Groen Beringen deed op de gemeenteraad deze avond een voorstel rond intrafamiliaal geweld.
Uit het
jaarrapport van 2020 van hulplijn 1712 blijkt immers dat bij de hulplijn 8059 oproepen binnen kwamen over 11 305 (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik of kindermishandeling. Dit zou een
stijging zijn van 49% ten opzichte van twee jaar geleden, en is ook het hoogste aantal ooit. Ook het aantal oproepen over partnergeweld kent een forse stijging met 85% ten opzichte van 2 jaar geleden.
Uit recente cijfers van 2021 blijkt dat er in Vlaanderen ruim 320 tijdelijke huisverboden zijn opgelegd om explosieve gezinssituaties van huiselijk geweld te ontmijnen. Dat is de helft meer dan vorig jaar (217).
"Uit verschillende rapporten en berichten in de media blijkt bovendien ook dat de coronapandemie intrafamiliale spanningen en geweld nog forser heeft doen toenemen. Daarom willen wij als fractie niet bij de pakken blijven zitten.
Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden lanceerde onlangs een projectoproep in de strijd tegen intrafamiliaal geweld en richt zich hierbij tot alle gemeenten met als doel het ondersteunen van de gemeenten in de strijd tegen intrafamiliaal geweld.
Gemeenten kunnen een projectvoorstel indienen en de acht Vlaamse projecten die het best scoren op de vastgelegde inhoudelijke criteria, zullen geselecteerd worden. De criteria spitsen zich toe op het uitwerken van een structurele laagdrempelige aanpak voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld om hulp te zoeken en aangifte te doen. Aanvullend daarop kunnen ook de sensibilisering van getuigen van intrafamiliaal geweld, het betrekken van aanwezige terreinwerkers, samenwerking met politie en bestaande eerstelijnsstructuren en de creatie van lotgenotengroepen een plaats krijgen binnen dit project. Aan elk gekozen project zal een forfaitair bedrag van 100.000 euro worden toegekend", vertelde
Meral Özcan op de gemeenteraad.
Daarom deed Groen Beringen het volgende voorstel: "Concreet stellen we voor dat stad Beringen een duurzaam projectvoorstel uitwerkt en indient om aan deze oproep deel te nemen.
En dat de Stad eventueel met andere naburige gemeenten samenwerkt om in het kader van de doelstellingen van dit project de ervaring en deskundigheid onderling te kunnen delen. We hopen dat dit voorstel in samenwerking met alle relevante experten tot een langetermijnproject voor Beringen kan leiden waarbij slachtoffers van intrafamiliaal geweld sneller de weg naar de juiste hulpverlening vinden".
Burgemeester Vints (CD&V) gaf volgende repliek:
"Wat betreft Intrafamiliaal geweld gaan we lokaal geen dossier schrijven. Vanuit Federale Overheid is er slechts budget voor een beperkt aantal dossiers. Inschatting is dus de kosten-baten dat het niet evident is om dit vanuit de stad te schrijven. We wensen dit wel te bekijken op niveau van Limburg met het Familie Justice Center en bespreken kortelings een aantal voorstellen daarover in de schoot van het politiecollege", zei burgemeester Vints.