De gemeenteraad van Beringen heeft op 14 maart een
nieuw politiereglement goedgekeurd voor alle acht begraafplaatsen in Beringen. Schepen van Openbare Werken Jean Vanhees (CD&V) legt uit waarom het politiereglement vernieuwd moest worden: “Onze stad wil tegemoet komen aan de noden van onze inwoners. We merkten dat de vraag naar nieuwe begraafvormen, denk maar aan natuurgraven, kindergraven of familiegraven, groot was. Aan de hand van die noden, werkten we een visietekst uit rond onze begraafplaatsen. Omwille van de nieuwe visietekst zijn er heel wat bijkomstige elementen die in het reglement opgenomen moesten worden.”
Er zijn twee keuzemogelijkheden om jouw nabestaanden een laatste rustplaats te bezorgen. Ofwel kies je voor een niet-concessie of een concessie. Bij een concessie ‘huur’ je een stuk grond gedurende 30 jaar, dit kan maximum 2 keer verlengd worden. Als je geen concessie neemt, dan blijft het graf of urne 15 jaar gratis bestaan. Het gaat hier om een individueel graf, vanaf 2 personen of meer moet je verplicht een concessie nemen. Na het verstrijken van 15 jaar kan deze termijn niet verlengd worden. Indien je het graf wenst te behouden, kan er enkel worden overgegaan tot een ontgraving en herbegraving naar een concessie. De kosten van het opgraven, de kist, de herbegraving, etc. kunnen echter hoog oplopen en moeten door de familie betaald worden. Als de nabestaanden kiezen voor een familiegraf, met een maximum van 6 personen, dan kan deze met een concessie 30 jaar bestaan en eventueel twee keer verlengd worden.
Zoals eerder vermeld, gaat stad Beringen investeren in nieuwe begraafvormen.
Schepen Vanhees licht verder toe: “Bij kindvriendelijke begraafzones maken we geen onderscheid meer tussen een foetus of kind. Je kan kiezen voor een grafsteen, een anonieme begraving of een blaadje aan de gedenkboom op de begraafplaats. In de anonieme zone kan een asverstrooiing, biologische urne en kistbegravingen voor foetussen. De natuurbegraafplaats herken je door de natuurlijke inrichting. Op deze plaatsen kunnen de nabestaanden kiezen voor asverstrooiingen of voor het begraven van biologisch afbreekbare urnes. Deze begraafmogelijkheid zal in een weide aangeboden worden of in een bos omgeving.“
Stad Beringen telt ook heel wat erfgoedgraven. Dit zijn graven die de stad wil behouden omwille van de persoon of grafkunst. Aan de hand van een uitgeschreven afwegingskader, zal de erfgoedcoördinator de erfgoedgraven bepalen. Tenzij er nog een lopende concessie is, is de stad verantwoordelijk voor het onderhoud. Wanneer er nog ruimte is in het graf, maar er geen lopende concessie meer is, dient deze verlengd te worden zodat een bijzetting kan gebeuren. Na een recente bijzetting moet het onderhoud van het graf terug door de nabestaanden worden overgenomen.
Over het punt werd door de oppositie nog flink gedebatteerd vooral over de verhoogde prijs van de concessies. Groen onthield zich, Vlaams Belang en Vooruit stemden tegen.