Gemeenteraad
Het was nog eens een eerder korte gemeenteraad gisterenavond, met ook bijzonder weinig écht 'nieuws'. Burgemeester Bob Nijs (CD&V) lichtte de toestand van het vaccinatiecentrum toe waaruit bleek dat deze week zowel de centra in Lommel als in Peer definitief sluiten. Voortaan wordt deze taak overgenomen door het ziekenhuis in Pelt. Er wordt uitgegaan van een 250-tal vaccinaties per maand.
De gemeenteraad verleende toestemming om de klassieke theaterverlichting in De Adelberg te vervangen door LED-verlichting. De kostprijs bedraagt hiervoor 212.200 euro, waarvan 109.000 door subsidies kan gedekt worden.
Schepen Loots (CD&V) lichtte het advies toe betreffende de gewestweg N746 om de snelheid op enkele plaatsen op de Gestelsedijk te verlagen van 70 naar 50 km. De 50 km wordt dus doorgetrokken vanuit de Lepelstraat tot aan het kruispunt met de Speelpleinstraat. Namens oppositiepartij Samen/Vooruit vroeg Rina Ven naar een totaalvisie op de snelheid op wegen. Zij stelde dat er momenteel té gefragmenteerd wordt gehandeld. Schepen Loots stelde dat er wordt gewerkt aan een gemeentelijk mobiliteitsplan.
Burgemeester Bob Nijs gaf een overzicht van de uitgeschreven GAS-boetes in 2021: er waren 2.701 inbreuken betreffende stilstaan en parkeren, een 600-tal meer dan in 2020, deelde hij mee. De meeste overtredingen vonden plaats in de Speelpleinstraat (aan het vaccinatiecentrum), inzake parkeren op plaatsen van mindervaliden en parkeren op woonerven. Ook betreffende de gemengde GAS-boetes gaf de burgemeester een overzicht, waarbij opviel dat er dit minder waren dan in 2021, nl. 265 (komende van 500 in 2020), een forse daling, maar in 2020 was dit vooral te wijten aan overtredingen van de covidmaatregelen.
De stijgende factuur van de woon- en zorgcentra werd aangekaart door mevr. Vanbrabant namens de Samen/Vooruit fractie. "Meer en meer mensen kunnen niet meer rondkomen. Zorgen voor de Lommelse mensen moet voorop staan", stelde ze. Schepen Nancy Bleys (CD&V) reageerde door te stellen dat de prijsreglementering de verantwoordelijkheid is van de Vlaamse overheid. Prijsverhogingen kunnen dus enkel bij indexverhogingen. “Het is ook onze bezorgdheid om ervoor te zorgen dat de bewoners alle kosten kunnen betalen”, stelde ze. "De cijfers wat betreft de mensen die hun factuur niet meer kunnen betalen stijgen trouwens niet, dit blijft al een viertal jaren schommelen rond de 15".
Kris Verduyckt (Samen/Vooruit) kwam tussen omtrent de Kempenroute, waarbij hij voorstelde om aan te sluiten op het fietsnetwerk vanuit Nederland (Veldhoven/Eindhoven). Schepen Loots (CD&V) antwoordde dat er ondertussen reeds afspraken gemaakt zijn met enkele Nederlandse gemeentes, vooral voorlopig met Bergeijk.
Wat de Teutenmarkt betreft waren meerderheid én oppositie het volledig eens over het feit dat deze niet mag verdwijnen. Schepen Bosmans liet ook duidelijk verstaan dat het stadsbestuur bij gebrek aan uitbaters deze zélf gaat uitbaten. Raadslid Mélotte (Samen/Vooruit) beaamde deze intentie, en stelde ook voor om eventueel de marktkramers zelf hun tafels te laten meebrengen.
Ersin Kemaldar (Samen/Vooruit) had enkele vragen over de werking van ‘Uit de Marge’, waarop schepen Vanderkrieken uitvoerig antwoordde.(JB)
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'