Steeds minder dorpen hebben een eigen fietswinkel, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Via betrouwbare webshops als
bikester.be kan je namelijk perfect online
een fiets kopen.
Daarbij zijn er wel een aantal zaken om op te letten. Hieronder bespreken we de voornaamste. Weet dat dit lijstje zeker nog niet compleet is en dat je bijvoorbeeld ook nog kan letten op het aantal versnellingen, het design van de fiets, de vering en de velgbreedte.
In de eerste plaats ga je na welke fiets je nodig hebt.
Als je vooral recreatief fietst en kortere afstanden aflegt met vrienden of vriendinnen, kies je bijvoorbeeld voor een fiets met een hoog stuur. Je hebt dan een beter zicht op je omgeving en je kan aangenaam kletsen met andere fietsers. Voor lange afstanden en sportieve uitdagingen kies je voor een koersfiets. Daarbij neem je een sportieve houding aan en heb je minder luchtweerstand.
Gebruik je de fiets om naar je werk te gaan? Dan is een bagagedrager natuurlijk een must. En staat je fiets vaak kwetsbaar aan het station? Dan zijn loshangende versnellingskabels niet zo praktisch. Uiteraard dien je dan ook een goed slot te kopen
om bestand te zijn tegen fietsdiefstallen. Ga met andere woorden in de eerste plaats na wat je persoonlijke behoeften zijn, maak een verlanglijstje aan en ga op basis daarvan op zoek naar de ideale fiets.
Framemaat van de fiets
Vervolgens is het belangrijk dat de framemaat bij jou past. En goede framemaat kan veel klachten voorkomen, gaande van zadelpijn over knieklachten tot schouderpijn. Over het algemeen geldt dat de ideale framemaat gelijk is aan 2/3 van de
binnenbeenlengte. Dat is de lengte vanaf de lies tot de onderkant van de voet. Er bestaan tabellen op basis van de lichaamslengte, maar dat geeft vaak slechts een indicatie. Sommige mensen hebben nu eenmaal langere of kortere benen en een langer of korter bovenlichaam. Statistisch gezien hebben vrouwen bijvoorbeeld langere benen dan mannen.
Fietsremmen
Er zijn verschillende remsystemen mogelijk. De beste remmen zijn met voorsprong hydraulische schijfremmen. Ze bieden de meeste veiligheid en de velgen ondergaan geen slijtage, maar het is wel wat kwetsbaar. Bij goedkopere fietsen worden vaak ook velgremmen gebruikt. Als ze goed zijn onderhouden, is daar niets mis mee. Let op bij Nederlandse webshops, want veel fietsen hebben er een terugtraprem. Dat vinden de meeste Belgen niet zo praktisch.
Koop bij voorkeur bij een professionele verkoper
Het is aan te raden om steeds bij een professional je fiets te kopen, zeker als je het online doet. Als je een fiets niet hebt kunnen uitproberen, heb je bij een professionele verkoper altijd een herroepingsrecht. Dat wil zeggen dat je binnen veertien dagen, gratis en zonder enige reden, van je aankoop mag afzien. Als de fiets uiteindelijk toch niet helemaal past, ben je je geld dus niet kwijt. Bovendien moet een online verkoper je verplicht twee jaar garantie op de fiets bieden. Dat geldt enkel bij nieuwe fietsen. Bij tweedehandsfietsen kan deze garantietermijn namelijk worden beperkt tot bijvoorbeeld een jaar.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)