Woensdag 20 december 2017
Gemeenteraad
Gisterenavond werd traditioneel de begroting van onze stad, tesamen met de aanpassing van het meerjarenplan 2014-2020 voorgelegd ter goedkeuring. En al even traditioneel werd dit meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. En waar we de afgelopen maanden regelmatig het nodige ‘vuurwerk’ kregen op de gemeenteraad, bleef deze nu achterwege. Een ‘tamme’ gemeenteraad dus…
Schepen van financiën Rita Phlippo kreeg als eerste het woord en lichtte de begroting toe. Uitgangspunten waren volgens haar: Meer efficiëntie met minder middelen, een evolutie naar budgethouderschap en het stimuleren van dienstoverschrijdende projecten. Verdere krachtlijnen zijn volgens de schepen het vasthouden aan de laagste personenbelasting van Limburg van 6%, een lage opcentiemen van 819 bij de onroerende voorheffing, maximale ondersteuning van het sociale leven én een ambitieus investeringsplan (tot 2020 ca. 40 miljoen). De kosten voor 2018 worden geraamd op 42.783.762 euro, de inkomsten op 44.353.171 euro. Daarna gaf de schepen een overzicht van de grote posten van investeringen volgend jaar: heraanleg Dorp, Windmolenpark (15% participatie), Zonnepanelenpark (50% participatie), de Kunstacademie, zwembad en tennishal, foyer Cultuurcentrum, renovatie kinderopvang, crematorium en BMX-circuit. Als extra investering binnen de Meerjarenplanning noemde ze ook nog de aankoop van vijf elektrische voertuigen, parking voor mobilhomes, klimaatregeling in de BIB, zonnepanelen op stedelijke gebouwen, extra urnemuren, renovatie raadhuis en dak kiosk, camerabewaking via S-Lim, drie nieuwe wijkconciërges. Verder wordt de schuldenlast afgebouwd van 28 miljoen euro in 2014 naar 20 miljoen in 2018. Conclusie van de schepen was dat Lommel een gezonde gemeente is en blijft, dankzij goed beheer van de meerderheid.
Daarna kreeg iedere schepen de kans om enige uitleg te verschaffen omtrent zijn/haar beleidsdomein. Hierbinnen viel weinig nieuws te rapen, we vermelden dan ook enkel de voornaamste zaken. Schepen van jeugd, milieu en cultuur Kris Verduyckt lichtte een extra investering toe om Circus Ronaldo in december 2018 naar Lommel te halen. Daarnaast is er ook geld voorzien voor de volledige verbouwing van de foyer van het cultuurcentrum. Wat milieu betreft komt er een betere bewegwijzering in Bosland, gaat Life+ zijn laatste jaar in, wordt Meisterbergen volgend jaar ontwikkeld en komen er zonnepanelen op CC De Adelberg, De Soeverein en het Huis van de Stad. Hiervoor wordt er 500.000 euro voorzien, de overige 500.000 wordt opgehaald bij de burger die aldus mee kan participeren in een groen project.
Daarna was schepen Geert Jansen aan de beurt: hij had het over het verderzetten van het participatieproject omtrent de heraanleg van het Dorp (waar we bijzonder weinig van vernemen, nvdr.), de strijd tegen de leegstand in de Kerkstraat wordt verder gezet via de subsidies ‘Lommel Loont’, en er komt aandacht aan een aantal kruispunten op de stadslaan, in de mate tenminste in hoeverre er gronden kunnen verworven worden.
En dan was het Walter Creemers die mits een duidelijke powerpoint de aanwezigen een goed beeld gaf van héél wat nieuwe ontwikkelingen binnen en buiten het centrum. Meerdere daarvan zitten nu in een afrondende fase zodat ze in 2018 effectief tot ontwikkeling kunnen komen. Om er enkele te noemen: project rond Velbo-put, Wonen aan het Water in de Barrier, Rup Lutlommel (waarvan de schepen meegaf dat er hier met een volledig schone lei gestart wordt en er van onteigeningen van tuinen geen sprake meer zal zijn), een trage verbinding aan de school Lutlommel, een uniek project ‘samenhuren’ in samenwerking met het OCMW, de projecten aan de Singel voor o.a. Decathlon en Action, de EMGO-site, de site aan het oude ziekenhuis, de stationsomgeving, en binnen de stadslaan ook nog een 10-tal grote en middelgrote ontwikkelingen. Ook de doorsteek Leopoldlaan – Norbert Neeckxlaan zit in een stroomversnelling.
Jean Kuyken toonde zich erg tevreden over het feit dat Lommel een pesticidenvrije gemeente is en kondigde de bouw aan van twee extra columnbariummuren op de begraafplaats, net zoals een vergroting van het urnenveld. Dan Veronique Caerts. Zij kondigde een nieuwe ‘micro avonturengids’ aan tegen februari, productontwikkelingen naar aanleiding van twee nieuwe TV-series (‘Undercover’ en ‘Gina & Chantal’), de officiële opening van het wandelknooppuntennetwerk, de mobilhome parking, de ontsluiting van het station met het centrum én met Center Parcs, en de ambitie om 20% méér congressen naar Lommel te halen.
Rita Phlippo had het over het project ‘Peters en Meters’ en de uitbouw van een ‘Huis van het Kind’. Jasmine Van Grieken had het uiteraard over het nieuwe zwembad en tennishal, maar ook over nieuwe speeltoestellen in de speeltuin, verlegging van de fit-o-meter én een betere verlichting ervan, een BMX-parcours vlakbij de Motorcross, en nog méér inzetten op G-sport. Wat internationale samenwerking betreft meldde zij voor 2018 het 20-jarig bestaan van de stedenband met Dario en 15 jaar met Ongewediva, en betreurde zij net als zovelen het verwijnen van de Wereldwinkel uit onze stad. Nochtans heeft het bestuur er alles aan gedaan om oplossingen toe zoeken, maar enerzijds waren er niet genoeg vrijwilligers meer te vinden, anderzijds legde het overkoepelend bestuur van Wereldwinkel erg strenge vereisten op.
