Groen herhaalde op de gemeenteraad vanavond een voorstel dat ze al eens deden vorig jaar. Aanleiding is een ongeval in de
Harmoniestraat. "Op donderdag 1 februari raakte een vrouw levensgevaarlijk gewond als gevolg van aan aanrijding ter hoogte van de oversteekplaats in de Harmoniestraat. Vier maanden geleden brachten wij een voorstel op de gemeenteraad over de veiligheid van deze oversteekplaats, maar dit voorstel werd toen weggestemd door CD&V, N-VA, Voluit en Vlaams Belang. Doordat de oversteekplaats net na de bocht met de Koerselsesteenweg gelegen is, is de zichtbaarheid slecht voor zowel voetgangers die willen oversteken als voor automobilisten die vanop de Koerselsesteenweg komen aangereden. Dit leidt tot een groot onveiligheidsgevoel bij mensen die willen oversteken. We dringen alsnog aan op het veiliger maken van deze oversteekplaats en hernemen daarvoor graag ons voorstel van enkele maanden geleden", zegt Kobe Snyers. "De oversteekplaats aan het begin van de Harmoniestraat wordt verplaatst in zuidelijke richting, zodat deze ongeveer in het midden tussen de kruising met de Koerselsesteenweg en de kruising met de Pieter Bruegelstraat gelegen is", herhaalde Groen het voorstel.
Het punt werd niet goedgekeurd.
"In een zone 30 mogen voetgangers overal oversteken. Zij moeten echter wel voorrang verlenen aan het verkeer op de straat. Doordat voetgangers overal mogen oversteken, is het niet nodig om oversteekplaatsen te voorzien. Wanneer er echter wel een zebrapad wordt aangebracht, moeten voetgangers dat gebruiken wanneer zij zich binnen de 20 meter van dat zebrapad bevinden. Een voetganger die over een zebrapad oversteekt heeft dan wel voorrang op het verkeer op straat.
Op de plaats waar het zebrapad zich nu bevindt, ongeveer 10 meter voorbij de bocht, steekt een voetganger dus over MET voorrang op het autoverkeer. De politie adviseert echter om steeds oogcontact te houden tussen voetganger en automobilist.
Ingeval we het zebrapad daar zouden weghalen of verplaatsen, zegt de politie ons nog, gaat men er toch nog mogen oversteken, zij het dat men dan als voetganger voorrang moet verlenen en afhankelijk is van de goodwill van de automobilist die tegen 30 km per uur aangereden komt. Het heeft voor de verkeersveiligheid dus geen zin het zebrapad enkele tientallen meters op te schuiven. Wie tussen de westzijde en de oostzijde van de Koerselsesteenweg oversteekt, zoals het slachtoffer in dit geval gedaan heeft, zal nog steeds in of nabij de bocht de straat kunnen oversteken en niet de moeite doen om tot halverwege de Harmoniestraat te stappen om daar over te steken en daarna terug te keren", wist schepen Vanhees (CD&V) nog te vertellen.