Zodra je je aan het voorbereiden bent op de komst van een baby, komt de term ‘luiertas’ al snel voorbij. Maar hoe belangrijk is zo’n tas nou echt? Kun je ook gewoon een rugzak gebruiken? En waar moet je op letten als je er eentje gaat kopen? Of je nu je eerste kindje verwacht of al wat langer in de luiers zit, een fijne luiertas maakt het leven onderweg gewoon een stuk makkelijker.
Natuurlijk kun je in theorie elke tas gebruiken, maar een
luiertas is meestal net even slimmer ingedeeld. Je hebt meer vakken, soms zelfs een geïsoleerd vak voor flesjes, en vaak kun je 'm aan je kinderwagen hangen. Niet onbelangrijk als je je handen vol hebt aan baby, boodschappentas of allebei. Bij veel modellen zit er ook een verschoningsmatje bij, wat je veel geklooi met jassen of theedoeken bespaart als je ergens snel moet verschonen.
Hoeveel ruimte heb je echt nodig?
De grootte van de tas hangt een beetje af van jouw manier van aanpakken. Ben jij iemand die graag overal op voorbereid is? Dan is een grote tas met veel ruimte een aanrader. Ben je meer van het "komt wel goed" type, dan is een compactere tas waarschijnlijk prima. Heb je meerdere
kinderen? Dan weet je: groot is geen luxe, maar pure noodzaak.
De binnenkant is net zo belangrijk als de buitenkant
Hoe een tas eruit ziet is natuurlijk leuk, maar wat je ermee kunt, telt minstens zo zwaar. Een paar handige vakken maken je leven een stuk makkelijker. Denk aan een apart vakje voor een flesje, een ritsvakje voor een speen of je sleutels en misschien een vak aan de buitenkant voor iets wat je snel wilt kunnen pakken. Ben je meer van het type dat alles in één groot vak gooit? Kan ook, maar dan moet je wel even graven. Overigens is dit bij de meeste tassen het geval. Stel dat je een
strandtas koopt, dan is het wel belangrijk dat je kiest voor een tas die waterafstotend is.
Comfort is belangrijk
Een tas kan er nog zo leuk uitzien, als je na een kwartier al rugpijn hebt, ben je er snel klaar mee. Let dus op verstelbare schouderbanden of ga voor een rugzak als je snel last hebt van je rug of bekken. Let ook op het gewicht van de tas zelf. Sommige zijn al flink zwaar zonder inhoud, en daar komt dan nog een halve babywinkel bovenop.
Materiaal maakt verschil
Een katoenen tas ziet er misschien leuk uit, maar als er een flesje lekt of je baby spuugt, ben je er minder blij mee. Kies daarom liever voor een materiaal dat waterafstotend is en
makkelijk schoon te maken. Zeker als je tas ook dienst doet als mobiele verzorgingsplek in het park, op een terras of in de achterbak van je auto.
Slimme sluiting
Een goede ritssluiting is echt geen overbodige luxe. Klittenband is irritant als alles eraan blijft hangen en een trekkoord? Tenzij je van verrassingen houdt, liever niet. Kijk ook of de tas stevig genoeg is om rechtop te blijven staan. Dat scheelt een hoop gevloek als je iets met één hand moet pakken terwijl je baby op je andere arm ligt.
Gedeeld gebruik? Denk praktisch
Ben je niet de enige die de tas gebruikt? Zorg dan dat hij verstelbaar is en niet té uitgesproken qua kleur of stijl. Zo kan je partner er ook zonder mokken mee op pad. Hoeft niet saai te zijn, gewoon iets wat bij iedereen past.
Welke soort past bij jou?
De populairste types zijn de tote, de mombag en de luierrugzak. De tote lijkt op een grote handtas, lekker stijlvol en praktisch. De mombag is licht, ruim en flexibel, maar vaak wat minder georganiseerd. De rugzak is perfect als je je handen vrij wilt houden en het gewicht goed wilt verdelen. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van wat jij fijn vindt in gebruik en
wat past bij je dagelijks leven.