Het overige nieuws

Tel het verkeer in je straat

Zondag 30 april 2023
Ben jij een straatvink? Weet je wat een straatvink is? Check het op www.straatvinken.be en schrijf je meteen in. Tel op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. De UAntwerpen, KU Leuven en Ringland Academie berekenen jaar na jaar of je straat op de goede weg is.
Doet jouw straat al mee?

Noëlla heeft geworpen...

Zondag 30 april 2023
Houthalen-Helchteren - Noëlla heeft geworpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Aangename temperaturen

Zondag 30 april 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Aangename temperaturenDe temperaturen zijn deze dagen geen hoogdravers, maar met maxima rond een graad of 18 is het toch wel best aangenaam. Dankzij drukstijgingen is het ook overwegend droog en de zon kan tevoorschijn komen. Op maandag is er kans op een bui, daarna wordt het iets kouder.
Vandaag maken opklaringen in de ochtend plaats voor meer wolken in de namiddag. Het blijft echter droog en er is ook nog ruimte voor wat zon. De maxima liggen rond een graad of 18 en dat is best aangenaam.
Maandag is het (…) Het hele nieuwsbericht

Meeuwen - Park Houthalen 3-3

Zondag 30 april 2023
Houthalen-Helchteren - Meeuwen -  Park Houthalen 3-3KSK Meeuwen is, thuis tegen Park Houthalen, niet verder gekomen dan een 3-3 gelijkspel.
Houthalen-Helchteren - Helson wint bij Torpedo HasseltDe eerste ploeg van Helson is vandaag bij Torpedo Hasselt gaan winnen met 0-2.
Houthalen-Helchteren - Mokerslag voor Eendracht HouthalenEendracht Houthalen heeft thuis een mokerslag gekregen van Maasland NO: 0-10.
Houthalen-Helchteren - Genk VV en Houthalen VV spelen gelijkIn Derde Provinciale hebben Genk VV en Houthalen VV in Genk 2-2 gelijk gespeeld.
Houthalen-Helchteren - Helson B verliest van Maasland NO BIn Vierde Provinciale is Helson B bij Maasland NO B gaan verliezen met 4-1.
Houthalen-Helchteren - Politie St.-Truiden komt uit op rave partyZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Vissen maken geluid

Zondag 30 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vissen kunnen klikken, brommen, raspen, klapperen, knorren, bonken, piepen en kraken dat het een lieve lust is."
                                                  (Lisa Bouyeure in De Volkskrant)
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in Zuid-Frankrijk...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Eén lichtgewonde bij botsing

Zaterdag 29 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bij een botsing tussen twee auto's in de Sint-Jobstraat in Heusden-Zolder is één lichtgewonde gevallen. Het ongeval gebeurde vabmiddag rond 12.20 uur.

Anna De Bemels overleden

Zaterdag 29 april 2023
Houthalen-Helchteren - Anna De Bemels overledenOp 25 april is Anna De Bemels overleden, de weduwe van Alfons De Ridder. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Bertha Oeyen overleden

Zaterdag 29 april 2023
Op 21 aprilm overleed Bertha Oeyen, de weduwe van de in 2001 gestorven André Follon. Zij was 87 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Maurits Lijnen overleden

Zaterdag 29 april 2023
Houthalen-Helchteren - Maurits Lijnen overledenOp 26 april is Maurits Lijnen overleden, de echtgenoot van Alice Keppens. Hij was 86 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Meeuwen. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Houthalen-Helchteren - Bromfietser (16) gewond bij botsingEen 16-jarige bromfietser uit Houthalen-Helchteren is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Beringersteenweg in Heusden-Zolder. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag.
Houthalen-Helchteren - '90% Vlamingen leeft omringd met fastfood'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Op een werf aan de Vogelsancklaan in Zonhoven zijn meerdere signalisatielichten gestolen. De diefstal is vanmorgen vastgesteld.
Houthalen-Helchteren - 'Geef mei weg' - actie van Limburg.netZoomVoor het achtste jaar op rij zet Limburg.net de hele maand mei in het teken van afval beperken en zo de afvalberg van alle gezinnen in Limburg te verkleinen. Dit jaar ligt de focus op herstel en hergebruik. Vanmiddag werd in de Biehal in Lommel de actie voorgesteld door de directeur van Limburg.net, Luc Wouters. Bedoeling van de actie is dat je ongebruikte spullen aan een goed doel schenkt dat je zelf uitkiest, dit onder de slogan 'Geef mei weg'. Een servies op zolder? Een oude fiets in de garage? Of een babybedje dat in de weg staat? Er is vast wel iemand die uw vergeten schatten goed kan gebruiken. Hier kan u met enkele klikken nakijken hoe u uw spullen in goede staat kan achterlaten bij lokale goede doelen. (Foto's Jan Buyens)

Welpjes voor wolvin Noëlla

Vrijdag 28 april 2023
Wolvin Noëlla is bevallen, dat laat het Agentschap Natuur en Bos weten. "Op basis van cameravalbeelden hebben we kunnen vaststellen dat wolvin Noëlla van de roedel van Hechtel-Eksel rond 20 april heeft geworpen. We geven op dit moment geen beelden vrij om het nest niet te verstoren. Beelden van de welpjes verwachten we ten vroegste eind juni", laat ANB weten op sociale media. 

Honden aan de leiband

Vrijdag 28 april 2023
Houthalen-Helchteren - Honden aan de leibandZoomWie dit weekend met de hond op stap gaat, houdt die - zoals altijd - best goed aan de leiband. De boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos houden extra toezicht op loslopende honden. En dat kan je viervoeter iets lekkers opleveren. Als je hond tijdens een controle gespot wordt aan de leiband, krijg je een doosje hondenkoekjes cadeau. 

