Louis Sauvestre overleed 100 jaar geleden. Hij werd geboren in 1866 in het Franse Seltz en doet zijn studies in Parijs aan L'Ecole Supérieure des Mines. Hij begon zijn loopbaan in de mijn van het Noord-Franse Anzin en werkte tot 1907 in Spanje. Zijn volgende job was in Beringen.
De schachtboringen, aangevat in 1912 voor schacht I, en in 1913 voor schacht II, zouden met zware technische moeilijkheden af te rekenen krijgen: zo moest de bevriezingsmethode volgens een heel nieuwe techniek van Ir. Louis Sauvestre in de ondergrond hernomen worden, vanaf 585 m diepte. Schacht I liep zowel in 1913 als in 1920 onder water, alhoewel de tweede afdieping minder tegenslagen kende. De eerste Wereldoorlog gooit roet in het eten van de plannen van de snelle uitbouw van de Beringe Mijn en Sauvestre is alles behalve meewerkend met de Duitsers en wordt meermaals verraden. Hij verstopte olie, vet, koper, tin en lood in de grond wat 's nachts werd opgegraven.
Hij is een sociaal mens en startte ook met gratis soepbedeling voor de werknemers. Hij bouwde een boerderij, de winning, om groenten te kweken om soep te maken. Er kwamen ook koeien, kippen en varkens. "Ieder gezin kreeg een liter melk. De gezondheid van de kinderen van de cité was goed", schreef Sauvestre.
In oktober 1916 wordt de koolmijn van Beringen onder Duits toezicht gesteld. In augustus 1917 eiste het 'Pionierskorps' stroom voor de militaire overheid. Sauvestre weigerd. Dankzij een tussenkomst van Wolterdorf van de Militär-Bergwerkverwaltung in Luik, had het incident geen gevolgen voor de ingenieur. Maar enkele dagen later moesten drie ketels en twee turbins ter beschikking van de Duitsers gesteld worden voor het Kamp van Beverlo en het vliegveld in Schaffen. Sauvestre wilde alles stilleggen en dreigde op te stappen. De Duitsers vroegen hem wonderwel om te blijven. Zo konden blijkbaar niet zonder de ingenieur. Hij stemde in met de eisen van de Duitsers op voorwaarde dat Belgen en Duitsers strikt gescheiden zouden werken. De Beringse mijn beschikte ook over twee auto's voor de directeur en voor het hoger kader. Die werden voor de Duitsers verstopt maar werden toch ontdekt door verraad. Het verhaal staat te lezen in een brief van ir. Lecompte aan Louis Sauvestre op 10 mei 1918. Het wordt te heet voor Sauvestre en hij slaat op de vlucht.
In een brief vraagt hij aan Lecompte: "Laat mijn huis bewaken, waar ik zoveel souvenirs achtergelaten heb die mij zo dierbaar zijn. Doe mijn tuin onderhouden en verdeel de groenten en fruit die hij voortbrengt onder de bedienden. Brengen de geiten, kippen en de kuikens naar de boerderij. Er werd een geitje beloofd aan u en Nulens. Wat de konijnen betreft, laat ze groeien en vermenigvuldigen voor het welzijn van u allen. Verdeel onder u allen ook alle eetwaren die u bij mij zult vinden..Denk, wanneer u triestig bent, aan de slachtoffers in dit tijdperk van collectieve waanzin...".
Sauvestre en zijn vrouw vluchten naar Frankrijk. Na omkoping van Duitse officieren kwam hij via Duitsland en Zwitserland naar zijn geboorteland terugkeren. Hij is volledig uitgeput. Na de oorlog komt Sauvestre toch terug naar België. De heropstart van de Beringse mijn loopt niet zo simpel als verhoopt. Werklui komen in opstand en gaan in staking. Sauvestre laat weten via een brief dat met breed moet zijn wat de lonen betreft. Uiteindelijk komen er twee loonsverhogingen. Maar de sociale onrust duurt nog verschillende jaren verder. In 1922 zijn er weer verschillende stakingen en conflicten. Louis Sauvestre wordt op vraag van de vakbond bij de minister van Arbeid geroepen. Er volgde een onderzoek naar de lonen in de verschillende Limburgse mijnen. Alleen Beringen toonde de boeken. Enkel de lonen van de gehuwde maneuvers op de bovengrond van Beringen werden te laag gevonden. Sauvestre sukkelt met zijn gezondheid en moet afhaken bij een volgend onderhoud in Brussel. Hij wordt opgenomen in een kuuroord.
Hij overlijdt te Brussel op 12 juni 1923 na een nieroperatie. Die dag geeft Herman Cap nog een voordracht over het werk van Louis Sauvestre op een internationale mijnbouwtentoonstelling in Londen. Door toedoen van Max Lohest werd er op 23 oktober 1923 een herdenkingsplaat geplaatst met het portret van Louis Sauvestre op de voorgevel van het hoogdgebouw van de Beringse mijn. Dit bord hang er dus al 100 jaar.