Voor
N-VA Beringen lopen de kosten voor het nieuwe stadhuis in het centrum van Beringen nu al te hoog op. “We vreesde dat er in de bouwfase over budget gegaan zou worden, maar nu stellen we vast dat het budget met ruim
3,6 miljoen (of bijna 25%) verhoogd wordt nog voor de eerste steen gelegd is", vertelt Tijs Lemmens. (N-VA)
"Die bijkomende kosten zijn voornamelijk gerelateerd aan bijkomende kantoor ruimte (van 6000 m² naar 7800 m²) voor 2,5 miljoen euro, aansluiting op de Graaf van Loonstraat voor 405.000 euro, uitbreiding bib voor 130.000 euro en extra parking van ongeveer 84.000 euro", repliceert
Ann Wouters, schepen van stadsontwikkeling.
“De ervaring leert ons dat onvoorziene omstandigheden tijdens de bouwfase vaak ongunstige gevolgen hebben voor het budget. Wat zal het uiteindelijke kostenplaatje worden van het nieuw stadhuis?”, vraagt Tijs Lemmens zich af.
Schepen van financiën Patrick Witters (CD&V) kan zich niet vinden in de kritiek van N-VA.
"De basiscijfers van 15,5 miljoen euro die door N-VA Beringen worden gehanteerd zijn de cijfers van een eerste volumestudie met haalbaarheidstoets op basis waarvan in september 2015 een beslissing werd genomen om groen licht te geven voor de bouw van een nieuw administratief centrum op de collegesite, goed wetende dat de definitieve parameters voor dit omvangrijk dossier nog definitief moesten vastgelegd worden", verduidelijkt Witters.
"Op zich is hetgeen N-VA Beringen nu meldt oud nieuws aangezien de verhoogde kostprijs op het ogenblik van de goedkeuring van het bestek reeds gekend was. De raming voor een opdracht dient aanwezig te zijn op het ogenblik van de goedkeuring van het bestek. Er op dat ogenblik openlijk gecommuniceerd dat deze kostprijs richting 19 miljoen euro zou gaan", vertelt de schepen van financiën nog.
De uiteindelijke projectdefinitie verschilt van de indicatieve haalbaarheidsstudieom een drietal redenen:
- het beleid heeft op een aantal opportuniteiten ingespeeld die noodzakelijk waren voor een totaaloplossing voor het gebied en die anders misschien in afzonderlijke budgetten zouden zijn gegoten.
- het nieuwe dienstverleningsconcept diende een ruimtelijke vertaling te krijgen in verschillende ruimtes die in oppervlakte verschillen van de huidige werking, bijvoorbeeld: een aparte klantenzone, een aparte vergaderzone, een aparte ceremoniezone waarin trouwzaal en gemeenteraadszaal moesten geïntegreerd worden.
- er werd voorzien in flexibiliteit en marge naar de toekomst qua ruimtes en oppervlaktes: er is een meegerekende 400 à 500 m² marge in de gangen die later omzetbaar is naar kantoorgebouwen zonder bijbouwen à Beringen blijft immers groeien in inwonersaantal en bijkomende taken in de toekomst zijn te verwachten en het zou absurd zijn van een gebouw te zetten op de huidige maat zonder mogelijkheid tot uitbreiding
"Het bestuur heeft ervoor gekozen om deze opportuniteiten, de vertaling van het nieuw dienstverleningsconcept en flexibiliteit en marge naar de toekomst expliciet mee op te nemen en bijgevolg open kaart te spelen met betrekking tot de totaalkost van het dossier. Deze totaalkost is dan ook expliciet meegedeeld vóór het bestek werd goedgekeurd door de gemeenteraad.
Het dossier van de bouw van een nieuw administratief centrum kadert bovendien in een
ruimer geheel en betreft de ontwikkeling van een totaalgebied in het centrum van Beringen. Het bestuur heeft maar
één kans om dit goed te doen en heeft het dossier dan ook grondig en zorgvuldig voorbereid (o.m. qua benodigde oppervlaktes en kostprijs) met hulp van een extern bureau. In deze kostprijs van circa 19 miljoen euro werd ook een reserve voor onvoorziene en bijkomende kosten van 5% mee ingerekend", besluit Witters.