Zout dient als smaakmaker en wordt door velen gebruikt, zelfs als we het niet bewust toevoegen aan onze voeding. Het is moeilijk te vermijden omdat het vaak van nature aanwezig is in voedingsmiddelen of al tijdens het bereidingsproces wordt toegevoegd.
Wat doet zout met ons lichaam? Wanneer zout in onze bloedbaan terechtkomt, fungeert het als een magneet voor water. Als we te veel zout consumeren, kan ons lichaam meer water vasthouden om het extra zout te verdunnen. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk omdat er meer vocht in de bloedvaten aanwezig is, waardoor het hart harder moet werken om het bloed door het lichaam te pompen. Hoge bloeddruk, oftewel hypertensie, vormt een risicofactor voor hart- en vaatziekten, beroertes en nierproblemen. Toch hebben we ook zout nodig, het is essentieel voor een goede werking van spieren, zenuwen en andere processen in ons lichaam.
Hoeveel zout mogen we consumeren? De richtlijn voor gezonde voeding stelt een maximale dagelijkse zoutinname van 5 gram voor. Veel Belgen consumeren echter al snel 10 gram zout per dag of zelfs meer. Voor personen met hart- of nierfalen geldt soms een striktere zoutbeperking.
Welke voedingsmiddelen bevatten van nature veel zout? Tot deze categorie behoren kant-en-klare maaltijden, brood, soep uit brik of blik, bouillon, chips en andere zoute snacks, ingeblikte producten, kaas en vleeswaren, evenals sauzen en dressings, waaronder ketchup.
Om binnen de aanbevolen limiet van 5 gram zout per dag te blijven, wordt geadviseerd om
geen extra zout aan maaltijden toe te voegen, gezien er al voldoende zout in dagelijkse voeding aanwezig is. Het is niet nodig om zoutarm brood te kopen; in plaats daarvan kunnen kruiden worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen zonder het zoutvaatje te hanteren tijdens het koken.
Inspiratie nodig? Gebruik dan zeker
deze kruidenwijzer van UZ Leuven i
Anouk MERTENS