Gemeenteraad
Onlangs werd de lozingsvergunning voor Nyrstar in Overpelt-Fabriek opnieuw verlengd. Tot eind 2025 mag het bedrijf dagelijks tot 21,8 ton chloriden, 8,3 ton sulfaat en een hoge concentratie selenium lozen in de Eindergatloop. Die mondt wat verderop uit in de Dommel, net voor het Hageven, een beschermd en geprezen natuurgebied. Geen wonder dat de adviseur waterkwaliteit van het Nederlandse Waterschap De Dommel enkele dagen geleden tot de vaststelling kwam dat het Dommelwater dat uit België Nederland binnenkomt, wel erg zout is.
Een en ander bracht Katrijn Conjaerts (Groen) vanavond te berde tijdens de gemeenteraadszitting.
De grote afvalstromen komen volgens haar van Nyrstar’s hydro-afdeling, waar zink gerecycleerd wordt door het wassen van zinkafvalstoffen, de zinkoxides. Een zeer lucratieve activiteit, zoals de winstcijfers van het bedrijf aantonen. De winsten zijn voor Nyrstar, het afval voor de gemeenschap, kloeg Conjaerts aan. Volgens Groen Pelt hebben gemeente en provincie bij de aanvraag voor deze vergunning een grote kans laten schieten om eindelijk een einde te stellen aan deze aanhoudende vervuiling.
“Het is onbegrijpelijk dat men het probleem weer 5 jaar voor zich uitschuift,” zei Katrijn Conjaerts. “De metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in de Eindergatloop en de Dommel geven aan dat de milieukwaliteitsnormen door deze lozingen in beide beken ver overschreden worden en dat de waterkwaliteit de laatste jaren slechter en slechter wordt. Maar dit volstaat voor de gemeente blijkbaar niet om nu eens eindelijk ‘nee’ te zeggen tegen een bedrijf dat al tientallen jaren afval loost in onze waterlopen en onze omgeving blijft aantasten. (...) We hopen dan ook dat het beroepschrift dat de Limburgse Milieukoepel heeft ingediend tegen deze lozingsvergunning gehoord zal worden door de minister.”
Burgemeester Frank Smeets beloofde schriftelijk een antwoord te formuleren op de interpellatie.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'