In de afgelopen decennia zijn de ontwikkelingen in
beenprothesen en de zorg voor amputees aanzienlijk vooruitgegaan. Wat ooit begon als een eenvoudig hulpmiddel om (een deel van) de mobiliteit terug te geven, is nu geëvolueerd in hoogtechnologische tools om natuurlijke bewegingen na te bootsen. Deze vooruitgang is van cruciaal belang voor de levenskwaliteit van mensen met een amputatie. Het heeft daarnaast een grote impact op de bredere gezondheidszorg en rehabilitatiepraktijken voor deze doelgroep. Een belangrijke inspiratiebron hiervoor zijn de Paralympische Spelen, waar atleten laten zien wat er mogelijk is met de juiste technologie en ondersteuning.
Grote sprong in beenprothesen
Het beeld van beenprothesen is de afgelopen jaren veranderd. Vroeger waren prothesen wat log en ongemakkelijk, denk bijvoorbeeld aan een houten been, inmiddels bieden moderne beenprothesen enorm veel mogelijkheden voor de drager. De belangrijkste reden voor deze innovaties is het herstellen van mobiliteit, maar daarnaast spelen ook comfort, gebruiksgemak en functionaliteit een grote rol.
Veel technologische innovaties hebben hun weg gevonden naar het dagelijks leven van amputees (mensen met een amputatie) dankzij het werk van gespecialiseerde prothesecentra zoals het
Amputee Care Center (ACC) in Genk. Centra zoals het ACC spelen een cruciale rol bij het helpen van prothesedragers om optimaal gebruik te maken hun prothesen. Daarnaast bieden ze een multidisciplinair totaalzorg concept dat uniek is voor gepersonaliseerde ondersteuning op maat.
De Paralympisch als inspiratiebron
De Paralympische Spelen zijn een grote bron van inspiratie voor technologische innovaties. Atleten die deelnemen aan deze Spelen hebben hoge eisen aan hun prothesen. Ze zijn daarmee een drijvende kracht om prothesetechnologieën continu naar een nieuwe hoogte te tillen. Nieuwe technologieën die voor de Paralympics worden ontwikkeld worden later vaak toegepast in de brede gemeenschap, waardoor amputees van over de hele wereld kunnen profiteren van deze innovaties.
Bionische beenprothesen
Een van de meest bijzondere ontwikkelingen in beenprothesen is de opkomst van bionische prothesen. Deze maken gebruik van elektronische systemen die signalen van de spieren en bewegingen detecteren en omzetten in gecontroleerde bewegingen. Prothesedragers hebben hierdoor veel meer controle over hun prothese. Zeker voor atleten is dit cruciaal om hun prestaties naar een hoger niveau te tillen. Ook voor de gemiddelde prothesedrager in het dagelijks leven maken deze prothesen echter een enorm verschil. Sinds kort wordt de MCK-knie en de Power knie voor bovenbeenprothesen (gedeeltelijk) terugbetaald/vergoed door de verzekeraars en de mutualiteiten, wat de beenprothese met een elektronisch gestuurde knie nu een stuk betaalbaarder maakt.
Gepersonaliseerde prothesen
Een andere belangrijke ontwikkeling die versneld is door de Paralympische Spelen is de mogelijkheid om prothesen volledig aan te passen aan een bepaalde activiteit van gebruiker. 3D-printtechnologieën maken het mogelijk om prothesen te maken die perfect passen bij het lichaam en de behoeften van de drager. Prothesecentra zoals Amputee Care Center (ACC), met een eigen 3D-printing lab, maken veel gebruik van deze technologieën om ervoor te zorgen dat iedereen de best mogelijke prothese, eventueel met diverse sockets kan krijgen.
Een second opinion kan van groot belang zijn
Steeds meer prothesedragers gaan zelf op zoek naar het beste prothesecentrum. Sommige kiezen na een tweede opinie gesprek voor een andere prothesist of orthopedisch instrumentmaker. Een second opinion is erg waardevol voor prothesedragers omdat je op deze manier verschillende behandelopties en prothesemakers met elkaar kunt vergelijken. Uiteindelijk kan dit leiden tot een betere prothese voor je wensen. Een andere prothese-specialist heeft wellicht een andere expertise of ervaring, waardoor met een tweede opinie misschien wel meer geavanceerde technologieën en opties mogelijk zijn dan je in eerste instantie dacht. Het belangrijkste doel van een prothese is onderaan de streep om de kwaliteit van leven te verbeteren. Een second opinion (tweede opinie) van een gespecialiseerd prothesecentrum kan hierin een enorm verschil maken en is daarom altijd de moeite waard.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)