Kelly Meykens (Vooruit) deed op de gemeenteraad een voorstel opdat de Stad Beringen de
enquête van Lokale Armoedebarometer opnieuw laat afnemen en de resultaten hiervan bekend maakt.
"De Lokale Armoedebarometer van Decenniumdoelen is een interessant meetinstrument dat verschillende cijfers verzamelt die met armoede te maken hebben. In 2020 kreeg elke gemeente een score. Beringen behaalde toen met -4 een onvoldoende. Deze jaargang toetste Decenniumdoelen 61 Vlaamse gemeenten op hun armoedebeleid. Armoede- en middenveldverenigingen gingen voorbije maanden aan de slag met een vragenlijst van 71 vragen die werd afgenomen bij de besturen.
Decenniumdoelen omschrijft het resultaat als volgt: “Elke gemeente werd onderzocht of ze een bepaald aspect van armoedebeleid hebben. Hier tonen we de 61 Vlaamse gemeenten met hun scores van positieve antwoorden. Positieve antwoord betekent dat volgens de lokale verenigingen de gemeente een bepaald aspect van armoedebeleid heeft. Telkens is dit een beeld van hoe een lokale armoedevereniging het armoedebeleid ziet en ervaart. Het is een momentopname dat uitnodigt tot gesprek en dialoog over het te voeren armoedebeleid.
De Stad Beringen werd ook onderworpen aan dergelijke ondervraging. Rond 10 september 2021 merkten we dat 6 Limburgse gemeenten waaronder Beringen een evaluatie hadden gekregen. Beringen was met slechts 21 positieve antwoorden op 70 zwaar gebuisd en met 30% de slechtste leerling uit de Limburgse klas. Halfweg oktober zijn de resultaten van Beringen niet langer raadpleegbaar en is de stad verdwenen uit de selectie van onderzochte gemeenten. De verklaring van dit bestuur is dat er
“omwille van corona geen begeleiding kon gegeven worden aan de invullers.” De resultaten zouden daarom niet representatief genoeg zijn. Ons inziens is het niet ok om eerder publieke gegevens weg te halen uit de publieke sfeer. De armoedebarometer van verleden jaar toonde ook aan dat er nog heel wat armoedeproblemen zijn in Beringen: er zijn onder meer problemen op het vlak van invaliditeit, leefloon, langdurige werkloosheid en kandidaat-huurders. Wij vragen daarom dat de stad Beringen de enquête opnieuw laat afnemen door een of meerdere armoedevereniging, bijvoorbeeld in samenwerking met de Dienst Samenleven. Om een zo representatief mogelijk beeld te krijgen van de mening van de middenveldorganisaties. Op die manier krijgen zowel oppositie als burgers ook inzicht in het armoedebeleid van hun stad", stelt de voorzitter van Vooruit.
Burgemeester Vints (CD&V) was verbaasd over de vraag omdat hij vorige gemeenteraad al eens uitgebreid heeft geantwoord op deze vraag.
Het resultaat is dat enquête niet opnieuw zal gehouden worden maar dat armoede zeker een aandachtspunt blijft voor de coalitie. "We zitten met alle actoren aan tafel om ons beleid uit te stippelen".
Kobe Snyers (Groen) was op zijn beurt dan weer verbaasd dat de burgemeester deze enquête niet opnieuw wil invullen, een goede nulmeting voor de armoede in Beringen. Groen steunde het punt van Vooruit.
Schepen Tijs Lemmens (Voluit) benadrukte nog eens dat niet de Stad de oorzaak is van het weghalen van de cijfers.
Het punt werd gestemd en niet weerhouden.