De winter is voorbij

Donderdag 27 april 2023
Zomaar even tussendoor
Houthalen-Helchteren - De winter is voorbijZoomZo'n dag vol zon eind april, daar wordt een mens blij van. Vandaar even verpozen bij dit "oud Nederlandsch lied" uit 1537 (!) dat iedereen in zijn of haar leven al wel eens gezongen heeft:

Die winter is verganghen,
ic sie des meien schijn;
ic sie die bloemkens hanghen,
des is mijn hert verblijt.
So ver aen ghenen dale
daer ist ghenoechlic sijn,
daer singhet die nachtegale,
also menich woutvoghelkijn.

We waren aanvankelijk van plan het volledige lied te geven, maar zes strofen - da's teveel van het goeie. Wie toch verder wil zingen moet hier maar eens kijken. En op YouTube wordt het in het Nederduits gezongen. Mooi hoor...

Een vuilnisman sterft vroeger

Donderdag 27 april 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde levensverwachting in België bedroeg in 2021 gemiddeld 81,7 jaar maar dat is lang niet voor iedereen het geval. Uit diverse studies blijkt dat wie een gegoede achtergrond heeft langer leeft dan wie uit een kansarme situatie komt. Zo leven welgestelde mannen bijna tien jaar langer dan kansarme mannen. Voor vrouwen bedraagt het verschil zo'n 8 jaar.
Er is bovendien een sterke samenhang tussen het beroep dat iemand uitoefent en de levensverwachting. Beroepen die een hoger (…) Het hele nieuwsbericht

PFOS kan groei kinderen beperken

Woensdag 26 april 2023
Houthalen-Helchteren - PFOS  kan groei  kinderen beperkenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Leon Buyvoets overleden

Woensdag 26 april 2023
Houthalen-Helchteren - Leon Buyvoets overledenGisteren is Leon Buyvoets overleden, de echtgenooot van Elvie Vandereycken. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt donderdag 4 mei (11 uur) plaats in de aula van funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: woensdag 3 mei (18.30-19 uur).

Vijf chauffeurs onder invloed

Woensdag 26 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
De politie heeft gisteren in Zonhoven vijf bestuurders betrapt die onder invloed waren: vier van hen hadden drugs gebruikt, de andere had te veel alcohol verbruikt. Hun rijbewijzen zijn ingetrokken.

Dieven weg met laptop

Woensdag 26 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
Er is ingebroken in een pand aan de Kievitveldstraat in Zonhoven. De daders gingen er met een laptop aan de haal.
Morgen slaan alle Limburgse zorginstellingen en de instellingen van het Limburgse hoger onderwijs de handen in elkaar voor het event Care for Limburg. In Domein Bokrijk ontvangen ze dan liefst 1.000 leerlingen uit de derde graad middelbaar onderwijs. De leerlingen kunnen er dan kennis maken met de vele opleidingen in de zorg.
De dag begint met een grootschalige rampoefening met traumahelikopter, brandweer en ambulances, het startschot voor de leerlingen om doorheen de dag in (…) Het hele nieuwsbericht

82ha extra natuur via Natuurpunt

Woensdag 26 april 2023
Houthalen-Helchteren - 82ha extra natuur via NatuurpuntZoomNatuurpunt kocht vorig jaar 82ha natuur in Limburg. Dat staat te lezen in het jaarverslag dat vandaag werd bekend gemaakt. Zo komt de totaal beheerde natuuroppervlakte in Vlaanderen op 28.256 ha. “Natuurgebieden aankopen blijft de beste manier om te garanderen dat ze voor altijd natuur zullen blijven. We herstellen de natuur, versterken de biodiversiteit en stellen de gebieden open voor het publiek en de samenleving”, aldus algemeen directeur Walter Rycquart. Vlaanderen is nog altijd de meest natuurarme regio van Europa. Dagelijks verdwijnt er nog vijf hectare open ruimte onder het beton.

Gaby Spiegler overleden

Woensdag 26 april 2023
Houthalen-Helchteren - Gaby Spiegler overledenZondag is Gaby Spiegler overleden. Zij was 69 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken in Peer.

Antwerpen anno 2024

Woensdag 26 april 2023
Houthalen-Helchteren - Antwerpen anno 2024Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Rudi Vanstiphout overleden

Woensdag 26 april 2023
Houthalen-Helchteren - Rudi Vanstiphout overledenMaandag is Rudi Vanstiphout overleden, de echtgenoot van Lut Lijnen. Hij was 64 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

FC Helson trekt speler aan

Dinsdag 25 april 2023
Houthalen-Helchteren - FC Helson trekt speler aanFC Helson heeft met het oog op komend seizoen Stijn Punie van FC Alken aangetrokken.

Dertiger vervolgd voor phishing

Maandag 24 april 2023
Houthalen-Helchteren - Dertiger vervolgd voor phishingEen dertiger uit Houthalen moest zich verantwoorden voor phishing. Via valse e-mails slaagde hij erin heel wat klanten duizenden euro's armer te maken. De feiten dateren uit de jaren 2015 en 2016. Hij riskeert drie jaar cel. (PG)

Twee gewonden op Grote Baan

Maandag 24 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
Vanavond zijn drie gewonden gevallen bij een botsing tussen twee auto's op het kruispunt van de Grote Baan en de Heuveneindeweg in Zonhoven. Eén van slachtoffers zat bekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Houthalen-Helchteren - Handbal : Izegem - Houthalen 28-25In het handbal heeft Kreasa Houthalen met 28-25 verloren van Izegem. Kreasa is uitgeteld voor de titel en de promotie naar de BENE-Leaugue.

Drie aanwinsten voor FC Helson

Maandag 24 april 2023
Houthalen-Helchteren - Drie aanwinsten voor FC HelsonFC Helson heeft drie spelers aangetrokken: Jasper Lambrecht (Hades), Matteo Sacchini (Zonhoven) en Dominique Essome (Bregel Sport).