Anick Berghmans dan: zij kondigde de komst aan van een bemiddelaar in het conflict bij het Dierenasiel, en kondigde tevens een verhoging aan van het budget van de park- en marktconcerten tot bijna 200.000 euro.
De burgemeester zélf had het over het té hard rijden in zowat alle straten: hiervoor wordt een ‘superflitser’ aangekocht om ook in de wijken méér snelheidscontroles te kunnen verrichten. Ook wordt er bekeken waar er cameratoezicht zou kunnen komen, waarbij wordt gedacht aan het centrum, de uitkijktoren en de invalswegen van Kristalpark. Onze politiezone gaat nóg intensiever samenwerken met de belendende zones, en ook over de economie had hij positieve berichten. Zo zou er in 2018 een 9 ha. Industriegrond aangekocht worden.
Daarna was het beurt aan de oppositie voor hun opmerkingen. Voor de CD&V nam fractieleidster Nancy Bleys het woord. Zij had het vooral over ‘elk democratisch debat dat wordt geblokkeerd’ door de meerderheid en vragen vanwege de oppositie die in de commissie niet beantwoord worden. Zij had het verder nog over het bestrijden van de armoede en de sociale cohesie: hier bleef volgens haar de meerderheid steken in beloftes en bereikte ze een groot deel van het doelpubliek niet, o.a. kinderen die al jaren op vakantieparken wonen. Ook naar de oprichting van het Huis van het Kind toe maande ze de schepen aan om snel te handelen om de erkenning en subsidies niet te missen. Verder pleitte ze nog voor transparantere richtlijnen omtrent het organiseren van activiteiten, stelde zij de verhoging van het budget ‘Markt- en Parkconcerten’ in vraag, had ze het over ‘smaak’ bij de vele bouwprojecten, waar vooral de grote spelers bevoordeeld zouden worden, terwijl de gewone Lommelaar het soms erg moeilijk wordt gemaakt bij een bouwaanvraag, en over het verdwijnen van de Wereldwinkel had ze toch iets meer inspanningen verwacht vanwege de stad om hiervoor inspanningen te doen.
Karel Wieërs kwam daarna voor de N-VA aan bod, en in tegenstelling tot de verwachting werd het een (voor zijn doen) redelijk korte tussenkomst waarbij hij vooral de ‘man’ speelde en niet de ‘bal’. Persoonlijke verwijten naar meerdere schepenen toe zoals ‘te weinig aanwezig zijn’, ‘chaos in uw dienst’, ‘niet duidelijk spreken’, enzovoort, terwijl er inhoudelijk weinig of geen inbreng was. Het enige dat we noteerden was zijn vraag aan Walter Cremers ‘wie er toch allemaal in al die nieuwe projecten zou gaan wonen?’. Zowel de burgemeester als de fractieleidster van de SP.A hekelden nadien deze tussenkomst en vonden ze ‘schandelijk’ en ‘onwaardig binnen onze gemeenteraad’.
Voorlaatste was Loes Mispoulier (SP.A), en zij had het vooral over ‘de Lommelaar’ waarvoor dit stadsbestuur hard werkt. Zij haalde o.a. de vele gesprekken tijdens de huis-aan-huis bezoeken aan én de vierde plaats in de verkiezing van het Nieuwsblad als beste Gemeente. In haar betoog sprak Loes vooral over de participatie van de Lommelaar (bv. in de zonnepanelen), het investeren in kinderen die het moeilijk hebben, veiligheid (snelheid waartegen hard moet opgetreden worden) én tot slot over Lommels als stad die bruist. Ze sprak zelfs over de Kerkstraat en hoe gezellig het er wel niet was zonder het autoverkeer én ze liet zelfs een opening open naar een herinvoering van de Lommels Kwartiertje… Over het optrekken van het budget van de markt- en parkconcerten was ze ook duidelijk: dit moet een aanbod blijven naar de gehele bevolking toe, zonder drempels en dus gratis.
Tot slot kwam ook Sooi Van Limbergen (PVDA+) nog erg kort tussen i.v.m. kinderarmoede waarbij hij de meerderheid verweet enkel te trachten de armoede draagbaar te maken, maar géén oplossingen te bieden. En betreffende de groene energie waarbij Lommelaars kunnen participeren aan zowel het zonnepanelenpark als aan de zonnepanelen op openbare gebouwen, daar gelooft hij ook niet in, aangezien het hier enkele de ‘gegoede’ Lommelaar zal zijn die kan meeprofiteren, en niet de ‘gewone’ Lommelaar.
En helemaal tot slot was er nog een opgemerkte tussenkomst van ex-schepen van financiën Jean Lavreysen (SP.A), die de gemeenteraad erop attent maakte dat dit de dertigste begroting is die door deze meerderheid werd voorgelegd, en dat er in 1982 gestart werd met een verlies van 9 miljoen (Belgische franken toen nog). Nu stellen dat het ‘normaal’ is dat Lommel financieel gezond is, is ‘niet normaal’, zei hij, maar ‘is een gevolg van een gedegen financieel beleid’.
Het allerlaatste woord was dan voor de ontslagnemende Fons Hamblok (zie eerder bericht).
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'