Tribunaliteiten
Het gebeurt dat een handelaar interessante aanbiedingen aankondigt om de consument te lokken. Waarna de teleurstelling volgt, want het product is niet meer in voorraad. "Lokvogelreclame" is verboden en strafbaar, maar moeilijk te bewijzen.
Zo was er in Limburg een onderneming die bij groothandelaars oude modellen van elektrische fietsen opkocht. Een invoerder van Gazellefietsen verweet de opkoper publiciteit te maken voor Gazellefietsen zonder het bouwjaar, de maten of de kwaliteit van de fietsen te vermelden. De Gazellefietsen waren volgens de invoerder bovendien niet of ruim onvoldoende in voorraad en dus was er volgens hem sprake van oneerlijke marktpraktijken.
De zaak kwam uiteindelijk terecht bij het hof van beroep van Antwerpen. Het hof onderkende dat op oude modellen gemiddeld 25% tot 30% korting wordt gegeven. Maar, aldus het hof, het is niet gebruikelijk het bouwjaar van een fiets te vermelden en voor de consument zijn het bouwjaar en de maten niet belangrijk. Dus was er geen misleidende reclame. Het hof onderzocht ook of de fietsen van het Gazellemerk van een hogere kwaliteit waren dan de andere fietsen die de opkoper tegen eenzelfde prijs verkocht. Het kwaliteitsverschil werd niet aangetoond. Het hof vond het verder aannemelijk dat een opkoper van oude modellen minder makkelijk courante maten kan aanbieden. Maar, dat betekent niet dat de opkoper reclame maakte voor Gazellefietsen met de bedoeling fietsen van een ander merk dan Gazelle te verkopen. De opkoper mag de fietsen die hij in voorraad heeft aanprijzen als hij geen Gazellefiets meer heeft en tegen het feit dat de opkoper de batterij van de ene fiets beter vindt dan de andere, had het hof ook geen bezwaar. Geen oneerlijke marktpraktijken was het besluit.
Het is niet omdat een vogel zijn veren opsteekt dat het om een lokvogel gaat...
Jan Bouly
(De auteur is advocaat)