Marc Roggen overleden

Maandag 24 april 2023
Houthalen-Helchteren - Marc Roggen overledenOp 21 april overleed Marc Roggen, de echtgenoot van Lieve Leys. Hij was 69 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Luca Brecel tegen O'Sullivan

Zondag 23 april 2023
Houthalen-Helchteren - Luca Brecel tegen O'SullivanZoomIn de kwartfinales van het WK snooker moet Luca Brecel aantreden tegen zevenvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan (rechts).
(Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Helson B verliest van Kolonie BHelson B heeft met 0-6 verloren van Lommel-Kolonie B.

Gelijkspel voor Houthalen VV

Zondag 23 april 2023
Houthalen-Helchteren - Gelijkspel voor Houthalen VVIn Derde Provinciale is Houthalen VV in de wedstrijd tegen Umitspor Maasmechelen niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2.
Houthalen-Helchteren - E. Houthalen de mist in bij SLW MaaseikEendracht Houthalen is bij SLW Maaseik gaan verliezen met... 11-2.

Gevoelig kouder

Zondag 23 april 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Gevoelig kouderLage luchtdruk overheerst de komende 24 uur over onze streken en er staat behoorlijk wat neerslag op het programma. Wel wordt er relatieve zachte lucht aangevoerd met maxima die vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Na het weekend schuift koude lucht over onze streken en komt het kwik amper boven 10 graden uit. Het blijft licht wisselvallig met af en toe nog een regenbui, maar er is wel meer zon.
Vandaag staat er regen op het programma. De ochtend verloopt droog, maar de wolken nemen al vlug (…) Het hele nieuwsbericht

Helson wint van Juve Hasselt

Zondag 23 april 2023
Houthalen-Helchteren - Helson wint van Juve HasseltIn Eerste Provinciale heeft Helson Juve Hasselt verslagen met 3-0. Kanli, Agten en Creyns scoorden de doelpunten.
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen wint van HechtelPark Houthalen heeft thuis met 5-0 gewonnen van KFC Hechtel. Aan de rust was de stand 3-0. Grossi, Bouazil, Müllenmeister, Olivieri en Bilican maakten de doelpunten.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Dramatisch minder vogels in LimburgZoomUit de jaarlijkse vogeltelling van de Provinciale Vogelwerkgroep van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie, blijkt dat het aantal vogels in Limburg daalt. Alleen in de bosbiotopen is er positief nieuws: vooral roofvogels, maar ook raven doen het daar goed.
“Er is meer dan reden tot onrust”, zegt Jan Gabriëls, voorzitter van de Vogelwerkgroep. “De biodiversiteit vermindert, en dat kan je aan de hand van de cijfers goed vaststellen.” De oorzaken daarvan liggen bij de mens. “Eén van de grootste vernietigers van biotopen is de landbouw. De vogels van het platteland zijn verschrikkelijk achteruitgegaan. Er zijn bijna geen leeuweriken meer in graanvelden, de kieviten doen het slecht, grutto’s (foto) staan op het punt te verdwijnen in Limburg… Als je kijkt naar de grafieken van de weidevogels, dat is huilen met de pet op.” (Foto Theo Van Vlierden)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er 35.192 landbouwbedrijven in België, een daling van -2,3% ten opzichte van het jaar ervoor. In Vlaanderen was de daling het grootst: -3,3%. De afname van het aantal bedrijven ging gepaard met een lichte afname van de oppervlakte cultuurgrond met 0,5%. Statbel)

Zeeman roept slippers terug

Donderdag 20 april 2023
De winkelketen Zeeman roept het artikel kinder- en damesslippers terug. Dit werd enkele dagen geleden geafficheerd op alle filialen. De slippers zouden zware metalen bevatten die een risico inhouden voor de gezondheid. Dit blijkt uit eigen onderzoek van de winkelketen. Wie het product aankocht in de periode juli 2022 – januari 2023 kan zijn kassabon omruilen en krijgt zijn geld terug. Zeeman excuseert zich voor het ongemak. In Houthalen werden nog geen slippers ingeruild. “De waarschuwing hangt pas op, er kwamen nog geen klanten voor de omruiling,” zegt men daar. Het gaat voor alle duidelijkheid om de slippers met code A2002 of A45146. (Jef Lingier)

Man (53) gewond bij aanrijding

Donderdag 20 april 2023
Houthalen-Helchteren - Man (53) gewond bij aanrijdingVanochtend rond 6.30 uur botsten twee auto's op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Een 53-jarige man uit Lommel raakte daarbij gewond.

Hou de Russen tegen!

Donderdag 20 april 2023
Houthalen-Helchteren - Hou de Russen tegen!Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Roland Vandebroek overleden

Donderdag 20 april 2023
Houthalen-Helchteren - Roland Vandebroek overledenOp 15 april is Roland Vandebroek overleden. Hij was 65 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Kort nieuws van bij de buren
Bij een verkeerscontrole zijn gisteren in Heusden-Zolder 38 bestuurders betrapt die gebruik maakten van hun gsm tijdens het rijden. De agenten onderschepten ook een bestuurder zonder rijbewijs en plukten een straatracer uit het verkeer. De 20-jarige was een week geleden al eens weggevlucht voor de politie.
Houthalen-Helchteren - Een weekend met veel verkeerscontrolesZoomKomend weekend staat een grootschalige politieactie op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag 22 april en zondag 23 april controles uit in het verkeer. Er zal onder meer gecontroleerd worden op alcoholgebruik, drugsgebruik en snelheid.
De actie focust op de weekendongevallen, die nog steeds een belangrijk deel van de ongevallencijfers vertegenwoordigen. 
UPDATE Nationaal start morgenvroeg ook een flitsmarathon. Die duurt tot zaterdagmorgen 6u.
Vandaag gelezen
"Zijn vertelstijl is romantisch maar toch heel simpel. Hij is in staat muziek te componeren waarbij ieder instrument slechts een noot speelt, maar door telkens de ene na de andere toe te voegen weet hij toch werkelijk grandioze concerten te construeren. (...) Ik vind dat hij wordt ondergewaardeerd."
(De Italiaanse auteur en regisseur Niccolò Ammaniti in De Volkskrant over de Noord-Limburgse componist Wim Mertens)

