Lommel heeft een ridder!
We meldden al dat
Thimothy Vandijck, van de ambachtelijke brouwerij Vandijck, op 15 maart tot
Ridder in de Orde van de Roerstok der Brouwers werd geslagen. Eindelijk een ridder in Lommel!
Thimothy combineert het brouwen van bier met imkeren. Hij (47) noemt zichzelf graag - misschien vanwege dat imkeren - een
bezige bij, en dat is nog zacht uitgedrukt. In 2001 begon hij als hobbybrouwer twee keer in de maand 30 liter bier te brouwen. Uiteindelijk startte hij in 2017 met de bouw van een eigen brouwinstallatie en in 2019 stampte hij Brouwerij Vandijck officieel uit de grond.
‘Op 31 augustus vieren we het vijfjarig jubileum’, vertelt hij trots.
Achter het eerste bier dat hij brouwde, de
Slijkvisser Amber, schuilt een heel verhaal. ‘Zo’n 25 jaar geleden ging ik mee vissen met een goede vriend die erom bekend staat in Lommel ’s nachts te gaan vissen. Na een reeks zware bieren gooide hij zijn vishaak uit en belandde die net onder mijn kin in mijn vest. Tussen de pinten door heb ik toen geroepen: “Gij zijt ne slijkvisser!” En vandaar de naam voor mijn eerste bier, met een bijbehorende karikatuur van die vriend op het etiket.’
Met het tweede bier, de
Slijkvisser Blond, deed hij op aanraden van zijn broer mee met de Beer Awards in Londen. ‘We behaalden in de categorie van de Tripel
goud. Dat was een erg aangename verrassing en het heeft ondertussen al heel wat deuren geopend in de bierwereld’, aldus Thimothy.
Het derde bier, de
Slijkvisser Donker, volgde snel.
‘Mijn vierde bier dan weer, de
Plekpot, is een
honingbier waarvoor ik de honing gebruik die ik als imker van mijn eigen bijen haal. Het enige zoete in het bier komt van die honing, voor de rest zijn er geen enkele additieven aan toegevoegd. Alles is puur mout, hop, kruiden, gist,’ gaat hij verder. Sinds 2016 is Thimothy ook imker en heeft hij enkele kasten met bijen bij zijn ouders thuis staan. Hij organiseert regelmatig workshops waar mensen een kijkje kunnen komen nemen terwijl hij imkert.
Tenslotte is er nog een vijfde bier,
Ne Grèllige, vernoemd naar een vriend die heel veel heeft meegemaakt. In dat bier gebruikt Thimothy zeven specifieke soorten kruiden en mouten.
‘De overige bieren zijn bieren die we bijvoorbeeld voor verenigingen gebrouwen hebben die een bepaald aantal jaren bestonden of een aantal
limited edition-bieren.
'De bieren zijn te koop in de horecazaken en drankenhandels in Lommel en omstreken. Op dit moment is het verste verkooppunt een drankenhandel in Ieper. Dankzij de overwinning in een categorie van de Beer Awards leren we nu veel bierrestaurants of andere zaken over heel Vlaanderen kennen die willen samenwerken met Brouwerij Vandijck.’
Zijn bier wordt ook verwerkt in onder andere kazen, chocolade en worst, allemaal gemaakt door lokale handelaars. ‘Ik vind het belangrijk om lokaal samen te werken en alles uit de korte keten te halen. Mensen die op degustatie komen in de brouwerij kunnen die producten ook proeven.’
Of hij nog veel ambities heeft met de brouwerij? ‘Zeker en vast’, zegt hij. ‘In het begin hoopte ik dat het allemaal zo goed ging gaan als het nu gaat, maar dat is zeker niet vanzelf gekomen. Ik ben blij dat ik doorgezet heb.’
Wij ook, Thimothy!
Delia FILIPPONE