De gemeenteraad startte met de mededeling dat
Henri Leën vanaf deze week de nieuwe algemeen directeur van de stad Lommel is geworden. Hij was hiervoor de enige kandidaat aangezien de vorige stadssecretaris een functie binnen ‘gezondheid’ ambieerde. Dhr. Leën kreeg vanop alle banken, meerderheid én oppositie, gelukwensen en iedereen rekende op een constructieve samenwerking. Wat de nieuwe algemeen financieel directeur betreft deelde burgemeester Peter Vanvelthoven mee dat er hiervoor wél twee kandidaturen werden ingediend, nl. zowel van de financieel beheerder OCMW als deze van de stad.
Eerste punt van discussie was de
beleidsnota ‘Handhaving’. Hierbij kwamen er vragen en opmerkingen vanwege Nancy Bleys (CD&V) en Karel Wieërs (N-VA). Mevr. Bleys stelde zich vooral vragen naar de haalbaarheid van de verwoorde doelstellingen in de nota met amper anderhalf personeelslid. Ook maande zij de meerderheid aan géén willekeur te laten optreden en vreesde ze ook vertragingen in de effectieve bouw. Dhr. Wieërs trad deze stelling bij en had het ook nog over het kostenplaatje, het gevaar van vele klachten en het niet-bindend advies vanwege de burgemeester, hetgeen hij liefst geschrapt zou zien. In het algemeen kon de N-VA deze nota wel OK vinden, alleen was ze iets té idealistisch en ook wel wat naïef. Schepen Walter Cremers (S.PA) benadrukte dat deze nota een belangrijke stap in de goede richting is en dat de anderhalve kracht die hiervoor moet instaan gaat om twee jonge mensen met een degelijke juridische opleiding. Het ‘Handhavingsbeleid’ is nieuw en de toekomst zal dan ook moeten uitwijzen in hoeverre er eventueel personeel moet bijkomen. Over teveel klachten maakte hij zich ook niet echt zorgen, aangezien er eerst altijd een gesprek zal zijn, en wat betreft de rol van de burgemeester: dit is zo voorzien door de hogere overheid. “Wij hier in Lommel hebben zelfs de rol van de burgemeester verminderd, van beslissingsmacht naar adviesrecht.”
Een volgend vermeldenswaardig punt is de
aankoop van een ‘superflitser’, een mobiele digitale snelheidsmeter die geplaatst kan worden waar een flitswagen moeilijk kan staan. Burgemeester Vanvelthoven: “Deze flitser kan zes wagens tegelijk flitsen, in beide richtingen en werkt niet meer met foto’s maar met een USB-stick. Dit apparaat is trouwens zo compact, dat het kan verstopt worden naast of in een vuilnisbak. De prijs van dit toestel bedraagt 53.808 euro.” Meerderheid en oppositie keurden deze aankoop goed, waarbij Loes Mispoulier (SP.A) nog benadrukte dat in de vele gesprekken die de partij de afgelopen maanden had in alle wijken, de overdreven snelheid zowat overal een heikel punt was, en dat zij en haar fractie dus erg tevreden zijn met de inzet van de meerderheid tegen de ‘snelheidsduivels’.
Bij punt 27 van de dagorde kwam de N-VA bij monde van Karel Wieërs opnieuw tussen. Hij hekelde de
overstap van de vorige stadssecretaris Johan Claes naar een functie als gezondheidsconsulent. “Amper een maand geleden bestond deze functie nog niet, en was er ook géén nood aan, nu zien we plots dat er in deze dienst van 15 uur per week naar 53 uur per week wordt gegaan…” Dhr. Wieërs vond het een ‘erg eigenaardige zaak’ dat betrokken personeelslid als privilege zélf een functie mocht kiezen, mocht ‘creëren’. “En dit dan nog naar een functie waarin hij geen enkele bekwaamheid, diploma’s of ervaring heeft. In de functieomschrijving van deze nieuwe job wordt er trouwens nergens gevraagd naar enige kennis van de materie ‘gezondheid’”, aldus de fractieleider van de N-VA. Burgemeester Vanvelthoven counterde deze tussenkomst… “Wij willen als bestuur altijd een zinvolle invulling geven aan ieder personeelslid. Deze nieuwe functie ligt volledig in de lijn van hetgeen Johan (Claes) de afgelopen jaren al heeft mee opgebouwd in onze stad. Het goed voelen van onze werknemers is belangrijk, en het zou jammer zijn moest dit nu stoppen. Het lijkt ons dan ook een positieve zaak dat mensen die een ‘carrièreswitch’ willen maken, dit ook binnen de geledingen van het stadsbestuur kunnen doen, waardoor ze ‘gelukkiger’ worden en nieuwe energie kunnen putten uit hun nieuwe functie.” De burgemeester benadrukte ook nog dat de functie uiteraard zal geëvalueerd worden, en dat van dhr. Claes binnen drie maanden een beleidsnota verwacht wordt.