Aangepaste schutkring wolven

Woensdag 19 april 2023
Houthalen-Helchteren - Aangepaste schutkring wolvenZoomWanneer er als gevolg van een wolvenaanval op paarden of runderen een potentiële probleemsituatie ontstaat, kan het Agentschap Natuur en Bos een schutkring afbakenen waarbinnen subsidies voor paarden en runderen mogelijk zijn. Deze geldt voor zes maanden en is verlengbaar.
In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgevoegde kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen worden verkregen. Pony’s zitten vervat in deze verruimde subsidieregeling. De Vlaamse minister van Omgeving heeft deze schutkring en dus ook de subsidiemogelijkheid uitgebreid en verlengd tot 31 augustus 2023.

Yolanda Grondelaers overleden

Maandag 17 april 2023
Houthalen-Helchteren - Yolanda Grondelaers overledenZaterdag is Yolanda Grondelaers overleden, de weduwe van Erik Stevens. Het afscheid vindt donderdag (11.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de kerk van Houthalen-Oost waarna gelegenheid tot groeten in het funerarium.
Houthalen-Helchteren - Fietser (43) gewond bij aanrijdingGisterennamiddag rond 15 uur botsten een auto en een 43-jarige fietser uit de gemeente op het kruispunt van de Kazernelaan en de Acht Septemberstraat. De fietser raakte daarbij gewond.

Wesley Gabriëls overleden

Maandag 17 april 2023
Houthalen-Helchteren - Wesley Gabriëls overledenOp 13 april is Wesley Gabriëls overleden. Hij was 42 jaar. Het afscheid vindt woensdag (12.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Mia Leeters overleden

Maandag 17 april 2023
Houthalen-Helchteren - Mia Leeters overledenGisteren is Mia Leeters overleden, de weduwe van Maurice Sporen. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Paula Daniëls overleden

Maandag 17 april 2023
Houthalen-Helchteren - Paula Daniëls overledenOp 14 april is Paula Daniëls overleden, de weduwe van Leon Mackiw. Ze was 87 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Auto in brand op E314

Zondag 16 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenmorgen rond 6.10 uur vloog een auto in brand op de E314 in Zonhoven. De bestuurder bleef ongedeerd. Hij had zijn wagen nog tijdig op de pechstrook kunnen plaatsen.
Houthalen-Helchteren - Handbal: nipte zege voor HouthalenIn de eerste nationale van het handbal (play-off) heeft Houthalen met 30-31 gewonnen van Hubo Handbal.

Houthalen VV wint bij Henis

Zondag 16 april 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV wint bij HenisHouthalen VV is bij Eendracht Henis gaan winnen met 1-4.
Houthalen-Helchteren - Kaulille klopt Eendracht HouthalenKaulille is bij Eendracht Houthalen gaan winnen met 0-2.
Houthalen-Helchteren - Onverwachte ontmoeting voor ruimteschip JuiceZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Helson en Koersel spelen gelijk

Zaterdag 15 april 2023
Houthalen-Helchteren - Helson en Koersel spelen gelijkKFC Helson is thuis tegen Weerstand Koersel niet verder gekomen dan een doelpuntenloos gelijkspel: 0-0.

Achel VV wint bij Park Houthalen

Zaterdag 15 april 2023
Houthalen-Helchteren - Achel VV wint bij Park HouthalenIn Eerste Provinciale is Achel VV bij Park Houthalen gaan winnen met 0-1. Bij de rust was het nog 0-0. Dors maakte het enige doelpunt.

Wijshagen verslaat Helson B

Zaterdag 15 april 2023
Houthalen-Helchteren - Wijshagen verslaat Helson BIn Vierde Provinciale is Heidebloem Wijshagen bij Helson B gaan winnen. Uitslag: 0-2.
Houthalen-Helchteren - Belgische wolven in Nederland gesignaleerdZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Henri Driesen overleden

Zaterdag 15 april 2023
Houthalen-Helchteren - Henri Driesen overledenOp 6 april overleed Henri Driesen. Hij was 85 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring. Zijn urne werd begraven op de begraafplaats van Helchteren.

Beloken Pasen

Vrijdag 14 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Zondag is het Beloken Pasen. Vanwaar die naam? 'Beloken' is het voltooid deelwoord van het werkwoord 'beluiken': (af)sluiten. Met Beloken Pasen wordt de paasweek ('het paasoctaaf', acht dagen vanaf Pasen) afgesloten. (K & L)
Houthalen-Helchteren - Eva Kaili heeft gevangenis verlatenZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)

Meestal droog

Vrijdag 14 april 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Meestal droogOp de lange termijn zit er wat verschil in de weerkaarten. Terwijl het ene weermodel voor temperaturen zelfs boven 20 graden gaat, geeft het andere maxima rond 18 graden en een grotere neerslagkans. Wel gaan alle weermodellen voor hogere temperaturen. Op korte termijn houden we het meestal droog, maar staat er wel een voelbare wind.
Vandaag wisselen brede opklaringen af met wolken. Het blijft meestal droog, maar de matige zuidwestenwind voelt soms fris aan. Maxima rond 14 of 15 (…) Het hele nieuwsbericht
Het DNA van twee "Limburgse" jonge wolven is aangetroffen bij heel wat schadegevallen in Nederland. Dat meldt het INBO. Het gaat om mannetjes uit 2021 die een tijd lang bij de roedel in Hechtel-Eksel zijn gebleven na de worp van 9 welpen in 2022. "Dat zijn jaarlingen", zegt Koen Van Muylem van het INBO, het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek. "Ze zijn iets langer dan verwacht bij de roedel gebleven, maar het was onvermijdelijk dat ze zouden vertrekken. Er kunnen nooit meerdere mannetjes in een (…) Het hele nieuwsbericht

