We starten vandaag
een nieuwe reeks op de Internetgazet Beringen waarin we praten met mensen
over hun geloof. De nieuwe imam van de Beringse Fatih-moskee mag de spits afbijten. Ferhat Polat is geboren in Heusden-Zolder en studeerde theologie in Ankara, Turkije.
"Na mijn middelbare studies heb ik één jaar orthopedagogie gestudeerd in Hasselt. Ik was op dat moment veel bezig met mijn religie en op zoek naar mijn identiteit, zo heb ik dan de keuze gemaakt om theologie te gaan studeren in Turkije. Het geloof zit cultureel ingebed bij Turkse families, het offerfeest, de ramadan, het vrijdaggebed het hoort er allemaal gewoon bij. Zo ben ik via Diyanet in contact gekomen voor een opleiding tot theoloog. Die opleiding duurt vijf jaar".
Is de opleiding gericht op de islam of ook breder?"De focus ligt op de islam maar ook andere godsdiensten en filosofische stromingen krijgen aandacht. Religie heeft altijd een positieve impact gehad om mij en daarom wil ik die positiviteit doorgeven aan jongeren. Godsdienst kan betekenen dat je beter presteert op school of op de werkvloer, religie vormt je naar een persoon die zich bewust is van zijn omgeving".
Was het je droom om imam te worden?
"Niet meteen, ik heb altijd gewerkt in een fabriek, trouwens nu nog altijd. Ik heb altijd wel veel vrijwilligerswerk gedaan binnen de moskeeverenigingen. Ik ben ook een tijdje actief geweest in het Islamitisch Informatiecentrum van Heusden-Zolder waar alle publicaties en lezingen in het Nederlands zijn. Ik ben altijd wel gewerkt in een omgeving waar godsdienst centraal staat. Uiteindelijk kreeg ik het aanbod om imam te worden in Beringen en dat vond ik wel een mooie uitdaging".
Een Nederlandstalige imam uit België is een stijlbreuk met het verleden toen imams vanuit Turkije gestuurd werden?
"Het is een voordeel dat ik uit eigen streek kom, vooral om te communiceren met de buitenwereld. Zo is er meer transparantie. Ook wil ik graag mensen rondleiden in de moskee, iedereen is hier welkom en dan is het belangrijk dat je in contact komt met een Nederlandstalige imam. Maar ook naar de jongere generatie is het Nederlands belangrijk, de voeling met de moedertaal gaat hier en daar wat verloren".
Wat zijn de uitdagingen voor die jongeren?
"Ik denk dat de Turkse jongeren zich wel goed voelen in hun vel. Ze kregen soms wel negativiteit over zich als ze de politiek volgen en dat kan zich vertalen in negatieve gevoelens of handelingen. Dat is helemaal niet nodig, je kan in België perfect je religie beleven en niemand gaat je daarin kwetsen. Maar je moet wel de verplichtingen nakomen en je aan de regels in België houden. Soms worden problemen uitvergroot in de media of op sociale media. Zeker op die sociale media, heb je geen controle".
Religies botsen vaak, maar toch hebben ze ook veel gemeen?
"Religie heeft iets goddelijks, de boeken zijn gestuurd door God maar diegenen die ze lezen en beleven zijn mensen. De politiek en de zucht naar macht, speelt hierin een rol. De mensen hebben hun beperkingen, verlangens, lusten en dat botst met het goddelijke. Je kan dat nooit wegwerken maar je kan wel behoren tot een groep die oproept tot kalmte, dialoog en sereniteit. En zo iemand wil ik zijn in de samenleving".
Moeten we misschien niet meer focussen op gelijkenissen dan op verschillen?
"Beide mogen aan bod komen, onze verschillen mogen besproken worden maar dan gefundeerd op kennis. Hoe meer we over religie weten, hoe beter. Ik zeg ook altijd aan jongeren: hoe meer jullie weten over de eigen religie en de religie van ander mensen, hoe zelfzekerder en rustiger jullie gaan zijn. Dan is een goede communicatie mogelijk. Vaak is het zo als iemand aangevallen wordt op zijn godsdienst dat hij in een verdedigingsmodus schiet, maar met voldoende kennis wordt dat een dialoog. Taal en kennis zijn daarom belangrijk".
Elke godsdienst kampt met een aantal dilemma's zoals abortus en homofilie?
"Als moslim hebben we grenzen aan seksualiteit. Het leven hebben we gekregen van onze schepper en dat heeft zijn grenzen. De grenzen die ons opgelegd zijn, zijn er op allerlei vlakken: als we handel drijven, in ons gedrag, in onze interactie met familie, vrienden of buren. En dus ook op het gebied van seksualiteit zijn er dus grenzen. Maar voor alle duidelijkheid: haat of oproepen tot geweld ten opzichte van andere bevolkingsgroepen kan zeker niet. In het hiernamaals moeten we verantwoording afleggen voor alles wat we doen.".
Wat zijn je ambities als imam in Beringen?
"Ik wil de focus leggen op jongeren, zonder de oudere te vergeten natuurlijk. Ik wil de andere bevolkingsgroepen ook graag oproepen om eens de moskee binnen te stappen en met mij te komen praten. Ik sta klaar om iedereen hartelijk te ontvangen en een kleine rondleiding te geven".
(Hans Put)