De gemeenteraad keurde gisterenavond het
Lokaal Energie- en Klimaatpact goed. Vlaanderen en de lokale besturen slaan de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Dat doen ze aan de hand van Lokaal Energie- en Klimaatpact. Het pact wil de Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen in het behalen van concrete doelstellingen en bouwt voort op reeds ingeburgerde initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030. De focus ligt op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.
"Stad Beringen zet al sterk in op klimaat en energie met de acties en doelstellingen opgenomen binnen het klimaatactieplan 2030 en met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 . De ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpacht bied de kans om extra in te zetten op bestaande acties en bijkomend nieuwe acties te realiseren".
Groen Beringen keurde het punt goed maar had toch wel wat bedenkingen.
"We merken op dat de stad op sommige vlakken in strijd met dit klimaatpact handelt. Er wordt in het klimaatpact bijvoorbeeld vooropgesteld dat er voor elke inwoner een extra boom geplant wordt tegen 2030. We vragen ons af hoe we in dit licht de keuzes moeten zien die het schepencollege op 5 augustus maakte bij het verlenen van de omgevingsvergunning voor een ontbossing van 22 hectare op Ravenshout-Noord. Het Agentschap Natuur en Bos gaf in het huidige stadium namelijk een negatief advies voor het afleveren van een ontbossingsvergunning voor een gebied van 10 hectare. Agentschap Natuur en Bos geeft negatief advies omdat er op dit moment nog geen concrete afspraken gemaakt zijn over de verkoop en inrichting van deze percelen en benadrukt dat het verlenen van een ontbossingsvergunning op dit moment in strijd is met de natuurzorgplicht. Maar het schepencollege slaat dit advies in de wind en levert toch een vergunning af voor het ontbossen van deze 10 hectare. Dit is de omgekeerde wereld. Door het verlenen van een ontbossingsvergunning vooraleer er duidelijkheid is over de verkoop van de gronden bestaat het risico namelijk dat de percelen ontbost worden en later niet verkocht geraken. Dan blijven we achter met lappen kale grond en is de mooie omgeving van vandaag onherroepelijk verloren.
Het is niet de eerste keer dat een advies van experten niet wordt gevolgd. Er zijn de afgelopen jaren al meerdere adviezen over natuurbehoud naar de prullenmand verwezen. Het schepencollege miskent hiermee de verantwoordelijkheid die ze draagt over zorgvuldig natuurbeheer", zegt Groen Beringen.