Verdachte overval gearresteerd

Donderdag 13 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Verdachte overval gearresteerdDe politie heeft vandaag een 20-jarige man uit het Vlaams-Brabantse Linter gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht dinsdagavond rond 18 uur een gewapende overval te hebben gepleegd op het Aldi-warenhuis aan de Genkerbaan in Zonhoven. De verdachte bedreigde een personeelslid van het warenhuis en ging er met een grote geldsom vandoor. Hij is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Lekkende stookolietank: Promaz

Donderdag 13 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1 april vorig jaar is het stookoliefonds Promaz in werking om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen eindelijk financieel te ondersteunen en te ontzorgen, op kosten van de sector. Tijdens het eerste jaar dat het stookoliefonds in werking was, werden er 819 aanvragen ingediend. Bijna 2 op de 3 aanvragen, of 63% komt uit Vlaanderen, meldt minister van omgeving Zuhal Demir. Dat is opvallend. In Wallonië worden er 750.000 huizen verwarmd met stookolie, in Vlaanderen 414.000.
“Mensen die een lekkende stookolietank of -leidingen hebben, of mensen die een uitgevoerde sanering terugbetaald willen zien, moeten niet twijfelen en zich aanmelden bij Promaz. Het fonds is er, na lang aandringen, om hen te helpen”, klinkt het bij Demir. Promaz

Parachutisten durven niet uit boom

Donderdag 13 april 2023
Houthalen-Helchteren - Parachutisten durven niet uit boomZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Beringen mag het BK Veldrijden in 2026 organiseren. Dat maakt de Belgische Wielerbond bekend op zijn website. De cross gaat door op de mijnterril en zo wordt dit BK één van de zwaarste ooit in de geschiedenis.

Macron spreekt Nederlands

Woensdag 12 april 2023
Houthalen-Helchteren - Macron spreekt NederlandsZoomTijdens zijn officieel bezoek aan Nederland heeft de Franse president Macron vandaag even Nederlands gesproken. (Cartoon: Fobie)

Motard van politie gewond

Woensdag 12 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
Deze voormiddag raakten een motard van de politie en een auto in een aanrijding betrokken op de Veenderweg in Heusden-Zolder. De agent raakte lichtgewond en is voor verzorging naar het( ziekenhuis gebracht.

Bokrijk: 65 jaar jong

Woensdag 12 april 2023
Houthalen-Helchteren - Bokrijk: 65 jaar jongZoomOp 12 april 1958 opende het Openluchtmuseum Bokrijk officieel de deuren voor het grote publiek. Het werd meteen een klassieker voor schoolreizen en daguitstappen. Mensen konden een beetje tijdreizen naar de periode van voor de oorlog, zelfs naar de 19de eeuw. Bokrijk groeide uit tot een succes maar kreeg in de 20ste eeuw een stoffig imago. De laatste jaren is hard getimmerd om van Bokrijk terug een hip museum te maken. Een eerste schot in de roos was het optrekken van de tijdlijn naar de sixties. En met het (…) Het hele nieuwsbericht
Bokrijk: 65 jaar jong
Zoom

Dieven slaan toe op bouwwerf

Woensdag 12 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Bruinstraat in Zonhoven sloegen dieven toe op een bouwwerf. Zij hebben er werkmateriaal gestolen.

Overval op warenhuis

Woensdag 12 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond heeft een man een overval gepleegd op het Aldi-fililaal aan de Genkerbaan in Zonhoven. Hij bedreigde er een personeelslid met een mes en ging met geld aan de haal.
Een 22-jarige fietsster uit Houthalen-Helchteren is gewond geraakt bij een aanrijding met een lichte vrachtwagen. Het ongeval gebeurde in het Kapelhof in Zonhoven.
Houthalen-Helchteren - John Deere gaat tractoren assembleren in GenkZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Johnny Lucas overleden

Woensdag 12 april 2023
Houthalen-Helchteren - Johnny Lucas overledenOp 6 april is Johnny Lucas overleden, de echtgenoot van Reinhilde Scheelen. Hij was 64 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Nonkel Gust

Woensdag 12 april 2023
Danny doet Danny
Houthalen-Helchteren - Nonkel Gust‘Goeiemorgen!’ riep ik hijgend, nadat ik langs de achterdeur via het smalle, witte gangetje de keuken kwam binnengewandeld. Twee enthousiaste goedemorgens kaatsten bijna ogenblikkelijk terug in mijn richting. Tante Maria droeg glimlachend een dienblad met brood, boter, thee, suiker en kopjes. Nonkel Gust keek niet op. Hij was in volle concentratie en balanceerde met flink wat borden en schoteltjes vol beleg.
Zoals elke schooldag had ik de pakweg honderd meter van bij ons thuis naar hun woning al (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Bonten overleden

Dinsdag 11 april 2023
Houthalen-Helchteren - Henri Bonten overledenGisteren is Henri Bonten overleden, de weduwnaar van Clemence Eyckens. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).

