoals gezegd blijft het masterplan het uitgangspunt, maar ideeën en voorstellen uit participatietrajecten zullen worden meegenomen zoals ook voortschrijdende inzichten. Het behouden van een ontmoetingscentrum op deze locatie staat buiten kijf maar dit impliceert niet noodzakelijk het behoud van huidig gebouw".
Vanavond om 19u30 kan je in de Kardijk trouwens naar het ontwerp gaan kijken dat binnenkort op de muur zal prijken.