Donderdag kreeg Bionerga groen licht voor de bouw van een afvalverbrandingsoven in Beringen. Het is een proces van lange duur geweest, al meer dan
20 jaar beroert dit dossier het politieke landschap. De Beringse politiek protesteerde eind vorige eeuw
unaniem tegen.
"Beringen wil niet weten van een verbrandingsoven op zijn grondgebied. De Limburgse gemeente is één van de zes plaatsen die genoemd worden voor de vestiging van een nieuwe oven. Berings burgemeester Marcel Mondelaers - partijgenoot van de bevoegde minister, Kelchtermans - denkt aan een referendum over de kwestie. Informatieambtenaar Luc Vrijdaghs organiseert mee het verzet tegen de oven", lezen wij in de Morgen van 15 mei 1998.
Anno 2016 is er alleen een handvol actievoerders van
Leefbaar Tervant die de strijd tegen Goliath durft op te nemen. Het siert de groep dat ze verbeten de strijd voeren. Het is dat wat een actiegroep moet doen. Maar de politieke Goliath is haast niet te verslaan.
Op twintig jaar tijd is er veel veranderd. De aandeelhouders van Bionerga zijn Limburg.net en Nuhma, twee organisaties die net door de politici zijn opgericht en waarbij de voorzitters en leden van raad van bestuur netjes zijn ingevuld door
al de politieke partijen. De huidige Beringse of Limburgse politici kunnen zelfs niet meer protesteren. Kan Joke Schauvliege haar partijgenoot en voorzitter van Bionerga voor de kop stoten?
Op de viering van 10 jaar Bionerga en 10 jaar Limburg.net afgelopen vrijdag in Beringen gaven alle politieke partijen present en werd er getoast en gedronken op de zogenaamde
biostroomcentrale. Want je moet het Bionerga wel nageven: communicatie en citymarketing, daar hebben ze kaas van gegeten.
De verbrandingsoven werd plots een
biostoomcentrale, en geef toe: dat klinkt veel beter. Vrijdag werd daarbij nog het verhaal van een
energiehub bijgevoegd. En dat kan inderdaad een mooi verhaal worden want groene en vernieuwbare energie is de richting die we moeten uitgaan.
Maar de vraag is of een verbrandingsoven moet zorgen voor die energie van de toekomst. Hij wordt wel gebouwd volgens de best bewezen technologie maar met cijfers en modellen kan je alles bewijzen.
De uiteindelijke hamvraag is en blijft: hoe (on)gezond is Biostoom Beringen? Wie vertelt het mij en de Beringse bevolking?
(Hans Put)