Als eerste punt op de gemeenteraad vanavond mocht
Farid Verrijt (foto) de eed afleggen als nieuw gemeenteraadslid voor de Samen-sp.a fractie, ter vervanging van de ontslagnemende Loes Mispoulier. Farrid is een 47-jarige technisch adviseur die woont in de Molenstraat met vrouw en dochter.
Als tweede punt kwam Jean Jacques Melotte namens de oppositie aan het woord, om het voorstel
(zie gisteren) i.v.m. de verdeling van de middelen uit
het noodfonds toe te lichten. Hij stelde een aantal vragen aan de meerderheid en stelde in zijn betoog dat de Lommelse verenigingen recht hebben op deze tussenkomst; hij vond dat het al té lang duurt eer dat er vanuit het stadsbestuur een voorstel tot verdeling komt. In het voorstel van de oppositie wordt ook gezegd dat de erg noodlijdende cultuursector op slechts 25% van de middelen zou kunnen rekenen.
Burgemeester Bob Nijs (CD&V) was
erg kordaat in zijn antwoord: “Wij gaan dit voorstel niet goedkeuren, we willen in coronatijden géén politieke spelletjes spelen, en ook géén Sinterklaas spelen. Wij zijn van oordeel dat deze gelden degelijk dienen uitgekeerd te worden, maar niet ‘rap rap’. Alle sectoren zullen zeker aan bod komen, maar ook de niet-aangesloten verenigingen bij één of andere adviesraad, zoals buurthuizen, carnavalsverenigingen, senioren, enz… moeten hierbij gehoord worden. Vele verenigingen kunnen nu nog niet aantonen hoe groot hun ‘verliezen’ zullen zijn. Het is not-done om nu een gemeenteraadszitting samen te roepen”.
(zie ideeën meerderheid over noodfonds). De burgemeester verweet het gemeenteraadslid ook een gebrek aan respect voor het instituut ‘gemeenteraad’.
Raadslid Melotte repliceerde: “Wij zijn
verbaasd dat er zo negatief wordt gereageerd. Als de meerderheid verwacht dat de oppositie zich als ‘kamerplanten’ gaat gedragen, dan zijn jullie verkeerd. Wij zijn nu net uitgegaan van goedgekeurde reglementen van het stadsbestuur zélf. Ons voorstel is een goed voorstel, gebaseerd op objectieve criteria”. Melotte beweerde ook dat hij zelf contact had gehad met vele verenigingen waarbij ze hem meldden dat ze dit een goed voorstel vonden. Hij benadrukte tevens dat het wel erg lang duurt vooraleer er een uitbetaling volgt.
Schepen Wieërs (N-VA): “We worden voor een extra gemeenteraad samen geroepen omwille van ‘spoedeisend’. Waar zijn we in godsnaam mee bezig? Kan wat jullie doen deontologisch wel? Wat jullie doen is schijndienstbetoon. De bevoegdheid voor de verdeling ligt trouwens niet bij de gemeenteraad maar wel bij het schepencollege.”
Fractieleider CD&V Luc Ooms vulde aan: “Bij sommige mensen zijn blijkbaar de stoppen doorgeslagen… De deur van de meerderheid staat altijd open, en een gezond overleg was véél beter geweest. Wij hebben met de verenigingen én de diensten samengezeten om tot een goed voorstel te komen.”
Walter Cremers (Samen-sp.a): “In onze aanvraag staat wel degelijk vermeld waarom er
hoogdringendheid gevraagd werd. Het is idd hoogdringend want begin september starten alle verenigingen met hun werking. De daadkracht van deze meerderheid is absoluut niet groot.” Vanuit de meerderheid werd meerdere keren gevraagd naar concrete voorbeelden in onze stad bij wie het water aan de lippen zou staan, maar hierop kwam géén duidelijk antwoord. Na de bijwijlen erg vinnige discussie werd het voorstel van de oppositie meerderheid tegen oppositie weggestemd.
Daarna kwamen nog enkele kortere punten aan bod, met als eerste een vraag vanwege Carine Creemers (Samen-sp.a) die het had ove
r de Lommelbon. Zij stelde zich vragen naar de werking ervan. Schepen Bosmans (N-VA) antwoordde: ‘Het was een geweldig initiatief, gelanceerd op 7 juli, en 143 handelaars gaven aan om deel te nemen. Meer dan 13.000 stuks van deze bon werden verkocht, wat betekent dat
26.000 euro werd uitbetaald aan de Lommelse handelaars.
Carine Creemers repliceerde: "Wij hebben wel iets anders gehoord van de mensen: eerst geraakten ze niet in het systeem en sommige handelaars stonden in de lijst terwijl ze daar zelf niet van op de hoogte waren."
Rita Phlippo (Samen-sp.a) had het nog over het
plan van veiligheidsaanpak betreffende corona, en wou dit plan graag inkijken, maar tot op heden lukte dit niet. "Het blijft belangrijk om in te zetten op concrete en snelle communicatie naar de bevolking toe én naar de gemeenteraadsleden toe", stelde ze. Ook i.v.m. lokale contacttracing vroeg ze naar meer info. Die kreeg ze van burgemeester Bob Nijs (CD&V): "Dit zijn een aantal terechte vragen, maar omwille van de steeds veranderende cijfers en maatregelen is het niet altijd even simpel. Maar alle verslagen van de lokale veiligheidscel zijn steeds opvraagbaar bij de algemeen directeur. Wat de
contacttracing betreft, hier hebben we goede samenwerking gevonden in de eerstelijnszorg." Ook had de burgemeester het over meerdere evenementen die moesten afgelast worden omwille van corona, zoals in eerste instantie de kermis, omdat bij slechts 200 mensen toelaten de vrees bestond dat er dan erg lange wachtrijen zouden ontstaan. Aangezien de nationale veiligheidsraad de aantallen tot 400 opgetrokken heeft leek het wél haalbaar om op een veilige manier de kermis te kunnen organiseren. Wat de scholen betreft stelde hij dat er daar naar veilige manieren wordt gezocht om de kinderen op te halen en af te zetten. Wat de scholen intern betreft gaf schepen Vanderkrieken nog een antwoord, waarbij hij vooral de nadruk legde op de bestaande protocollen.
Helemaal tot slot kwam ook Sooi Van Limbergen (PVDA) nog tussen over
laptops in de scholen, die er nog steeds te weinig zouden zijn om aan afstandsonderwijs te doen in onze Lommelse scholen, iets wat hij ook al in de vorige gemeenteraad had aangehaald. Hij kreeg antwoord van schepen Vanderkrieken (CD&V), die stelde dat er nog steeds gezocht wordt naar oplossingen in dat verband.
(JB)