De afgelopen week ontstond er op sociale media
veel verontwaardiging over de sloop van deze mooie villa in Paal. We blikken vandaag nog even terug op de geschiedenis van deze toch wel unieke woning.
Deze herenwoning
dateert van 1926 en is in opdracht van de familie Peters August - Volders Julia gebouwd door de aannemersfamilie Volders. Deze befaamde ondernemersfamilie uit Paal was als een octopus; zo er was een aannemer, schrijnwerker, meubelmaker, karrenmaker.
Het was het eerste huis in onze contreien dat een scheiding van de verdiepingen had in beton.
Eveneens werd toen al een grote vergaarbak van 9.000 L voorzien voor het opvangen van hemelwater, wat in die tijd vooruitstrevend was. Alzo kon het hemelwater verzameld worden voor lopende afwatering doorheen het hele huis. Een boiler op de badkamer werd met hout gestookt. Verder een grote living met mooie parketvloer waarin een zware fonte kachel stond.
Een prachtige mozaïekvloer was het eerste zicht voor de bezoeker die zich aan de voordeur aanmeldde. De ‘logé’ had op de verdieping een antieke doch elegante badkamer te zijner beschikking.
Bouwkundig is dit huis een pareltje want het had uitstraling nodig; architectonisch heeft het huis een belangrijke waarde o.a.
Art Deco stijl, waardevolle gevel met muurkappen in blauwe hardsteen en balkons met smeedwerk aan de voorzijde, prachtig houtwerk, mozaïektegels, mooie glasramen).
Gelegen
aan de voet van de Klitsberg werd het namelijk ook gebruikt als vakantie- en logementhuis (klein hotel). De gegoede burgerij uit Brussel en Antwerpen kwam er om ‘op de buiten’ de drukke en grote steden te ontvluchten. Er werd een grote tuin aangelegd met verschillende soorten fruitbomen en was ingericht in de Versaille-stijl met taxus en allerlei perkjes.
De villa kent een rijke geschiedenis. Naast het feit dat het een woonhuis was deed zoals gezegd dienst als logementhuis voor mensen uit de steden maar werd het gekozen door de Belgische officieren bij het begin (mei 1940) van WO II vanwege de ligging namelijk aan de westkant van het Albertkanaal en konden ze de verdedigingsactiviteiten van daar uit leiden.
Bij de bevrijding (september 1944) werd het opnieuw gebruikt voor de bevrijding van Beringen en de inname van de brug over het Albertkanaal en waarschijnlijk is de
Britse luitenant-generaal Horrocks (adjunct van maarschalk Montgommery die zich in Zonhoven ophield) als hij er al niet gelogeerd heeft. Horrocks voerde het commando over het 30e Legerkorps tijdens hun opmars door België en namen Brussel in en daarna kreeg het 30e Legerkorps opdracht om Antwerpen in te nemen. De stad en de haven vielen op 4 september 1944 in handen van de 11e Pantserdivisie en toen moest, op bevel van Montgomery, het 30e Legerkorps aan het Albertkanaal halt houden.
Het huis later in het bezit van de familie Vandevenne – Rutten en werd jarenlang bewoond door juffrouw Vandevenne Marcellina.
Met dank aan Monumentenzorg Beringen.