De productiekost van een Bitcoin is de afgelopen maanden sterk gedaald. En dat terwijl de energieprijzen alleen maar zijn gestegen. Volgens experts heeft het vooral te maken met het inzetten van energie-efficiëntere miningapparatuur. Wat de gevolgen zullen zijn voor bijvoorbeeld de koers van Bitcoin is niet duidelijk.
Minen van cryptomunten
Cryptomunten als Bitcoin werken zonder een centrale organisatie of overheid en maken gebruik van de kracht van het netwerk. En in dat netwerk speelt minen een belangrijke rol. Het is zo dat betalingen binnen het cryptonetwerk moeten worden gecontroleerd en gevalideerd. Zo voorkomt men dat er valse Bitcoins worden gebruikt of dat digitale munten worden gekopieerd. Pas wanneer de betalingen zijn gecontroleerd en gevalideerd, worden ze op de blockchain vastgelegd. Dat controleren en valideren is wat de miners doen. Dat doen ze door complexe rekensommen op te lossen. Niet zelf, want in de praktijk bieden ze vooral hun computerkracht aan het netwerk aan.
Financiële beloning voor miners
Miners worden beloond voor de rekenkracht die ze aanbieden. Niet alle miners krijgen deze beloning, want enkel de persoon die de complexe rekensom ook daadwerkelijk oplost, ontvangt het. Er bestaan ook collectieven waarbij mensen in groep rekenkracht aanbieden en de opbrengsten netjes verdelen. De afgelopen jaren is de moeilijkheid van de op te lossen rekensom alleen maar toegenomen, waardoor er steeds meer rekenkracht moet worden aangeboden. Voor miners betekent dat maar één ding:
oplopende energiekosten. Of een miner winst maakt, is afhankelijk van de energiekost en van de beloning. Deze beloning wordt toegekend in de vorm van Bitcoins. Ook de koers van Bitcoin speelt met andere woorden een rol. Terwijl beleggers via platforms als
btcprofit nog steeds erg veel winst maken bij dalende cryptokoersen is dat bij miners niet het geval. Hun inkomsten evolueren evenredig met de koerswaarde van een Bitcoin.
Minen van Bitcoins wordt goedkoper
Volgens JPMorgan is het opvallend dat de kost om één Bitcoin te minen de afgelopen tijd snel is gedaald. Begin juni kostte het nog ongeveer 24.000 Amerikaanse dollar om een Bitcoin te minen, terwijl het intussen om slechts 13.000 dollar gaat. Dat is meteen het laagste peil sinds september 2021. Dat heeft echter niet te maken met een uittocht van miners, waardoor de moeilijkheidsgraad zou afnemen, of met een daling van de energiekosten. Maar wel met het inzetten van energie-efficiëntere miningapparatuur.
Dat laatste blijkt volgens de onderzoekers uit de cijfers van de
Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. Dit laatste initiatief van de universiteit van Cambridge toont onder andere aan hoeveel energie het Bitcoinnetwerk verbruikt. Miners hebben volgens de onderzoekers begrepen dat ze niet alleen mogen rekenen op lage energieprijzen, maar dat ze ook zelf moeten investeren in energiezuinigheid. Hierdoor kunnen ze hun winstmarge verhogen.
Onduidelijk wat de gevolgen zijn
Experts zijn het er niet helemaal over eens wat de gevolgen zijn van deze dalende miningkost. Over het algemeen neemt men aan dat dit geen rechtstreekse invloed zal hebben op de prijzen van videokaarten, omdat GPU-minen van populaire cryptomunten als Bitcoin al langere tijd niet meer interessant is. Volgens sommigen kan het wel gevolgen hebben voor de waarde van de Bitcoin zelf, omdat de productiekost als een ondergrens wordt beschouwd. Echter, daar is niet elke expert het mee eens.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)