Noord-Limburgse jongeren met een passie: in deze nieuwe rubriek staan zij centraal. Nu is het aan
Frauke Van Cauwenberghe (30) uit Eksel. Ze is gepassioneerd door tuinen, biodiversiteit en klimaat en geeft die passie door aan andere mensen in haar vrijwilligerswerk als
Tuinranger in Peer. Dat houdt in dat ze op tuinbezoek gaat bij mensen om hen te helpen hun tuin klimaatvriendelijk te maken.
En dat is belangrijk, benadrukt ze. “Heel veel mensen hebben met de paplepel meegekregen dat hun tuin een typisch gazon moet zijn, met strak gemaaid gras en geen onkruid. Maar heel veel onkruid is eigenlijk juist heel nuttig voor de biodiversiteit. Een klimaatvriendelijke tuin is dan ook een tuin met veel biotopen, dus bijvoorbeeld een bloemenweide, wat struiken en bomen, misschien wat water ergens. Verschillende soorten beplanting hebben in je tuin is erg goed, want dat trekt ook verschillende soorten dieren en insecten aan, die dan weer de biodiversiteit een boost geven.”
In het dagelijkse leven werkt Frauke als
customer service specialist bij Pipelife, maar in 2021 besloot ze als vrijwilliger te beginnen bij Tuinrangers. Ze volgde een opleiding en daarna heel wat bijscholingen, onder andere over fruitboomplanten en invasieve soorten. In het weekend doet ze vooral tuinbezoeken en dat zowel bij oudere als jongere mensen. “Dat verloopt heel rustig, ik vul wat papieren in en uiteindelijk krijgen ze van mij een tuinplannetje. Dat is natuurlijk geen professioneel tuinontwerp, maar ze krijgen ze wel een advies over wat ze waar kunnen planten of wat ze waar moeten laten staan, zodat ze een idee hebben van hoe hun tuin klimaatvriendelijker kan”, legt Frauke uit. “Ons advies is vrijblijvend. We lopen samen met de mensen door hun tuin, kijken wat er is en wat ze zelf graag zouden willen en wat niet. We beantwoorden natuurlijk ook hun vragen en proberen een zo goed mogelijk advies te geven in functie van de natuur en de biodiversiteit.”
Maar waarom is het zo belangrijk dat een tuin
klimaatvriendelijk is? “Ongeveer 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Heel veel mensen denken dat vooral de grote bedrijven moeten veranderen om het klimaat te verbeteren. Maar als iedereen iets verandert in zijn tuin, betekent dat dat we samen echt wel een groot verschil kunnen maken en dat we op een kleinschalige manier toch een groot effect kunnen hebben.”
Verder coördineert Frauke samen met de Stad Peer, de teamleden en de organisatie van de Tuinrangers de tuinbezoeken. Pipelife, het bedrijf waar ze werkt, behoort tot de groep Wienerberger en die had haar eens gevraagd twee keer een webinar over ecologisch tuinieren te houden tijdens de Week van de Biodiversiteit. “Dat deed ik toen voor zo’n bijna 200 collega’s over heel Europa. Ik kreeg heel veel positieve reacties, dus dat was echt een leuke ervaring. Mijn passie voor de natuur is er niet heel vroeg gekomen, maar is nu wel echt prominent in mijn leven aanwezig. Ik denk dat nog steeds te weinig mensen zich bewust zijn van de rol van tuinen in de klimaatverandering, maar er lijkt wel een verschuiving te komen en daar wil ik mee voor zorgen.”