Gemeenteraad
Er stonden nog meerdere punten op de dagorde van de gemeenteraad gisteren. Hieronder een kort overzichtje van een aantal daarvan.
- Het kerkenbeleidsplan werd aangepast. Schepen Vanderkrieken (CD&V) lichtte toe dat Barrier, Balendijk en Kattenbos ondertussen onttrokken zijn aan de eredienst, zoals dat heet. Lutlommel en Kolonie blijven voorlopig open, tot max. 2025, er zijn in beide gevallen al gesprekken over een nabestemming.
- Schepen Johan Bosmans (N-VA) stelde een nieuw retributiereglement voor waarbij het gebruik van een politiecel in de toekomst geld gaat kosten, nl. 90 euro per bestuurlijke aanhouding.
- Schepen Bosmans vroeg ook de goedkeuring voor de procedure tot kandidatuurstelling voor de organisatie van de Teutenmarkt. Vorig jaar was er een nieuwe concessionaris, maar die heeft er al na één jaar de brui aan gegeven. De zoektocht is dus opnieuw geopend. Jean Jacques Melotte (Samen/Vooruit) stelde voor om, zolang er géén concessionaris is, de standhouders gewoon toe te laten om op het marktplein te komen staan met eigen middelen, zonder dat er kramen worden voorzien. De schepen beloofde het voorstel in overweging te nemen. Wordt dus vervolgd…
- Schepen Nancy Bleys (CD&V) vroeg de erkenning van de nieuwe woonmaatschappij "Wonen in Limburg". Er komt er één i.p.v. de meerdere die nu bestaan, zij organiseren zich in drie zones. Rina Ven drukte haar spijt uit dat er niemand vanuit Lommel in de raad van bestuur zal zetelen.
- Kris Verduyckt (Samen/Vooruit) had het nogmaals over de snelbus naar Hasselt. Blijkbaar zou er vanaf deze zomer een alternerende bus komen vanuit Pelt en Lommel naar Hasselt. Schepen Sophie Loots (CD&V) benadrukte dat het stadsbestuur altijd is blijven pleiten vóór deze snelle verbinding met Hasselt vanuit Lommel. Volgens haar komt er eind dit jaar een nieuw regionaal mobiliteitsplan. Volgens haar is het een complexe materie, omdat er ook de Noord-Zuid is, het Spartacusplan, de provincie, de minister, de verschillende gemeentes, De Lijn,… De schepen beloofde om, wanneer nodig, de werkgroep onmiddellijk bijeen te roepen.
- Stefanie Lieben (Samen/Vooruit) vroeg opnieuw naar de stand van zaken in het dossier rond de geldautomaten. Burgemeester Bob Nijs antwoordde dat de banken voorlopig ‘doof’ blijven voor de vele verzuchtingen. Hij stelde voor om dit probleem via het burgemeestersoverleg voor te leggen aan de VVSG. Hij beaamde dat de afbouw van de dienstverlening vanwege de banksector volgens hem véél te snel gaat. En hij liet zich ook ontvallen dat er "gelukkig nog altijd kleinere banken zijn die wel een geldautomaat aanbieden en rekening houden met een maatschappelijke realiteit waarin mensen nog wel betalen met cash.”
- Rita Phlippo (Samen/Vooruit) kwam ook nog eens terug op de personeelskosten per niveau, en vroeg naar de meerjarenplanning. Zij had het over een stijging van 3 miljoen van 2020 tot 2022. Directeur Iris Mulkens antwoordde dat er voor 2023 4 miljoen voor A-niveau is, 6 miljoen voor B-niveau, opnieuw 4 miljoen voor niveau C. Dat dit een stijging is gaf de directeur toe, maar, zei ze "we zetten in op professionalisering, en wat de transitie betreft, deze is nog niet helemaal afgerond en een definitieve raming kan hiervoor nog niet gegeven worden". Ook burgemeester Bob Nijs beaamde dat er meer en meer taken naar het plaatselijke niveau komen; het is net daarom dat er zovele kleinere gemeenten willen gaan fusioneren. Daarom moet ook Lommel het personeelsbeleid uitbreiden.
- Tot slot had Sooi van Limbergen (PVDA) het over huisjesmelkers die in onze stad woningen, die in slechte staat zijn, verhuren aan mensen die het zo al moeilijk hebben. Schepen Bleys antwoordde dat haar dienst goed werk levert en wel degelijk helpt waar kan, maar dat er juridisch weinig of geen verplichtingen kunnen worden opgelegd aan eigenaars, zeker niet als het gaat om een woning aan een bepaald iemand wél of niet te verhuren.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'