Woensdag 21 december 2022
Gemeenteraad
Na de meerderheid kwam gisterenavond tijdens de gemeenteraad (uiteraard) de oppositie aan het woord over al deze voorstellen, en zij waren, wat dacht u, iets minder enthousiast. Een eerste tussenkomst was er van Rina Ven (Samen/Vooruit): zij had het over een ‘warboel’ van cijfers die geschrapt worden, verschuivingen, … Als voorbeeld somde ze een heel aantal zaken op die geschrapt werden, zoals o.a. de trage wegen, waarvoor het budget 2023 geschrapt werd, de lift in het Raadhuis en politiekantoor, de vervanging van banken op het Hertog Janplein, de overkapping Stationsstraat waarbij bijna 1 miljoen geschrapt werd, de daling van het budget structureel onderhoud, de herinrichting van de kerk Kolonie, ook daar werd een miljoen geschrapt. Het budget van 2.300.000 voor naschoolse opvang werd ook geschrapt, en vooral dit laatste vond het raadslid bijzonder jammer.
Burgemeester Bob Nijs diende van antwoord: “de tering moet naar de nering worden gezet, een begroting is een dynamisch iets. Het heeft geen zin om zaken in de meerjarenplanning te zetten wanneer we weten dat om welke reden dan ook dat ze toch niet gerealiseerd zullen kunnen worden”. Over de buitenschoolse kinderopvang wist Bob Nijs het volgende: “dit is inderdaad erg belangrijk. Op de huidige locatie is samen met de CM gekeken wat mogelijk was, maar dit gesprek is verder op niets uitgedraaid. Daarna werd overleg gepleegd met het Gemeenschapsonderwijs, en ook daar was er eerst wél een mogelijkheid, maar puntje bij paaltje dan toch ook weer niets. In mei 2023 is er een nieuw overleg met de directie van het GO, en hopelijk komen er daar wél mogelijkheden uit.”
Daarna kwam Rita Phlippo (Samen/Vooruit) aan het woord: “Ofwel is deze meerjarenplanning irrealistisch en theoretisch, ofwel gaat Lommel financieel de dieperik in. En dat is in de twee gevallen slecht nieuws. Als we het globaal bekijken, wordt onze fractie heel ongerust. Want alles is op tegen het eind van de rit én de schuldenlast is gestegen, in tegenstelling tot wat er wordt beweerd in jullie toelichting. Daar wordt uitgegaan van geen leningen en geen investeringen, terwijl de MJP nog wel 38,5 miljoen euro leningen inhoudt. Waar gaan jullie eigenlijk vanuit?” Concreet ging raadslid Phlippo vooral in op de stijging van de personeelskosten, de toelagen aan organisaties en de stijging van de kosten voor investeringen. Over het eerste, de personeelskosten stelde ze dat deze enorm stijgen, en dat kon onmogelijk alleen het gevolg zijn van de indexering van 11%. Zij had het o.a. over het personeelsaantal dat stijgt van 279 in 2020 naar 310 in 2023, waarbij ook opvalt dat het vooral gaat om steeds meer hoger opgeleiden en managementfuncties, wat uiteraard tot hogere lonen leidt. Daarenboven stelde ze “worden de uitvoerende functies zoals groenonderhoud meer en meer uitbesteed aan externe firma’s tot bijna 700.000 euro, een verdoken personeelskost dus.”
Over de toelagen gegeven door de stad aan verschillende organisaties wist ze het volgende: “We zien voornamelijk een stijging bij de toelagen zoals politie en HVZNL, een goeie zaak, want veiligheid is inderdaad een item waar voldoende aandacht moet aan besteed worden. Het zijn trouwens ook diensten die veel personeel hebben en waar ook de indexering van toepassing is. Zo zien we ook een stijging bij vele andere subsidies gedurende de volgende jaren. Opvallend is echter dat verenigingen of organisaties die met armoede te maken hebben geen stijging of geen indexering krijgen (Sober voor Anderen, Peter/Meter vzw, Compagnie en co). Nochtans wordt deze doelgroep enorm getroffen door deze crisis. We stellen voor om eventueel een verschuiving te doen van het budget receptie en feestelijkheden naar kansarmoede?”
Wat de investeringen betreft vroeg mevr. Phlippo zich tot slot nog af of de bestaande ramingen wel aangepast zijn aan de stijgende kosten. “Ervaring uit een aantal voorgaande dossiers dit jaar leren ons toch dat er tot 30% meer voorzien moet worden? Zijn die ramingen allemaal herberekend volgens de realiteit?
Schepen Johan Bosmans betreurde de opmerkingen van het raadslid, aangezien hij stelde dat Lommel het nog steeds erg goed doet, zelfs op een moment van een energiecrisis. Personeelskosten die de pan uit swingen?? Koken kost geld stelt de schepen, het is belangrijk om in dienstverlening aan de burger te investeren. “Ik ga niet mee in de pessimistische visie die u hier tentoon spreidt”, aldus schepen Bosmans.
Ook Walter Cremers (Samen/Vooruit) kwam in deze tussen, met vooral een aanklacht over ‘slecht bestuur’, zo haalde hij o.a. de (on)bereikbaarheid van de stadsdiensten aan. Ook wordt er niet of te weinig geluisterd naar klachten van bewoners in bepaalde straten of wijken, wat de afgelopen maanden regelmatig bleek uit hun beklag hierover op de gemeenteraad.
Peter Luykx (N-VA) wenste het schepencollege dan weer proficiat met deze meerjarenplanning, hij noemde het realistisch en pragmatisch. Hij had het ook over een verantwoordelijk bestuur, een goede schatbewaarder, die ook in moeilijke tijden investeringen in Lommel mogelijk maken. Hij beschuldigde de oppositie van doemdenkerij.
Jaak Theuws (CD&V) kwam tussen namens zijn fractie. Hij had het over het gebrek aan openheid in de vorige meerderheid, daar waar deze meerderheid toch héél anders tewerk gaat.
Puntje bij paaltje werd de meerjarenplanning meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'