Lowie Tielens (Vlaams Belang) stelde op de gemeenteraad nog een mondelinge vraag over een stand van zaken in verband met het standbeeld van Hubert Droogmans in Stal. Eddy Willems voerde dit jaar actie om het beeld te laten verwijderen omdat Droogmans onder het regime van Leopold II diende en moest weten van de gruweldaden van de Belgische koning in Congo. Ondertussen heeft minister Somers een handleiding klaar om met het koloniaal verleden om te gaan. Lowie Tielens stelde daarom de vraag of het stadsbestuur die handleiding al heeft ontvangen en of de stad al een beslissing genomen heeft rond het al dan niet verwijderen van het standbeeld.
"Tot op heden werd de handleiding nog niet aan de stad bezorgd.
De handleiding is ondertussen wel online te raadplegen. We gaan hier zeker mee aan de slag.
In de zomer vond, zoals reeds eerder aangekondigd, ook een overleg plaats met lokale erfgoedverenigingen (Heemkunde en Monumentenzorg).
De algemene conclusie was dat geschiedenis geschiedenis is en dergelijke feiten ook in de historische context moeten bekeken worden.
Er was bij de verenigingen een consensus dat het beeld niet moest verwijderd worden maar wel duiding vraagt, bijvoorbeeld via contextborden en begeleidende teksten", zegt
schepen van Erfgoed An Moons (VOLUIT).
Er is daarom voorgesteld om te kijken hoe de persoon Droogmans en dus ook het beeld in de toekomst wat meer kunnen duiden/contextualiseren.
"We zouden dit binnen een ruimer kader van immaterieel erfgoed ook voor andere historisch belangrijke figuren willen doen.
Hiertoe zouden we in een eerste fase, in overleg met de erfgoedcoördinator en de erfgoedverenigingen, de bestaande info over Droogmans verzamelen en verwerken in een tekst die kan dienen als basis voor de duiding.
Indien nodig zullen we verdere info vergaren via het Algemeen Rijksarchief.
De handleiding kan ons hierbij ondersteunen.
Van zodra de erfgoedcoördinator gestart (en ingewerkt) is, zal dit traject opgestart kunnen worden.
Weliswaar zullen we dit in nauw overleg met de erfgoedverenigingen en andere relevante maatschappelijke partners en geïnteresseerden doen.
Dit kan bijvoorbeeld onderwerp uitmaken van een (open) cultuurbabbel binnen het cultuurforum en uiteraard ook van een commissie", zegt schepen Moons nog.