vroeg vanavond op de gemeenteraad een partijoverschrijdend klimaatplan. "Om lokale overheden een kader aan te reiken om hun lokale klimaatbeleid vorm te geven, is er sinds 2011 het Burgemeestersconvenant. Heel wat lokale besturen in de wereld ondertekenden deze verbintenis met het oog op een CO2-reductie van 20% tegen 2020, één van de Europese klimaatdoelstellingen. Ook Beringen ging in 2011 dat engagement aan. Wanneer we vandaag terugblikken op de weg die reeds afgelegd werd in Beringen, dan is het resultaat teleurstellend", zegt
Voor Groen is het duidelijk dat het huidige klimaatbeleid van de stad niet volstaat en het roer omgegooid moet worden.
"Daarom stellen wij voor om over de partijgrenzen heen samen te werken aan een stedelijk klimaatplan met als einddoel een klimaatneutrale stad tegen 2050. Enkel een plan met een duidelijke visie en dat breed gedragen is, zal op lange termijn effectief blijken", stel Snyers voor.
In het plan kunnen maatregelen opgenomen worden met betrekking tot een verhoging van de energie-efficiëntie, meer hernieuwbare energie, een duurzame mobiliteit en het introduceren van de circulaire economie in Beringen.
"Om dit klimaatplan uit te denken kunnen we samenwerken met de bedrijven en industrie in Beringen. Het is vanzelfsprekend dat we ook de jongeren betrekken, het zijn immers zij die nog een hele tijd na 2050 moeten leven in onze stad. Tot slot is het ook aangewezen om zoveel mogelijk inwoners van de stad te laten meedenken over dit plan, om de gedragenheid van het plan te bevorderen", zegt Snyers nog.
Het voorstel werd niet aangenomen maar schepen van leefmilieu Tijs Lemmens (VOLUIT) stelt wel dat het bestuur op dezelfde golflengte zit.
"Ik stel ook met u vast dat de laatste tijd er inderdaad enorm veel te doen is omtrent het klimaatbeleid (of het gebrek aan). Zo heeft afgelopen donderdag de Beerring ook een klimaatmars georganiseerd waarop stad Beringen uitgenodigd werd om de kinderen te ontvangen, wat de burgemeester en ikzelf dan ook met veel enthousiasme gedaan hebben. Hun insteek heeft mij alleszins enorm veel bijgeleerd. Het is makkelijk om de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen. Misschien is dit ook net wat de afgelopen jaren op alle niveaus, zelfs op wereldniveau, te vaak gedaan werd en nog steeds wordt. De Beerring keek in eigen boezem door 10 beloftes te doen waarmee zij zelf hun steentje zouden bijdragen. Er is mijn inziens namelijk niemand die het klimaat kan claimen. Het klimaat is van iedereen en de effecten zijn ook voor iedereen. Vanuit die optiek is het dan ook enorm belangrijk dat iedereen bijdraagt om te streven naar een beter klimaat om zo een toekomstperspectief te kunnen behouden voor onze kinderen. Wij hopen dan ook dat met de protestmarsen ook het draagvlak, om maatregelen te aanvaarden en ook zelf te nemen, groeit bij de bevolking. We moeten ernaar streven dat de acties die we als stad Beringen ondernemen en gaan ondernemen aangevuld worden met acties vanuit de bedrijfswereld, particulieren, scholen… en dat kan een participatietraject mogelijks opleveren", zegt Tijs Lemmens. Er wordt wel een commissie opgericht om te werken aan een klimaatplan in het kader van de burgemeestersconvenant.