Marcel Lens, een gepensioneerd onderwijzer wordt vaak bestempeld als ’de dorpsfiguur’of ‘
de filosoof’ van Koersel.
Hij werd geboren op 27 december 1926 in een huis bijna tegenover de kerk, dat ondertussen al een hele tijd geleden is afgebroken.
Zijn vader heette
Hubert Lens en was paswerker in de bovengrondse werkplaatsen van de Mijn van Beringen, zijn moeder Emma Mertens was tegelijkertijd huismoeder en naaister.
Vader stierf toen Marcel 60 jaar was ( in 1986 ), moeder was toen reeds 3 jaar overleden.
Marcel was de oudste thuis, na hem volgde zijn zusje Marietje in 1931, maar zij stierf reeds het jaar nadien. Dan had Marcel nog twee broers,
René en Georges.
In zijn jeugdjaren waren zijn hobby’s: knikkeren en voetballen met zijn vrienden. Al vanaf zijn 9e jaar werd hij ook een verwoed lezer. Hij las toen al vele boeken en in het bijzonder de “
Vlaamse Filmpjes “. Hij bracht voor de kapelaan krantjes rond en daar kreeg hij dan steeds zo’n Vlaams Filmpje voor, hij heeft ze thuis nog allemaal. Die boekjes en Zonneland hebben hem waarschijnlijk de leeslust bijgebracht.
Marcel ging naar de kleuterschool bij de nonnen in de Zustersschool en het lager onderwijs volgde hij in de Aangenomen School die toen tegenover de kerk lag. Hij was een goede leerling: al de jaren die hij in
de lagere school van Koersel doorbracht, was hij de eerste van de klas. Van zijn veertiende tot zijn negentiende ( van 1940 tot 1945 ) ging hij naar Maasmechelen( toen nog Mechelen-aan-de-Maas )om te
studeren voor onderwijzer. Dat was tijdens de oorlogsjaren, maar nog voor hij afstudeerde, werd de bevrijding al gevierd.
Marcel reed steeds met de fiets naar Maasmechelen, dat was 45 km enkel en de rit nam ongeveer 2,5 uur in beslag.
Op 31 augustus 1945 studeerde hij af en meteen in september van datzelfde jaar had hij al werk in de lagere school van Berkenbos. Zijn hele loopbaan lang heeft hij maar in één school les gegeven en dat was in de
Broederschool van Berkenbos. Drieëndertig jaar lang stond hij daar in het tweede leerjaar. In Koersel vroeg men hem zelfs om schoolhoofd te worden, maar dat zag hij niet zitten. Ook naar Berkenbos reed Marcel al die jaren met de fiets door weer en wind en nooit is hij thuis gebleven. Hij was wel al eens een keertje ziek, verkouden of zo, maar toch ging hij elke dag naar school en telkens was hij als eerste daar.
Sinds Marcel in 1979 met
pensioen ging, beoefent hij een aantal hobby’s. Zijn vurigste hobby is geschiedenis en in het bijzonder die van Koersel. Ook lezen doet hij enorm veel. Vroeger ging hij wekelijks naar de bibliotheek in Koersel, Beringen of Hasselt en in de bibliotheek van Koersel hielp hij een handje. Verder deed hij aan sport: lopen en fietsen. Ook muziek bekoort hem nog steeds en in het bijzonder de klassieke muziek.
Op de vraag wat volgens hem de bijzonderste prestatie uit zijn leven is, antwoordt Marcel zonder verpinken:
mijn boek over Koersel dat in 1990 werd uitgegeven.
Hoe hij zijn boek voorbereid heeft, vertelt hij honderduit: eerst al de archieven in de gemeentehuizen van Koersel en Beringen uitgepluisd, vervolgens al de oude documenten in de pastorij doorgenomen, dan in het Rijksarchief in Hasselt alles over Koersel doorsnuffeld. Verder al de jaargangen van het tijdschrift “ Limburg “ doorgenomen evenals die van het “ Oude Land van Loon en zelfs nog andere.
Als je het mij vraagt: een
huzarenwerk waarmee Marcel weken, maanden of zelfs jaren werk heeft gehad. Hij heeft zijn boek ook geïllustreerd met oude foto’s en documenten uit zijn eigen uitgebreide verzameling en uit die van mensen van de Heemkundige Kring van Koersel.
Bij de voorbereiding van de
definitieve uitgave van zijn boek kreeg Marcel hulp van iemand voor het uittypen, maar het samenstellen van het boek deed hij helemaal alleen. Hier en daar kreeg hij wat hulp in de vorm van een fotokopie over één of andere persoon, maar het opstellen van de tekst was volledig van zijn hand.
Marcel wil op zijn 89e opzoekingen en verzamelen blijven doen zolang hij kan, daarvoor trekt hij nog wekelijks een volledige dag naar Hasselt, sinds enige tijd samen met een jongere kennis die dezelfde interesses heeft.
We wensen Marcel hiervoor nog vele jaren in goede gezondheid, we feliciteren hem met zijn puike prestatie en danken hem hartelijk voor de gezellige en leerrijke babbel.
Jos Neys – Marie-Claire Nickmans
Het boek ‘ Koersel’ is nog te verkrijgen bij Marcel zelf.
adres: Koersel-Dorp 77
Prijs van 20,00 euro.