Op de gemeenteraad van 13 januari diende de groene fractie een voorstel in om een regenboogzebrapad aan te leggen in Beringen. Dit werd toen helaas weggestemd.
Vanavond diende Groen Beringen een nieuw voorstel in om naast de aanleg van een regenboogzebrapad ook werk te maken van een
ambitieus holebi- en transgendervriendelijk beleid. "Om daartoe te komen kan de stad, in samenspraak met holebi- en transgenderverenigingen die in onze regio actief zijn, een ‘Regenboogcharter’ opstellen", stel Kobe Snyers voor.
"Hierin kunnen concrete acties opgenomen worden die de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders verbeteren. Dit is een uitgelezen kans om vanaf nu wel een ambitieus beleid op dit vlak uit te bouwen en hen verder te ondersteunen, in samenspraak met hun belangenorganisaties"
Maar er is nog meer.
"Bijkomend stellen we voor dat in het Regenboogcharter minimaal enkele vaste actiepunten opgenomen worden zoals het aanstellen van een referentieagent bij de politie voor de opvolging van incidenten waar sprake is van homofobie en/of transfobie, het promoten van informatiesessies van jongerenverenigingen uit de LGBTQI-gemeenschap bij scholen en het toevoegen van een anti-discriminatiecharter aan subsidiereglementen", zegt Kobe nog.
Schepen van samenleven Hilal Yalçin gaf Kobe een repliek:
"Stad Beringen kent meerdere uitdagingen op vlak van samenleven. Het inzetten en uitvoeren van een beleid dat niemand uitsluit is sowieso prioriteit. De vertaling ervan vindt je terug in het meerjarenplan van de stad, verspreidt over meerdere domeinen. Maximaal inspelen op alle uitdagingen is helaas niet haalbaar, noch realistisch. Bij de opmaak van het MJP zijn er weloverwogen keuzes gemaakt en werden – dit op basis van omgevingsanalyses en bevragingen - personeel en middelen navenant toegewezen aan maatschappelijke uitdagingen.
Uit vooronderzoek vanuit de dienst samenleven met Regenbooghuis vzw en contacten met stad Genk als referentie, bleek immers dat je hier vooral personeelsmatig moet op inzetten. De uitwerking van een verregaand holebi- en transgendervriendelijk zat dus zeker mee in de bespreking, maar werd finaal niet weerhouden omwille van de intensiviteit en gevraagde tijdsinvestering. We zijn hier dus niet over één nacht ijs gegaan.
Dit betekent echter niet dat we als stad de noden van deze doelgroep aan de kant schuiven en het thema links laten liggen. We blijven inhaken op bovenlokale campagnes en blijven steeds op de hoogte van acties door Regenbooghuis Limburg. Ook binnen bestaande werkingen proberen we het thema onder de aandacht te brengen zoals MOOOV filmfestival.
We zijn er voor elke burger, en elke discriminatie moet tegengegaan worden. In subsidiereglementen dient uiteraard alle vormen van discriminatie te worden tegengegaan. Zo zijn bv in de recent goedgekeurde subsidiereglementen van jeugd clausules opgenomen die heel wat vormen van discriminatie benoemen: vb. ras, leeftijd, geslacht, geloof, seksuele geaardheid, etc. Deze werkwijze willen we in de toekomst blijven hanteren.Als basis hiervoor kunnen de 19 criteria die Unia naar voren schuift als leidraad gelden".