Op de
Raad voor Maatschappelijk Welzijn/Gemeenteraad werd gisterenavond lang gediscussieerd over de overheveling van
Corsala naar VITAS en het bijhorend ontslag van het keukenpersoneel en de afschaffing van de maaltijdbedeling. De provinciegouverneur had de beslissingen van de stad om woonzorgcentrum Corsala over te hevelen naar Vitas en 9 personeelsleden uit de keuken van Corsala te onstlaan, vernietigd. De belangrijkste redenen voor de vernietiging van deze beslissingen zijn het ontbreken van een behoeftenonderzoek dat aan de raad werd voorgelegd en een Europese Richtlijn die stelt dat personeelsleden niet ontslaan mogen worden als gevolg van een overdracht van ondernemingen of vestigingen. Dat behoeftenonderzoek lag nu ter stemming op tafel.
Zowel
Vlaams Belang, Groen als Vooruit hadden verschillende opmerkingen over deze gang van zaken en kunnen zich niet vinden in het verloop.
"Het schepencollege heeft zelf de beslissing genomen om Corsala over te dragen aan Vitas, in het volle besef dat het keukenpersoneel en de maatlijdbedeling niet konden overgenomen worden door Vitas. Dat het schepencollege hiermee eigenlijk een externe partij invloed laat uitoefenen op welk sociaal aanbod er in onze stad is, is onaanvaardbaar. In het zoeken naar meer economische efficiëntie, verliest men hier de sociale noden uit het oog. Dit is niet alleen een verlies voor onze inwoners die beroep deden op de maaltijdbedeling, maar ook voor de personeelsleden van de keuken van Corsala die jarenlang met veel passie maaltijden hebben bereid en nu op straat staan", zei Kobe Snyers (Groen)
Ook Dave Schops (Vooruit) had een hele reeks bedenkingen.
"Het gaat hier over het naleven van een Europese Richtlijn die van toepassing is op alle publieke en private ondernemingen die een economische activiteit uitoefenen, wat het uitbaten van WZC en maaltijdbedelingen wel degelijk zijn. Vermits deze Europese Richtlijn van dwingend recht is en de gouverneur toezicht dient te houden op de naleving van de geldende regelgevingen binnen de formele beslissingen van de lokale besturen, zijn wij van mening dat de gouverneur wel degelijk kan optreden naar het lokale bestuur toe op basis van het niet naleven van deze richtlijn.
Los daarvan zou het de meerderheid ook sieren om op een verantwoordelijke manier met personeelsleden om te gaan, en de spelregels correct te hanteren. De aangehaalde drogredenen dat het keukenpersoneel een groepje apart zou zijn van de rest van het personeel, of dat de maaltijdbedeling een aparte activiteit is die los staat van het OCMW zijn hier gewoon bedoeld om zich niet aan de spelregels te moeten houden! Voor het personeel voelt dit dan ook niet meer of niet minder aan dan gewoon aan de kant gezet te worden", zei Dave Schops heftig.
Thomas Vints (CD&V) gaf een uitvoering antwoord.
"Vorige maand vernietigde de Limburgse provinciegouverneur de beslissing van stad Beringen om Campus Corsala te laten toetreden tot VitaS en het keukenpersoneel te ontslaan. In het vernietigingsbesluit stelt hij dat het personeel van de centrale keuken van Corsala wel degelijk moet worden overgedragen naar VitaS op grond van de Europese Richtlijn 2001/23. Bovendien meent hij dat de stad het behoefteonderzoek over het aanbod van maaltijdbedeling in Beringen niet heeft voorgelegd aan het correcte orgaan.
Het Beringse stadsbestuur bekeek al enkele jaren de mogelijkheid van de toetreding van Corsala tot een externe partner. Zo kwam VitaS, een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Peer en Oudsbergen, als mogelijke partner in beeld. Op 28 juni 2021 keurde de Raad voor Maatschappelijk Welzijn de toetreding van Campus Corsala tot VitaS goed. Deze beslissing ging in voege op 1 januari 2022.
De
Raad voor Maatschappelijk Welzijn bevestigde gisteren haar eerdere beslissing om Corsala vanaf 1 januari 2022 te laten toetreden tot het intergemeentelijk samenwerkingsverband VitaS en om bijgevolg de activiteiten van de centrale keuken van Corsala stop te zetten.
“Ondanks het vernietigingsbesluit van de provinciegouverneur verandert het stadsbestuur niets aan haar eerdere beslissing. Wel zorgen we voor een betere en uitgebreidere motivatie ervan”, legt burgemeester Thomas Vints uit.
Wat de zaak complex maakt, is dat VitaS beschikt over een eigen centrale keuken, waardoor de keuken van Corsala niet mee overgedragen kan worden. Toch is het stadsbestuur van mening dat de Europese Richtlijn niet geschonden wordt. De keuken van Corsala bedeelde niet enkel maaltijden aan de 64 bewoners van het woonzorgcentrum, maar ook aan de bezoekers en bewoners van dienstencentrum De Klitsberg en verzorgde verder ook maaltijdbedeling aan huis. Dit houdt in dat de helft van de activiteiten van de keuken van Corsala niet verbonden was met Maaltijdbedeling aan de bewoners van het woonzorgcentrum. De keuken was dus niet onlosmakelijk verbonden met het woonzorgcentrum, maar vormde een aparte entiteit.
Bovendien heeft de stad een behoefteonderzoek gevoerd met betrekking tot de maaltijdbedeling aan huis. Dit onderzoek toont aan dat het aanbod van maaltijdbedeling door het OCMW in Beringen na stopzetting van de keuken van Corsala volstaat om tegemoet te komen aan de behoeften van de burgers. De gouverneur stelt dat het behoefteonderzoek niet aan het correcte orgaan werd voorgelegd. Niet het managementteam, maar wel de Raad voor Maatschappelijk Welzijn is bevoegd om hiervan kennis te nemen. Het onderzoek is gisteren voorgelegd aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, waarop deze besloot om de activiteiten van de centrale keuken stop te zetten.
“We zijn actief op zoek gegaan naar alternatieve tewerkstelling van de personeelsleden van de centrale keuken op andere plaatsen binnen onze organisatie en VitaS. De stad heeft afgelopen zomer intensief gezocht naar een overnemer voor de keuken, maar dit mocht helaas niet baten. In het licht van de huidige pandemie stonden weinig ondernemers te springen om een nieuwe uitdaging aan te gaan in de catering. Slechts enkele personeelsleden gingen in op het voorstel van alternatieve tewerkstelling binnen onze organisatie of VitaS. Bijgevolg was het stadsbestuur genoodzaakt om over te gaan tot ontslag van de overige personeelsleden. Een beslissing die ook bij ons hard aankwam. Het is nooit eenvoudig om personeelsleden, mensen die zich altijd hard hebben ingezet voor onze organisatie, te ontslaan. We zijn met alle betrokkenen in gesprek gegaan om hen te begeleiden en te informeren en hebben hen allemaal een aanbod van outplacementbegeleiding gedaan om hen bij te staan in de zoektocht naar een andere job. Gedurende het project stond niet alleen het behoud van kwaliteitsvolle en betaalbare zorg centraal, maar ook het welzijn van het personeel van Corsala", zei Vints tot slot nog.