Vlees kan ingedeeld worden in twee categorieën: wit vlees en rood vlees. Rood vlees omvat rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en wild, terwijl gevogelte zoals kip en kalkoen wordt beschouwd als wit vlees.
Waarom is rood vlees rood? Dat komt door een speciaal eiwit, genaamd
heemijzer, dat zuurstof opslaat en transporteert in spiercellen. Dit eiwit, is, zoals de naam het zegt, rijk aan ijzer: hoe roder het vlees, hoe meer heemijzer het bevat.
Helaas kan het heemijzer in rood vlees wat minder vriendelijk zijn voor onze darmen. Het is aangetoond dat het de dikke darm kan beschadigen en kan leiden tot de vorming van stoffen die ons DNA kunnen beschadigen en het risico op darmkanker kunnen vergroten. Daarom wordt rood vlees beschouwd als potentieel schadelijker dan wit vlees, omdat wit vlees minder heemijzer bevat.
Maar wacht, rood vlees heeft ook zijn goede kanten! Het bevat een type ijzer dat gemakkelijk door ons lichaam wordt opgenomen, wat kan helpen bij het voorkomen van bloedarmoede door ijzertekort. Daarnaast zit het vol met belangrijke vitaminen zoals B12, zink en selenium.
Voor een goede gezondheid wordt aanbevolen om
niet meer dan twee keer per week ongeveer 100 gram rood vlees te eten. De rest van de week kun je het afwisselen met wit vlees, vis en zelfs een vegetarisch alternatief om een gebalanceerd dieet te behouden.
Anouk MERTENS,diëtiste