Wist je dat maar liefst 40% van het risico op dementie beïnvloedbaar is door leefstijlkeuzes? Hoewel genetica en leeftijd een rol spelen, zijn er tal van factoren waar je zelf invloed op hebt. Een aspect daarvan, maar vaak over het hoofd gezien, is voeding.
Gezond eten heeft niet alleen een positieve invloed op je fysieke gezondheid, maar kan ook je hersenen beschermen en je risico op dementie verminderen. De volgende voedingsstoffen zijn cruciaal om je brein gezond te houden: Antioxidanten, polyfenolen, omega-3 vetzuren, vitamine B en vitamine D zijn in observatiestudies in verband gebracht met een lager risico op dementie. Deze nutriënten zijn vooral te vinden in
groenten en fruit, vis, zuivelproducten, noten en koffie.
Voeding heeft ook een indirecte invloed op de hersengezondheid door het voorkomen van andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, obesitas en hoge bloeddruk, die op hun beurt het risico op dementie verhogen. Een gezond dieet kan deze aandoeningen helpen voorkomen en zo je hersenen beschermen.
Daarnaast zijn
voedingstekorten sterk verbonden met een verhoogd risico op dementie. Mensen met een tekort aan essentiële voedingsstoffen hebben tot wel vier keer meer kans om dementie te ontwikkelen. Ter vergelijking: diabetes en obesitas verdubbelen het risico, waardoor het effect van voedingstekorten nog zorgwekkender is.
Concreet advies: Integreer twee keer per week vis en dagelijks een handje noten in je dieet, samen met een voldoende hoeveelheid groenten, fruit en zuivelproducten. Geniet daarnaast van (maximaal 4) kopjes koffie per dag. Vermijd daarentegen voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker, vet en zout, omdat ze het risico op diabetes, obesitas en hypertensie verhogen, en bijgevolg ook het risico op dementie op latere leeftijd. Regelmatige controle van je bloedwaarden bij de huisarts, minstens één keer per jaar, kan tekorten identificeren en tijdig corrigeren.
Anouk Mertens