Woensdag 15 december 2021
Gemeenteraad
Gisterenavond stond de aanpassing van de meerjarenplanning van de stad op de dagorde van de gemeenteraad. Ieder jaar iets om naar uit te kijken, want in deze geeft het bestuur aan welke richting men wil inslaan, welke nieuwe projecten er zitten aan te komen, en waaraan het geld zal gespendeerd worden.
Schepen van financiën Johan Bosmans (N-VA) lichtte de planning toe, waarvan we u hier een beknopt overzicht zullen geven. Aan de kant van de inkomsten wordt 6 miljoen voorzien als werkingsopbrengsten, 25 miljoen aan belastingen, 19 miljoen aan subsidies en 2,4 miljoen aan financiële opbrengsten. Aan de uitgavenzijde vermeldde de schepen o.a. het volgende: 7,8 miljoen werkingskosten, 23,5 miljoen personeelskosten (volgens de schepen een verhoging omwille van de transitie), 1,7 miljoen toelagen en 1,9 miljoen kosten sociale dienst. Extra bij deze uitgaven vermeldde de schepen ook nog de exploitatieuitgaven, met 250.000 euro voor de politiezone, 279.000 euro voor Toerisme en 75.000 voor de verhoging van de energieprijzen. Aan de investeringszijde wordt een bedrag van 111 miljoen voorzien voor de komende jaren, startende met 31,5 miljoen in 2021 en afbouwende tot een 10 miljoen in 2025. Interessant om weten is uiteindelijk ook wel om eens te kijken naar welke projecten deze sommen gaan… En dat zijn er heel wat, o.a. 400.000 euro voor de aanleg van padel- en tennisterreinen, 1,3 miljoen voor een Dojo, 2,2 miljoen voor de inrichting van het openbaar terrein sport en recreatiezone Lutlommel, 4 miljoen voor het belevingscentrum Toerisme, en 2 miljoen voor veilige schoolomgevingen. Daarnaast zijn er de investeringen voor de Rondweg, het Jeugdcentrum, Lommel fietsstad, Speeltuin Dolfijn en Skatepark, de noordelijke Poort Bosland, de herinrichting Loberg-Septakkers, de parking Mudhoven en een fietspad en kruispunt op Maatheide.
En waar moet dit geld dan vandaan komen? Ook daar wist de schepen klaarheid te brengen… Er worden voor 45 miljoen nieuwe leningen aangegaan, er is 17,5 miljoen ingeschreven als subsidies, voor bijna 38 miljoen exploitatieoverschotten en 11,6 miljoen wordt voorzien voor patrimoniumverkopen. Hieronder vallen o.a. de verkoop van woningen van het OCMW voor 3,5 miljoen, de verkoop van de grond Mudhoven voor 3,2 miljoen en de opbrengst van grond op Kristalpark III voor 4,1 miljoen euro. Aan de inkomstenkant bij de investeringen is tevens 1 miljoen ingeschreven voor de aanleg van ’t Hoekske, een private verkaveling.
Daarna was het de beurt aan de oppositie om hun mening te geven over deze voorstellen. Eerste aan bod was de fractie Samen/Vooruit met tussenkomsten van Walter Cremers, Kris Verduyckt en Rita Phlippo. Zij hadden het o.a. over de haalbaarheid van de vele plannen. “De uitvoering ervan is wellicht weinig realistisch maar het zorgt er wel voor dat de stadsfinanciën er bekaaid voor komen te staan. Wij missen echt duidelijke beleidskeuzes.” Ook stelden ze dat de opgebouwde reserves opgesoupeerd raken en dat het patrimonium verarmt met 11,6 miljoen terwijl de schuldenlast flink verhoogd wordt (verviervoudigd volgens Rita Phlippo). En wat stond er dan niet in volgens de oppositiepartij? Meer budgetten voor zorg, ouderen en kansarmoede. Ook een gebrek aan sociaal klimaatbeleid kaartte de partij aan. Ook maakte Samen/Vooruit zich zorgen om de vele ruimtelijke projecten in en rond het stadscentrum die stil liggen of erg traag vooruit gaan, én waren ze erg bezorgd om het feit dat onze stad niet meer zou wegen op bovenlokale mobiliteitsdossiers, zoals het Spartacusproject. Slotvaststelling van de oppositiepartij was dat het voorgestelde plan niet alleen keuzes mist, maar ook richting, door erg versnipperd middelen in te zetten. “Dit is financieel beleid zonder echte toekomstvisie”, aldus Samen/Vooruit.
