Gemeenteraad
Ook de maartzitting van de gemeenteraad werd weer massaal door publiek gevolgd, en ze konden er o.a. vernemen dat er dit eindejaar 'geluidsarm' vuurwerk komt, en dat alle particuliere vuurwerk strikt verboden wordt, dat er nieuwe hondenlosloopzones komen in Kattenbos en Kolonie, dat de beleidsnota in april op de dagorde staat én dat betreffende het voetbalstadion meerderheid en oppositie serieus van mening verschillen.
Eerste punt op de gemeenteraad gisteren was een woordmelding vanwege de handelaars van de Vreyshorring. Zij hadden het over de bereikbaarheid van hun winkels tijdens de werken. Tevens vroegen ze welke maatregelen de stad nog kon nemen om hen te ondersteunen. Schepen Wieërs (N-VA) had het over steunmaatregelen, subsidies waar ze recht op zouden kunnen hebben. ‘Meer leegstand kunnen we in Lommel niet gebruiken’ wist Ersin Kemaldar (Samen-sp.a).
Tweede punt was een woordmelding vanwege Groen i.v.m de uitstoot van schadelijke stoffen. De partij vroeg bij monde van Dirk Huysmans om dringende maatregelen, zoals een oproep om open vuurtjes te stoppen, installeren van een meldpunt, effectief optreden van de wijkagent, toepassen GAS-codex, aanschaf meettoestellen, extra permanente meetpunten vanwege VMM (dichtstbijzijnde ligt nu in Dessel). Burgemeester Bob Nijs (CD&V) meldde dat er vorig jaar wél degelijk opgetreden werd via de GAS-boetes.
Daarna kwam schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) aan het woord over de bibliotheek, die sinds gisteren is overgestapt naar een ééngemaakt bibliotheeksysteem. Kris Verduyckt (Samen-sp.a) vroeg zich hierbij af wat er met het standpunt van de CD&V vorig jaar om de bib terug naar de wijken te brengen was gebeurd? Bevoegd schepen Vanderkrieken antwoordde dat hier in het op te stellen beleidsplan voor de komende jaren géén intentie voor is.
Een volgend punt was de concessie voor de Teutenmarkt: vanaf 7 april verhuist ook deze naar het Hertog Janplein, en de concessie gaat opnieuw naar De Teutenvrienden voor 5 jaar. Geert Jansen (Voor3920Lommel) vond de keuze voor het Hertog Janplein een erg slechte keuze, hij had liever de Kerkstraat gezien, met verbinding met Kerkplein. Dhr. Jansen zag ook graag aanpassing van het reglement op de markt om meer zuurstof te geven aan deze Teutenmarkt. Bv. via het schrappen van artikel 6 (de verkoop van grote meubelen). Schepen Johan Bosmans (N-VA) antwoordde betreffende de locate dat het Kerkplein niet realistisch was voor de organisatoren, en de Kerkstraat praktisch moeilijk voor de diensten. Wat het reglement betreft beloofde hij om in een later stadium hierop terug komen, maar voorlopig wou hij wel dit reglement goedkeuren.
Erfpacht Boudewijnschool: er kwam een vraag vanwege de school om een overdekte fietsparking en overdekte speelplaats te plaatsen. Erfpacht loopt 50 jaar (sinds 2007). Sooi Van Limbergen (PVDA) vroeg zich af wat er met eventuele Stadslaan, die hier zou komen, zou gebeuren, en vond dat er best geen in- of uitgang daar gecreëerd werd. Burgemeester Bob Nijs stelde hier duidelijk dat een Stadslaan hier absoluut nog niet aan de orde is.
Bij het Jaarverslag betreffende de GAS-boetes gaf schepen Karel Wieërs (N-VA) een omstandige uitleg. In 2018 waren er 226 vaststellingen GAS1, met vooral veel overtredingen in juli en het ging vooral over sluikstorten, gemotoriseerd verkeer in natuurgebied,… Opbrengst 13.000 euro. GAS 4: 1.299 overtredingen (400 verboden parkeren in woonerven), waarvan de opbrengst 71.595 euro bedroeg. Rita Phlippo (Samen-sp.a) vond het jammerlijk dat de oppositie geen cijfertjes had gekregen op de commissie.