Jaak Lebrun overleden

Dinsdag 11 april 2023
Houthalen-Helchteren - Jaak Lebrun overledenOp 7 april is Jaak Lebrun overleden, de weduwnaar van Anke Verstraeten en de levenspartner van Christiane Mellen. Hij was 66 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg Remans aan de Hoogstraat.
Vandaag gelezen
Volgens Peter Vandermeersch, CEO van het Ierse krantenbedrijf Independent News & Media (INM) dat kranten waaronder de Irish Independent en Sunday Independent uitgeeft, zullen gedrukte kranten binnen zeven tot tien jaar verdwijnen. Hij zei dat in een gesprek met de Ierse omroep RTÉ. Vandermeersch vertelde aan het programma This Week dat de Vlaamse uitgeverij Mediahuis - die bij ons o.m. Het Belang van Limburg uitgeeft en eigenaar is van INM - zich voorbereidt om een "digital only"-bedrijf te worden. "We zullen waarschijnlijk enkele zaterdag-, zondag- of weekproducten drukken, maar door de week zal drukwerk overal verdwijnen, in heel Europa."

Rijkdom vs. zwarte sneeuw

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Het vermogen van de holding achter de Boerenbond groeide tot bijna 5 miljard euro in het afgelopen decennium. Die rijkdom staat in schril contrast met de zwarte sneeuw die veel Vlaamse landbouwers zien." (Apache)

Gunstige lange termijn

Dinsdag 11 april 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Gunstige lange termijn In een strakke westcirculatie worden storingen en buien in vlug tempo afgewisseld. Daarbij staat er bij momenten veel wind en er wordt ook koude lucht aangevoerd met ondermaatse maxima. Tussen de regen en buien door, zijn er ook wel droge perioden met zonneschijn. Een verbetering volgt er in het weekend, dan wordt het stilaan droger en wat zachter. Na het weekend lijkt er warm en zonnig lenteweer in de maak te zijn.
Vandaag komen er, na flink wat zon, steeds meer stapelwolken opzetten en kan (…) Het hele nieuwsbericht

'Vijgen na Pasen'

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
‘Vijgen na Pasen’ – waar komt deze uitdrukking vandaan? Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zin te hebben. De oorsprong ligt in vroegere vastenperiodes. Veel mensen letten in de vastenperiode op hun voeding: ze eten minder, en vooral minder zoetigheden. Wat precies, dat kies je zelf.
Vroeger was dat niet zo: er bestond een lijst, uitgevaardigd door de Kerk, van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige zoetigheid die was toegelaten, en dus erg populair. Maar vijgen worden doorgaans geïmporteerd, en de import verliep in vroegere tijden niet zo gesmeerd als nu. Vandaar dat er wel eens een lading vijgen te laat kwam, na Pasen dus. Die vijgen na Pasen hadden dus eigenlijk geen nut meer. (KerkNet)
Het is maar dat je 't weet
Volgens de Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen is momenteel minstens één boek van de Bijbel in 3.610 talen beschikbaar. De volledige Bijbel is inmiddels al vertaald in 733 talen. De Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen hoopt de Bijbel tegen 2038 in nog eens 1.200 talen te vertalen. Wereldwijd worden naar schatting 7.400 talen gesproken.
Houthalen-Helchteren - Handbal: Houthalen klopt EynattenIn de play-offs eerste nationale mannen van het handbal heeft Kreasa Houthalen Eynatten geklopt met 29-22. Door deze overwinning klimt Kreasa naar de derde plaats op drie punten van leider Izegem.

Hoogconjunctuur in de bouw

Zondag 9 april 2023
Houthalen-Helchteren - Hoogconjunctuur in de bouwZoomIn tegenstelling tot de bouwsector in de menselijke samenleving heerst bij de vogels een ware hoogconjunctuur in de bouw. En zoals op de foto te zien is staan mezen - hier een pimpelmees - best open voor moderne huisvesting - het moet niet altijd een houten kastje zijn. Al lijkt het er op dat de architect het dak vergeten is. (Foto Christina Put) 

Zacht paasweekend

Zondag 9 april 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zacht paasweekendEen uitloper van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen tempert de onstabiliteit over onze streken. Daarbij wordt de aangevoerde lucht steeds droger en krijgt de zon ook meer kansen. Bovendien komen de te temperaturen een stuk hoger uit. Later op Paasmaandag bereiken regenzones onze regio en dat is het begin van een erg wisselvallige en natte week.
Vandaag kan het mistig zijn in de ochtend, maar de zon kan al vrij vlug doorbreken. Daarna wisselen wolken en zon elkaar af. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Paaseieren zoeken in de tuin, vandaagZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Douane onderschept MDMA in paashazenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Lucie Cruys overleden

Zaterdag 8 april 2023
Houthalen-Helchteren - Lucie Cruys overledenOp 4 april is in Heusden-Zolder Lucie Cruys overleden, de weduwe van de in 1994 gestorven André Elsen. Zij was 95 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Paula Engelen overleden

Zaterdag 8 april 2023
Houthalen-Helchteren - Paula Engelen overledenOp 31 maart is Paula Engelen overleden, de weduwe van de in 2012 gestorven Alphons Lijnen. Zij was 89 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
Houthalen-Helchteren - Goede Vrijdag in het Vaticaan...Zoom...met een wegens omstandigheden aangepast programma. (Cartoon: Fobie)

Zwaar vandalisme in visclub

Vrijdag 7 april 2023
Houthalen-Helchteren - Zwaar vandalisme in visclubVisclub De Zonnebaars Zwartberg in Houthalen is het mikpunt geworden van vandalen. Om in het clublokaal binnen te geraken werd een muur stukgeslagen met een zware hamer. Materiaal en gereedschap dat ze in het lokaal aantroffen hebben ze in de visvijver gesmeten. De politie hoopt de daders te kunnen identificeren door analyse van de bewakingsbeelden.
Houthalen-Helchteren - Parket wil 6 mensen vervolgen in zaak DylstZoomHet Openbaar Ministerie wil zes mensen vervolgen in de fraudezaak rond KS Vriendenkring. De zes worden verdacht van het verduisteren van 2,5 miljoen uit de kassa van de mijnwerkersvereniging. De behandeling van de vordering op de raadkamer werd uitgesteld, omdat de advocaten van Michel Dylst en Robert C. bijkomend onderzoek vragen.
Een delegatie van De Waarheid, een groep die streeft om de waarheid te achterhalen in deze zaak, trok deze ochtend naar de raadkamer. "Dit om te (…) Het hele nieuwsbericht

Transporteur Bensor failliet

Donderdag 6 april 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het failiissement uigesproken van transporteur Bensor uit Houthalen-Helchteren. Schuldvorderingen moeten voor 6 mei ingediend worden.

