Tribunaliteiten
De vereniging die in Vlaanderen het meest voorkomt is de vereniging van mede-eigenaars. In het kleinste dorp vinden we appartementen en dus verenigingen van mede-eigenaars die samen eigenaar zijn van een appartementsgebouw. Het hoogste gezag van zo’n vereniging is de algemene vergadering, een soort parlement dat de wet en de democratische spelregels moet respecteren. Dat loopt niet altijd van een leien dakje.
Zo besliste de algemene vergadering van een flatgebouw in Antwerpen met een meerderheid van 84% om de lift van de voorbouw af te schaffen. De herstellingskosten vielen te duur uit. Drie mede-eigenaars waren het daar niet mee eens en vroegen de vrederechter die beslissing te vernietigen omdat de agenda van de algemene vergadering alleen maar vermeldde ‘nieuwe KB lift, bespreking offertes’ en ‘allerlei’. De vrederechter vond evenwel dat de bespreking van de offertes die leidde tot de afschaffing van de lift duidelijk was opgenomen als agendapunt en dat de afschaffing correct verliep. De ontevreden mede-eigenaars tekenden beroep aan bij de burgerlijke rechtbank van Antwerpen. Die rechtbank wees erop dat de wet voorschrijft dat de agenda duidelijk moet aangeven waar de vergadering over gaat. Alleen bij onvoorziene, dringende aangelegenheden, kan de vergadering beslissen over zaken die niet duidelijk in de agenda staan. Volgens de rechtbank konden de afwezige mede-eigenaars niet weten dat de agendapunten gingen over het afschaffen van de lift. De rechtbank maakte daarom de afschaffing van de lift ongedaan.
Ook in appartementsgebouwen geldt: ‘Wat kan gezegd worden, kan duidelijk gezegd worden. Waarover men niet kan spreken, daarover moet men zwijgen’ (Ludwig Wittgenstein).