Vandaag stoppen we in onze reeks op het
Theodardusplein voor de Theodarduskerk van Beringen-Mijn. We duiken dus in het leven van de Heilige Theodardus die zijn naam gaf aan de kerk die 80 jaar geleden werd gebouwd in Beringen-Mijn en die nu 's avonds mooi is verlicht dankzij het kunstwerk Cloisterama van David Batchelor.
De heilige Theodardus, ook Theodardus van Maastricht, Theodardus van Tongeren, Theodardus van Luik, Dieter, Diethard, of Theodard, was de 19e bisschop van Maastricht. Hij is de patroonheilige van de veehandelaren en wordt vaak afgebeeld met een zwaard door het hoofd. Zijn feestdag is op 10 september.
Volgens de overlevering was Theodardus afkomstig uit Aquitanië in Zuid-Frankrijk. Hij zou een leerling zijn geweest van Sint-Remaclus, de Keltisch-christelijke abt van Solignac, die ook het klooster Stavelot-Malmedy stichtte waar hij Theodardus benoemde tot abt.
Daarna volgde Theodardus zijn leermeester op als
bisschop van Tongeren-Luik-Maastricht.
Theodardus' zorg voor het welzijn van de Kerk blijkt in ieder geval uit zijn levenseinde. Zijn bisdom had nogal veel te lijden van roof- en plundertochten door machtige grootgrondbezitters in de omgeving. Hij besloot zijn recht te gaan halen en beklag te doen bij koning Childerik, die op dat moment in Worms zetelde. Maar zijn tegenstanders kregen er lucht van, achtervolgden hem en wisten hem te pakken te krijgen in het bos van Bienwald, niet ver van Spiers.
Ze brachten hem op gruwelijke wijze ter dood, en hakten hem aan stukken.
Toen de bisschop van Worms dit ter ore kwam, ging hij erop uit om het lichaam van Theodardus op te halen, met de bedoeling het als een heilige bij te zetten in zijn kathedraal, in de hoop dat het vele pelgrims zou trekken en zo bron zou worden van geestelijk en materieel welzijn. Maar door allerlei tekenen en wonderen gaf Theodardus klaarblijkelijk zelf te kennen, dat hij liever begraven wilde worden in zijn eigen bisdom. Zo werd hij in triomf overgebracht naar Luik onder leiding van zijn opvolger Lambertus. Daar geniet hij sindsdien grote verering.
In de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht bevindt zich een reliekhouder uit 1936 in de vorm van een koperen beeldje van Sint-Theodardus met een zwaard door zijn hoofd. De oorspronkelijke reliekhouder is waarschijnlijk in de Franse tijd omgesmolten of verkocht.
In de kerk van Beringen-Mijn is er uiteraard een glasraam dat verwijst naar de patroonheilige van de kerk.
(Hans Put - foto Gust Ischen)