Na de tussenkomst vanwege Groen werden er gisteren op de gemeenteraad meerdere agendapunten behandeld. Hieronder een kort overzichtje.
Naar aanleiding van het
‘Street art’-project werd de overeenkomst goedgekeurd tussen de stad en private eigenaren. Schepen van cultuur Peter Vanderkrieken (CD&V) stelde dit punt voor, naar aanleiding van de opening van het project nu vrijdag in Kerkhoven. Hij herhaalde tevens dat dit alles kadert in één groot project, waarmee van start is gegaan met de knappe tekening op de achterzijde van het cultuurcentrum. Op termijn zal iedere wijk aan bod zal komen. De volgende wijk is Heide-Heuvel.
Ook stelde de schepen van cultuur een heropgevist reglement voor, waardoor er vanaf dit jaar terug afwisselend een
kunstaanmoedigingsprijs en een
cultuurprijs komt in onze stad. Ook vanuit de oppositie werd dit initiatief ten volle gesteund.
Daarna was het de beurt aan schepen Sophie Loots (CD&V) i.v.m. de
aanbesteding aan het kruispunt Torenstraat-Lutlommel-Schamprood. In totaal gaat het om een bedrag van 203.816 euro (excl. BTW). De start der werken is voorzien in juni en het einde uiterlijk 1 september 2023. Ook benadrukte de schepen nogmaals dat er wel degelijk een uitgebreide communicatie gebeurde met zowel de omwonenden als de school. Walter Cremers (Samen/Vooruit) stelde dat zijn fractie deze ingreep ten volle steunt, verkeersveiligheid is nu eenmaal belangrijk. Toch herhaalde hij dat er een ‘brokkelig’ parcours werd gereden in dit dossier waarbij hij toch de communicatie in vraag stelde, en betreurde hij ook met zijn fractie dat er in vier jaar tijd niets is gebeurd met de verbinding met de Plataanstraat, hetgeen de verkeersveiligheid nóg meer ten goede zou komen.
Betreffende het
lokaal en energiepact 1.0 stelde Kris Verduyckt (Samen/Vooruit) dat er volgens zijn fractie op heel wat punten toch bijzonder weinig gebeurde, zoals het planten van nieuwe bomen (amper een 100-tal waar dit er ettelijke duizenden zouden moeten geweest zijn), de ontharding, de collectieve renovaties... Schepen Joris Mertens (CD&V) had het in zijn antwoord over het vergelijken van appelen met peren, en vroeg ook om de cijfers in hun juiste perspectief te bekijken. O.a. stelde hij dat er wél veel wordt ingezet op meer vergroening. Bovendien reikt de doelstelling tot in 2030; nu is daar een deel van gerealiseerd , maar uiteraard nog lang niet alles.
Burgemeester Bob Nijs (CD&V) stelde de wijzigingen van de
GAS-codex voor, waarbij het vooral ging om de zogenaamde ‘kleinere criminaliteit’.
De burgemeester stelde de jaarverslagen voor van de dienst
handhaving ruimtelijke ordening. Voor ’21 ging het om een 50-tal inbreuken, voor ’22 over een 30-tal. Volgens hem kan dit probleem ook op het burgemeestersoverleg intergemeentelijk beter aangepakt worden.
Over de
Rondweg kon de burgemeester melden dat de laatste zes percelen met minnelijke schikking zijn verkregen, waardoor nu de omgevingsvergunning kan aangevraagd worden. (zie ook ons
vorig artikel hierover).
(JB)