Daarna was het de beurt aan Dag Indenhoek (Voor3920Lommel), en hij had het over communicatie en informatie, en moest ook vaststellen dat er van de mooie ambities op dit vlak té weinig terecht gekomen is. Ook stelde hij vast dat sommige projecten té lang in de steigers blijven staan, en dat dit in schril contrast met de andere ambities die nu blijken uit deze nota. Ook pleitte hij voor een duurzamere aanpak van de milieuproblematiek, waardoor ook de burgers zich aangesproken zouden voelen om projecten mee te ondersteunen.
De laatste oppositiepartij die het woord kreeg was de PVDA bij monde van Sooi Van Limbergen. Hij had het ook over het sociale en ook hij vond het jammer dat er niet méér werd geïnvesteerd. O.a. betaalbare huisvesting, daar ontbreekt het volgens hem nog steeds. Hij betreurde ook dat er véél wordt uitgegeven aan eerdere ‘prestigeprojecten’, waar makkelijk 4 miljoen wordt uitgedeeld, terwijl er bijna géén nieuwe sociale woningen komen, amper 30, daar waar er 1.000 nodig zijn, aldus het oppositielid. Ook wat milieu betreft pleitte de PVDA voor méér ambitie, net zoals zij dit ook bepleit hadden bij de vorige meerderheid.
Daarna kwam nog de replieken van de schepenen, ook hiervan een korte samenvatting. Burgemeester Bob Nijs (CD&V) kwam terug op de kritiek omwille van onduidelijke communicatie, en hij stelde dat dit sowieso omwille van corona soms moeilijker ligt. Wél stelde hij dat de communicatiedienst versterkt werd. De trage doorstart van enkele projecten, daar kaatste hij de bal terug door te stellen dat b.v. voor het project aan De Kroon er nu i.d.d. al drie jaar oponthoud is, maar daarvoor was er ook al 12 jaar stilstand onder het SP.A-bestuur. Dat we de voortrekkersrol kwijt zouden zijn in de regio, daarin verschilde de burgemeester ook van mening , en hij wees daarbij naar o.a. de vaccinaties en naar energie. Wat dit laatste betreft kondigde hij de komst aan van 12 nieuwe windmolens aan op Kristalpark, en ook wat geothermie betreft zal Lommel een voortrekkersrol gaan spelen. Hij benadrukte ook dat er een goede dynamiek is tussen Pelt en Lommel, die beide gemeentes ten goede zal komen. Hij benadrukte ook dat alle voorgestelde projecten ten uitvoer zullen gebracht worden, "ieder project komt ten goede van de Lommelaar". Schepen Bosmans (N-VA) verduidelijkte dat een budget een dynamisch element is, anders dan een rekening. Hij wou zeker ook de woorden ‘opsouperen’ niet in de mond nemen, maar hij had het over weliswaar zeer ambitieuze plannen, misschien op sommige plaatsen ‘wishful thinking’, maar volgens de schepen is dit wat de Lommelaar verdient. Hij benadrukte tevens dat er ondanks grote investeringen nog steeds géén belastingverhogingen worden doorgevoerd. Schepen Joris Mertens (CD&V) ontkende dat er niet voldoende antwoorden of informatie werd gegeven, terwijl er nog steeds met dezelfde ambtenaren wordt gewerkt als drie jaar geleden. Hij benadrukte ook dat vele dossiers weliswaar wel lijken ‘te slapen’, maar ze lopen allemaal nog, stuk voor stuk, maar dat het gaat om complexe dossiers, maar er wordt overal vooruitgang geboekt. Ook schepen Wieërs (N-VA) kwam tussen, en stelde dat deze meerderheid een stem in het Noorden terug aan het winnen is, daar waar de strijd 20 jaar geleden al ‘verloren’ werd toen het Lommelse ziekenhuis naar Pelt verhuisde. ‘En dat was dus niet onder deze meerderheid…’, stelde hij fijntjes. Ook schepen Loots (CD&V) vond de argumentatie van de oppositie nogal zwak en ‘makkelijk’, terwijl er wel degelijk hard gewerkt wordt door deze meerderheid. “Met ‘vingergewijs’ schieten we niets op”, wist ze.
Een boeiende discussie alweer, waarbij deze meerjarenplanning uiteindelijk meerderheid tegen oppositie werd goedgekeurd. De rest van het gemeenteraadsverslag volgt later!
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'