Bij punt 30, d
e oprichting en de participatie in Kristal Solar Park stelde Johan Bosmans (N-VA) zich vragen omtrent het feit dat Nyrstar in dit dossier zowel afnemer is van elektriciteit en tegelijkertijd medeoprichter én aandeelhouder. Ook betreurde hij het gebrek aan transparantie in dit dossier. Burgemeester Peter Vanvelthoven benadrukte het belang van Nystar, aangezien zij de volledige capaciteit van elektriciteit vanaf dag één afnemen, maar dat zij contractueel verbonden zijn om deze 100% afname te verminderen al naargelang er nieuwe bedrijven zich vestigen op Kristalpark 3. De grote winst van het hele gebeuren ligt in het feit dat de groene stroom van de zonnepanelen niet meer over het net moet, maar rechtstreeks naar de bedrijven gaat.
Kort ook nog de aanvullende punten van de oppositie:
- Sooi Van Limbergen (PVDA) maakte zich ernstige zorgen i.v.m.
de nieuwe reglementering rond de huur van sociale woningen, aangezien er in de toekomst rekening gaat gehouden worden met het bezit van eigendom, zelfs als deze eigendom bv. amper één tiende of één honderdste aandeel betreft. Hij wou dan ook graag weten hoeveel Lommelse gezinnen eventueel door deze maatregel getroffen zouden worden.
Zie hiervoor ons apart artikel.- Valerie van Gastel (N-VA) vroeg zich af of de stad zich niet kon/wou aansluiten bij de
Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG). Schepen Kris Verduyckt (SP.A) beaamde dat de stad géén lid is, maar dat de kostprijs toch ook wel redelijk is, nl. 2.400 euro per jaar. Maar, voegde hij eraan toe, “k heb dit doorgegeven aan de betrokken diensten en zij gaan bekijken of er inderdaad een meerwaarde is aan het lidmaatschap.”
- Peter Luyckx (N-VA) had vragen over de
stormschade van afgelopen maand. Uit het antwoord van schepen Jean Kuyken (SP.A) bleek dat er maar liefst 3.566 bomen omgewaaid zijn en dat het Rampenfonds niet zal tussenkomen.
- Karel Wieërs had enkele vragen over de toestand van de
Wanstraat, dewelke hij ‘Modderstraat’ noemde. Uit het antwoord van schepen Geert Jansen bleek dat er volop aan het probleem wordt gewerkt, dat er proefvakken zijn om de waterdoorsijpeling te vergemakkelijken, en aanstaande donderdag (morgen dus) is er een hoorzitting met de bewoners gepland
- Laatste vraag van de avond kwam van Leen Kwanten (N-VA) i.v.m. he
t BMX-parcours. Zij uitte haar ongerustheid over het samengaan met de cross-circuit, vroeg zich af hoeveel het allemaal ging kosten en OF er wel behoefte was. Schepen Jasmine Van Grieken (SP.A) beaamde dat er voor de locatie vlak naast het crosscircuit werd gekozen, en dat alle gesprekken met deze mensen positief waren, van deze locatie moest wel het bestemmingsplan gewijzigd worden van ‘industrie’ naar ‘recreatie’. Voorlopig is er 100.000 euro ter beschikking waarmee het parcours kan aangelegd worden. Dit geld zal gaan naar een nog op te richten VZW ‘De Zandcrossers’, die ook zullen instaan voor het onderhoud van de site. “En of er nood is aan een BMX parcours”, beaamde schepen Van Grieken…, “Er zijn in Lommel maar liefst een
18-tal BMX’ers op hoog, zelfs internationaal niveau actief (denk maar aan Kjelle Poets), en daarnaast is er een hele schare amateurs die ook vragende partij zijn.”