Tijdens de gemeenteraad van afgelopen dinsdag werden héél wat punten behandeld; ze allemaal uitgebreid weergeven is onmogelijk, daarom hieronder een korte impressie van een aantal agendapunten.
Dag Indenhoek (Voor3920Lommel) had het over de
geothermie en vroeg zich af wat de huidige stand van zaken was. Schepen Joris Mertens (CD&V)antwoordde dat de metingen van de afgelopen jaren erg positieve resultaten opleverden, en dat er sindsdien verder onderzoek wordt gedaan naar specifieke mogelijkheden tot boring. Momenteel worden locaties onderzocht
ten noorden van het recyclagepark. De grote uitdaging zal ook zijn hoe de gevonden warmte te gaan transporteren. De schepen had het ook over 2025 als eventuele startdatum om de geothermiecentrale te kunnen bouwen.
Schepen Vanderkrieken (CD&V) stelde het beleidsplan en begroting van de
Kunstacademie voor, waarbij vooral aandacht was voor wijzigingen in het organogram.
Schepen Loots (CD&V) vroeg een advies voor een
voetgangersoversteekplaats op de gewestweg N715 (Luikersteenweg) ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Thomasstraat. Het gaat hier o.a. om een veilige oversteekplaats te voorzien voor de bewoners van het Parelstrand die de bus willen nemen.
Schepen Mertens (CD&V) vroeg (en bekwam…) de goedkeuring van het
lokaal energie- en klimaatpact 2.0. Hij stelde duidelijk dat bij onderschrijving hiervan er in de toekomst ook aanspraak kan gemaakt worden op extra subsidies. Er kwam enkele kleine opmerkingen vanwege raadsleden Rina Ven (Samen/Vooruit) en Sooi Van Limbergen (PVDA), maar uiteindelijk werd het wél goedgekeurd.
Burgemeester Bob Nijs (CD&V) had het over de aanpassing van de
RPR (rechtspositieregeling) voor het stadspersoneel, en kwam met een nieuw initiatief: personeelsleden van de stad kunnen de eindejaarstoelage 2023 inzetten om er een fietslease voor in de plaats te krijgen. Voordeel is dan niet alleen het gebruik van de fiets, maar ook dat het brutobedrag hiervoor kan ingezet worden, en niet het netto.
Over de
stijgende kinderarmoede kwam Rina Ven (Samen/Vooruit) tussen, waarbij ze stelde dat de cijfers voor kinderarmoede snel stijgen in onze stad, wat zorgwekkend is. Hogere energiefacturen en stijgende prijzen treffen niet alleen gezinnen die het al moeilijk hebben, maar nu ook mensen uit de middenklasse. Hulpverleners en armoede-organisaties merken een toename van het aantal hulpvragen. Het raadslid had dan ook enkele prangende vragen voor het bestuur. Schepen Vanderhoydonks (CD&V) diende van antwoord, en haalde meerdere initiatieven aan die moeten tegemoet komen aan deze situatie, zoals Peter/Meter project, OverKOp, Welzijnsregio, taalkampen, … maar ook bemiddelen bij energieleveranciers. "En ook zullen er in het meerjarenplan dat gepresenteerd wordt op de gemeenteraad van december nieuwe initiatieven gepresenteerd worden, want ook voor het stadsbestuur is armoedebestrijding één van dé topprioriteiten". Rina Ven besloot met te stellen dat de verdoken armoede zichtbaar moet gemaakt worden, en daar méér aandacht naar moet gaan. Ook schepen Vanderkrieken kwam in deze tussen met de stelling dat vooral het onderwijs erg belangrijk is in deze.
Betreffende de
kosten van de Sint Ambrosiusstraat kwam Walter Cremers (Samen/Vooruit) tussen: “Het was ons in 2019 al opgevallen dat het stadsbestuur de adviezen van de technische dienst naast zich neerlegde ten voordele van de verkavelaar. Bovendien zaten er fouten in de verleende vergunning met als gevolg dat er huizen werden verkocht die niet eens op de riolering aangesloten waren. De stad legde die dus te laat aan en rekende die nu wel aan, aan de ontwikkelaar maar die weigert nu deze 22.000 te betalen. Een schande want hij werd al onterecht kosten kwijtgescholden voor de aansluiting op het openbaar domein.” Schepen Loots (CD&V) diende van antwoord en verweet dhr. Cremers om verscheidene zaken door elkaar te halen.