Campagne 'Kijken Kijken'

Donderdag 6 april 2023
Houthalen-Helchteren - Campagne 'Kijken Kijken'ZoomDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lanceert met "Kijken Kijken" een nieuwe campagne om extra aandacht te geven aan motorrijders in het verkeer. Motorrijders beter beschermen op de weg, begint met beter te kijken. Want motorrijders mogen er dan stoer uitzien in hun helm en lederen outfit, ze zijn kwetsbaarder dan ze er uitzien. En onder elke helm zitten mensen met vrienden en familie die van hen houden. Kijk dus altijd een tweede keer om elke motorrijder te zien. Want motorrijders vallen minder (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Politie zet geheim wapen in bij Delhaize-actieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Oog in oog met een wolf

Donderdag 6 april 2023
Houthalen-Helchteren - Oog in oog met een wolfZoomZondag jl. had natuurfotograaf David Van den Broeck, een medewerker van "Welkom wolf", zich nabij het militair domein discreet tegen een boom gezet in de hoop een glimp van een wolf te kunnen opvangen. En dat gebeurde ook. David: "Ik zat achter mijn statief op de grond toen een wolf plots door de bosjes heen kwam en recht in mijn lens keek, vanop ongeveer 40 meter afstand. Hij stopte 2 seconden om uit te maken wat er daar op de grond zat. Zodra hij mij herkend had als mens, koos hij vrijwel meteen de (…) Het hele nieuwsbericht
Oog in oog met een wolfOog in oog met een wolf
Zoom

'Groen in de tuin is gezond'

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - 'Groen in de tuin is gezond'ZoomMensen met meer dan 50m² groen bij hun huis hebben ruim 10 procent minder last van hartziekten. Onder bezitters van een groene tuin was ook het percentage beroerten of hersenbloedingen 15 procent lager. Dat schrijven onderzoekers van Wageningen Environmental Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. (Trouw)

Open Scholendag op 12 mei

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Liefst 551 scholen verspreid over heel Vlaanderen gooien op vrijdag 12 mei hun deuren open voor de allereerste ‘Open Scholendag’. Wie nadenkt over de stap naar het onderwijs kan zich vanaf vandaag inschrijven op www.openscholendag.be om in een school in de buurt een kijkje gaan te nemen achter de schermen. Laatstejaars van het secundair onderwijs, studenten van de lerarenopleiding of kandidaat zij-instromers kunnen dan proeven van het lerarenberoep en bijvoorbeeld een vakvergadering volgen, lessen bijwonen, mee toezicht houden en vooral: al hun vragen stellen aan ervaren leerkrachten. “Blij met zoveel deelnemende scholen, die blijkbaar echt klaar waren voor dit initiatief”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Wat betekent Witte Donderdag?

Woensdag 5 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen is het Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen. De naam Witte Donderdag komt van het gebruik om het kruisbeeld in de kerk met een witte doek te bedekken. Christenen gedenken op die dag dat Christus op de avond vóór zijn lijden (Goede vrijdag) met zijn leerlingen aan tafel ging voor het Laatste Avondmaal. Daar waste hij de voeten van de leerlingen, brak hij het brood en deed de beker rondgaan. Voor katholieken betekent dit de instelling van het sacrament van de eucharistie. Christus (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Helson-speler Mucahid Duvan naar HadesDe 28 jarige aanvaller Mucahid Duvan van FC Helson zal komend sezizoen de kleuren van Hades verdedigen.
Houthalen-Helchteren - Nick Gielen weg bij Park HouthalenNick Gielen trekt de deur achter zich dicht bij Park Houthalen. Hij zal komend seizoen de kleuren van tweedeprovincialer Boorsem Sport verdedigen.

Auto belandt in voortuin

Woensdag 5 april 2023
Houthalen-Helchteren - Auto belandt in voortuinEen 32-jarige man uit Houthalen is gisterenavond rond 21.30 uur met zijn auto in de voortuin van een woning beland in de Borrehoefstraat in Dilsen. Zijn voertuig was niet verzekerd en was niet aangeboden bij de technische controle. De man was onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. De wagen is tijdelijk in beslag genomen.
Houthalen-Helchteren - Nestkastjes voor het goede doelZoomOm de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te steunen, maakte en verkocht de houtafdeling van Don Bosco Helchteren nestkastjes.

Fietser gewond bij botsing

Dinsdag 4 april 2023
Kort nieuws van bij de buren
Deze namiddag raakten een auto en een fietser in een aanrijding betrokken in de Ubbelstraat in Heusden-Zolder. De fietser liep daarbij verwondingen op.

Rob Hauquier overleden

Dinsdag 4 april 2023
Houthalen-Helchteren - Rob Hauquier overledenZondag is Rob Hauquier overleden, de echtgenoot van Wieske Evers. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Kort nieuws van bij de buren
In de Sparrenstraat in Zonhoven is vanmorgen brand ontstaan aan een elektrisch verwarmingstoestel. Een handdoek die op het toestel lag had vlam gevat.

Weersverandering!

