In deze rubriek kijkt
Leon Van Ham op zijn eigenzinnige manier naar de Lommelse natuur van de voorbije twee weken. Want dat kan hij als de besten, de natuur tijdens alle seizoenen op een aparte manier op beeld vastleggen!
Vandaag nemen we eens een kijkje bij... de
seizoenen zelf. De lente komt stilaan in zicht. Leon vond het wel eens tijd om alle seizoenen in één reeks te bekijken in Lommel. Het zou toch maar wat eentonig zijn als we een eeuwige zomer, of een immens lange winter hadden.
De seizoenen zorgen voor de broodnodige
afwisseling. Geen recente foto's dus deze keer, maar wat archiefmateriaal. Van de Wateringen in Kolonie
(foto boven is de lente), en het kanaal in Gelderhorsten.
Maar waarom hebben we eigenlijk seizoenen? De aarde draait in één jaar tijd rond de zon. Veel mensen denken dat de seizoenen elkaar afwisselen als gevolg van de elliptische baan van onze planeet rond de zon, maar dat is niet zo. De baan van de aarde rondom de zon is bijna cirkelvormig, de afstand tot de zon varieert hierdoor maar erg weinig en heeft bijna geen effect op het weer en de temperaturen.
De werkelijke reden van de variaties in seizoenen is de
schuine stand van de aarde. De aarde draait niet alleen rond de zon, maar ook in 24 uur rondom haar eigen as (dag-nachtcyclus). Die as is ongeveer 23,5 graad gekanteld ten opzichte van het baanvlak rondom de zon. Daardoor komt het dat het noordelijk halfrond tijdens onze lente en zomer meer naar de zon is gericht, de dagen zijn langer en we krijgen meer zon. Die extra zonne-energie verwarmt de aarde en de lucht, en het wordt warmer: lente en zomer. Een half jaar later staat de aarde aan de andere kant van de zon en is het zuidelijk halfrond meer naar de zon gericht. Het noordelijk halfrond ligt dan meer in de schaduw, en het wordt hier herfst en winter. In Zuid-Amerika en Australië is het dus zomer terwijl het bij ons winter is.
De aarde is trouwens niet de enige planeet in ons zonnestelsel die seizoenen kent. Ook Mars, Saturnus, Uranus en Neptunus kennen seizoenen. Bij de meeste van die planeten duurt het veel langer om rond de zon te draaien, hun 'jaar', en dus ook hun seizoenen, duren daarom veel langer. Mercurius, Venus en Jupiter kennen dan weer geen seizoenen, want hun rotatieas staat vrijwel recht.