Tegenwoordig lijkt het erop dat glutenvrij eten de nieuwe standaard is voor gezond eten. "Glutenvrij brood? Oh, dat moet wel gezond zijn!" Maar is dat wel zo? Laten we eens duiken in de wereld van gluten en glutenvrij eten.
Wat zijn Gluten?
Gluten zijn plantaardige eiwitten die je vindt in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Ze zijn de geheime kracht achter het elastische deeg en het luchtige brood dat we zo lekker vinden. Zonder gluten zou ons brood een stuk minder smakelijk en luchtig zijn.
Glutenintolerantie en Coeliakie Een intolerantie betekent dat je lichaam overgevoelig is voor bepaalde stoffen, wat meestal spijsverteringsklachten zoals buikpijn, gasvorming of diarree veroorzaakt. Mensen met coeliakie of glutenintolerantie kunnen gluten niet goed verdragen, wat serieuze gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Betekent dit dat gluten ongezond zijn voor iedereen? Absoluut niet, alleen mensen met deze specifieke intolerantie moeten gluten vermijden.
Een voorbeeld om het verschil te begrijpen Hoewel een allergie en een intolerantie niet hetzelfde zijn, gebruik ik meestal de volgende vergelijking om het verschil duidelijk te maken: Tomaten zijn algemeen bekend als gezond, toch? Maar voor iemand met een tomatenallergie kunnen ze ernstige problemen veroorzaken. Zo is het ook met gluten. Als je geen glutenintolerantie hebt, is er geen reden om gluten te vermijden.
Glutenvrij betekent niet altijd gezonder
Interessant genoeg zijn glutenvrije producten vaak niet zo gezond als ze lijken. Veel van deze producten zijn sterk bewerkt en bevatten ongezonde ingrediënten die soms zelfs slechter zijn dan de glutenbevattende alternatieven. Denk aan extra suikers, vetten en kunstmatige toevoegingen om de textuur en smaak te verbeteren.
Anouk MERTENS