Dinsdag 4 april 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Weersverandering!Een hogedrukgebied over het noorden van Europa vindt aansluiting met een hogedrukgebied over de Azoren waardoor de atmosfeer erg rustig is met licht bewolkt of helder weer. Overdag krijgen we veel zon, maar tijdens de nacht kan het ook flink afkoelen. Een storing kan op donderdag deze coalitie doorbreken en trekt over onze streken met enige tijd regen. Daarachter is de atmosfeer onstabiel.
Vandaag is het zonnig, al komen er ook enkele hogere wolken voor, maar die hinderen de zon nauwelijks. De (…) Het hele nieuwsbericht

Nominaties Fakkel van Voka

Dinsdag 4 april 2023
Houthalen-Helchteren - Nominaties Fakkel van VokaZoomDrie Limburgse familiebedrijven dingen ook dit jaar opnieuw mee naar de Fakkel van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Modefabrikant Euro Shoe Group uit Beringen, retailspecialist CRG uit Houthalen-Helchteren en aannemingsbedrijf Hoogmartens Wegenbouw uit Oudsbergen zijn dit jaar de grote kanshebbers.
“Met deze award bekronen we een Limburgs familiebedrijf met een uitzonderlijke staat van dienst en die op een verstandige wijze de continuïteit van haar onderneming garandeert. Deze drie bedrijven zijn hierin een inspiratiebron voor anderen in onze provincie”, verklaren Johann Leten en Ellen Olislagers, gedelegeerd bestuurder en directeur eigenaars-ondernemers bij Voka – KvK Limburg. Op 10 mei wordt de laureaat bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Family Business Happening.

Zes volwassen dopelingen

Dinsdag 4 april 2023
Kerk
Houthalen-Helchteren - Zes volwassen dopelingenZaterdag worden zes Limburgers gedoopt tijdens de paaswake. Het gaat om drie vrouwen en drie mannen. De dopelingen zijn tussen de 19 en de 64 jaar.

Het ideale huwelijk

Dinsdag 4 april 2023
Zomaar even tussendoor
"Wanneer een vrouw trouwt met een man, hoopt ze dat hij zal veranderen - maar dat doet hij niet. Wanneer een man trouwt met een vrouw, hoopt hij dat ze NIET zal veranderen - maar dat doet ze wél."
(Gehoord op ZDF)

Finland treedt toe tot de NAVO

Dinsdag 4 april 2023
Houthalen-Helchteren - Finland treedt toe tot de NAVOZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Angèle Gielen overleden

Dinsdag 4 april 2023
Houthalen-Helchteren - Angèle Gielen overledenZaterdag is Angèle Gielen overleden, de weduwe van Emile Plevoets. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Het is maar dat je 't weet
Vorig jaar is er 213 ton zwerfvuil en sluikstort opgeruimd langs Limburgse snel- en gewestwegen. De kostprijs voor het opruimen daarvan bedroeg iets minder dan 740.000 euro. Hotspots in Limburg waar het Agentschap Wegen en Verkeer veel afval vindt zijn onder meer Houthalen en Tessenderlo.
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in de Vlaamse Ardennen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Je plant maakt lawaai

Zondag 2 april 2023
Zomaar even tussendoor
Gestreste planten maken geluiden die door sommige dieren op vele meters afstand te horen zijn, en het soort geluid komt overeen met het soort slechte dag dat ze hebben. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell.
De onderzoekers ontdekten dat planten geluidjes maken naargelang de stress die ze ervaren. Ze vermoeden dat het nerveuze, knappende geluid een bijproduct is van cavitatie, waarbij kleine belletjes barsten (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Exc. Hamont klopt E. HouthalenExc. Hamont heeft de punten thuisgehouden: tegen E. Houthalen werd het vandaag 4-2.

Houthalen VV kampioen

Zondag 2 april 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV kampioenIn Derde Provinciale heeft Houthalen VV de punten thuis gehouden tegen E. Mechelen a/d Maas B: 2-1. Houthalen VV is kampioen. De cijfers van de kampioen liegen er niet om: 27 ongeslagen wedstrijden op rij, 86 treffers en slechts 25 tegendoelpunten!
Het is maar dat je 't weet
In België bedroeg de genderloonkloof, d.w.z. het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, 5,0% in 2021. Dit betekent dat vrouwen in 2021 gemiddeld 5,0% minder per uur verdienden dan hun mannelijke collega's. Bij werknemers jonger dan 25 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds negatief met -0,1%, maar neemt deze sterk toe met de leeftijd tot 4,5% voor 35-44-jarigen en zelfs 8,5% voor 55-64-jarigen. (Statbel)
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: La Baracca klopt LierIn het zaalvoetbal (beloften 2B - nationaal) heeft La Baracca Houthalen Lier verslagen met 4-1. La Baracca staat achtste in de stand.

W. Koersel -Park Houthalen 3-3

Zaterdag 1 april 2023
Houthalen-Helchteren - W. Koersel  -Park Houthalen 3-3Weerstand Koersel en Park Houthalen hebben vanavond 3-3 gelijkgespeeld.

Eksel verliest van Helson

Zaterdag 1 april 2023
Houthalen-Helchteren - Eksel verliest van HelsonKFC Eksel zit in de hoek waar de klappen vallen. Ook vanavond kon het thuis niet winnen. Tegen Helson werd het 2-4. Voor de thuisploeg scoorden Sandy De Pachter en Karel Bertrands.
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: La Baracca - Lier 4-10In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen thuis met 4-10 verloren van Lier, de derde in de stand. La Baraccca staat laatste.

Toine Monten overleden

Zaterdag 1 april 2023
Houthalen-Helchteren - Toine Monten overledenOp 30 maart is Toine Monten overleden, de weduwnaar van Irène Bormans. Hij was 77 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) bij begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West in Houthalen.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen