Stijn Truyens (CD&V) stelde op de gemeenteraad een vraag rond verdraagzaamheid en Kobe Snyers (Groen) deed een voorstel voor het aanbrengen van regenboogpatronen op publieke plaatsen.
"In een goed samenlevingsmodel is het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en in een diverse stad als Beringen is het van zeer groot belang dat we duidelijk maken dat iedereen welkom is.
We merken het laatste jaar - en vooral de laatste tijd - dat er veel minder verdraagzaamheid is in onze samenleving. De impact van de coronacrisis speelt hier zeker ook een rol in. Veel mensen uiten frustraties op sociale media, steeds op een minder verdraagzame manier. Onverdraagzaamheid is iets wat al langer leeft en steeds meer een probleem wordt. Hierdoor voelen vele mensen en groeperingen zich minderwaardig en steeds meer aangevallen. Ik denk dat we als stad hierin een belangrijke rol kunnen spelen om initiatieven op te starten die verdraagzaamheid in de schijnwerper plaatsen. Daarom stel ik graag de vraag of het stadsbestuur initiatieven zou willen opzetten rond verdraagzaamheid en sensibilisering rond het thema", vroeg Truyens.
Kobe Snyers (Groen) deed een gelijkaardig voorstel:
"De laatste maanden zien we dat er in verschillende steden en gemeenten een versnelde beweging is gekomen in het aanleggen van regenboogzebrapaden of andere initiatieven die het regenboogpatroon zichtbaar maken in het straatbeeld. Dit mede naar aanleiding van de feiten die zich eerder dit jaar afspeelden in Beveren. Het is duidelijk dat heel wat andere lokale besturen de meerwaarde intussen wel inzien van het aanbrengen van het regenboogpatroon in het straatbeeld. Daarom leggen wij hier vandaag een nieuw voorstel voor in deze richting: het aanbrengen van het regenboogpatroon op publieke plaatsen in elke deelgemeente van Beringen. Naast het regenboogzebrapad zien we dat heel wat steden en gemeenten namelijk creatief omgaan met het aanbrengen van de regenboogkleuren in het straatbeeld. Ook zitbanken, bruggen, voetpaden,… duiken her en der op in regenboogkleuren. Dit fleurt de omgeving op en hiermee kan de stad Beringen een permanent duidelijk zichtbaar signaal geven: voor geweld, discriminatie en ongelijke behandeling is geen plaats in Beringen", zegt Snyers nog.
Schepen Hilal Yalçin (CD&V) gaf antwoord:
"Stad Beringen neemt reeds deel aan de campagnedag Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie - IDAHOT - op 17 mei; de regenboogvlag hangt uit aan het stadhuis en we brengen het thema gendergelijkheid onder de aandacht via media of een plaatselijke campagne.
Het idee van een regenboogzebrapad werd in het verleden reeds besproken, maar zonder strategische doelstelling in het meerjarenplan en bijgevolg weinig aanknopingspunten om de actie aan op te hangen. We streven er immers naar om dergelijke acties in een ruimer kader op te nemen. Om onze inwoners te mobiliseren en te betrekken bij lokale acties. En om draagvlak te creëren voor het thema.
Ondertussen onderzoekt de stad deelname aan het ECCAR netwerk; ECCAR is een Europees stedennetwerk dat in 2004 onder de vlag van Unesco werd opgericht. Meer dan 150 Europese steden wisselen kennis en expertise uit om samen de strijd aan te gaan tegen racisme en discriminatie en xenofobie bestrijden. Om te kunnen toetreden moet een aanvraag gebeuren middels lokale vertaling van een 10-punten actieplan. Verder bekijken we hoe we transversaal, vanuit verschillende beleidsdomeinen, via concrete projecten, acties en campagnes verdraagzaamheid bij het brede publiek onder de aandacht kunnen brengen. Zo denken we bijvoorbeeld aan een volgende editie van het cultuurproject Tour Elentrik waar diversiteit en verdraagzaamheid (o.a. gendergelijkheid) één van de thema’s kan zijn".