Rita Phlippo (Samen-sp.a): vroeg zich af hoever het stond met de aangekondigde beleidsnota, aangezien we nu drie maanden verder zijn. “In januari werd beloofd dat deze in maart zou gepresenteerd worden. Wanneer mogen we deze wél verwachten?”, vroeg ze. Burgemeester Bob Nijs: ”er wordt hard aan gewerkt, maar ze is verschoven naar de gemeenteraad van april. Er is gekozen tot maximale participatie hiervoor, via diensthoofden en alle diensten, en niet alleen door de twee partijprogramma’s naast elkaar leggen. Er zal ook een infoavond worden georganiseerd voor de gehele bevolking”. Als ‘voorzet’ had de fractie Samen-sp.a al enkele voorstellen klaar, o.a. meer kinderopvang, een gezellig stadscentrum, een jeugdcentrum in het centrum, deelfietsen aan station, auto’s welkom in centrum, maar liefst ondergronds, nieuw voetbalstadion (gebouwd door investeerders), belastingen laag houden voor de Lommelaar. Heel wat van deze punten zullen vermoedelijk wel op één of andere manier terugkomen in de beleidsnota CD&V – N-VA, maar zeker wat het punt van het nieuwe voetbalstadion betreft staan meerderheid en oppositie blijkbaar lijnrecht tegenover elkaar… Wordt vervolgd…
Walter Cremers (Samen-sp.a) had het nog over de nieuwe ontwikkeling Norbert Neeckxlaan / Leopoldlaan waarbij een afbraakvergunning geweigerd werd door het stadsbestuur, tegen het advies van de administratie in. Burgemeester Nijs: “wij willen Lommel laten groeien op mensenmaat, en een project 6 hoog lijkt ons niet aangewezen”. Ook in deze was er een groot verschil tussen visie Samen-sp.a en het huidig Schepencollege.
Kris Verduyckt (Samen-sp.a) had het over het Vlaamse verbod op vuurwerk. Schepen Peter Vanderkrieken: voor het eindejaarsvuurwerk gaan we richting geluidsarm werken, we hebben een gunning gevraagd, en eventueel ook meer werken met lasershow etc. Belangrijke mededeling die hij deze gemeenteraad ook deed is dat alle particulier vuurwerk absoluut verboden wordt op Lommels grondgebied. U bent gewaarschuwd!
Valerie Van Gastel (N-VA)had het over de aanpassing van het vennootschapsrecht, dat ingaat vanaf 1 mei, met vele gevolgen voor de statuten van verenigingen. Zij vroeg zich af wat het gemeentebestuur gaat doen om verenigingen bij te staan? Schepen Karel Wieërs (N-VA): héél wat vzw’s zijn momenteel niet in orde terwijl de nieuwe reglementering inderdaad op 1 mei ingaat. We hebben een infoavond voorzien voor alle verenigingen op 9 mei met een specialist terzake die alle nodige info zal verstrekken.
Kris Vandenboer (N-VA): recent werd de aanvraag van een nieuwe voetbalvereniging geweigerd, op basis van het feit dat ze géén jongerenwerking hebben. Schepen Vanderhoydonks (CD&V): alle subsidiereglementen worden momenteel herbekeken, waardoor in de toekomst dergelijke ploegen, verenigingen toch ondersteuning zouden kunnen krijgen. Kris Verduyckt (Samen-sp.a) was het hier niet mee eens: “we moeten ons geld niet in deze recreatieve voetbalploegen steken, maar wel in die ploegen die aan jeugdwerking doen. Het financiële is meestal trouwens géén probleem bij deze recreanten…”
Geert Jansen (Voor3920Lommel) had nog enkele vragen bij de heraanleg Dorp en vroeg zich af waar de te verdwijnen parkeerplaatsen gerecupereerd zouden worden? Schepen Sophie Loots (CD&V): er zijn nog enkele lichte wijzigingen mogelijk, maar er zal géén rijbaan meer zijn, wél een erf. De parkeerstudie is momenteel lopende, en op basis daarvan zal een gedegen parkeerbeleid opgesteld worden.
Geert Jansen pleitte ook voor meer hondenlosloopzones, ook in de wijken, waarvoor er veel vraag zou zijn. Nu zijn deze zones slechts geconcentreerd in centrum, maar Barrier/Kolonie en Kattenbos/Kolonie zijn vragende partij. Schepen Joris Mertens (CD&V): “losloopzones zijn idd een groot succes, op Kattenbos zou een derde zone kunnen komen, en zou liggen achter de laatste parking als je de Zandstraat inrijdt. Uiteraard moet er niet op elke hoek een komen, maar in de Kolonie, daar wordt gedacht aan eentje boven de Velbo-put.”
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'