Gemeenteraad
De gemeenteraad startte met een woordmelding vanuit het publiek in verband met de overlast op het industrieterrein van Kerkhoven. Ook de CD&V had dit punt geagendeerd, zie discussie hieromtrent verder in dit artikel. De zitting zélf dan, die werd na amper een vijftal minuten al geschorst door de burgemeester omdat Wieërs (N-VA) en Van Limbergen (PVDA) een wel erg hoogoplopende woordenwisseling hadden over een vlag die de N-VA ontrold had. Aanleiding van deze vlag was de kritiek die de N-VA had op het woordgebruik van burgemeester Vanvelthoven (S.PA) in een interview in de pers, waar hij volgens Wieërs de Vlaamse Leeuw vergeleek met de wolf van de Grijze Wolven. Sooi Van Limbergen stelde vast dat de gebruikte vlag van de N-VA niet de officiële ‘Vlaamse vlag’ was (nl. deze met rode tong en rode klauwen), maar wél de volledig zwarte versie, die de onofficiële Vlaamse vlag is, ook wel de Vlaamse strijdvlag genoemd, of volgens Van Limbergen de vlag van de ‘collaboratie’. Gevolg uiteraard een serieuze woordenwisseling tussen 'links' en 'rechts' waardoor de burgemeester uiteindelijk de zitting schorste voor een tiental minuten.
Het eerste agendapunt op de dagorde betrof de participatie van Lommel aan het LimbU-project. Het gaat hier om acties van burgers waarmee ze participeren aan het beleid en hiervoor beloond worden met LimbU’s. Het is een waarderingssysteem dat mensen, organisaties en overheden verbindt en activeert rond drie grote thema’s, nl. duurzaamheid, gemeenschapszin en lokale producten. Voor onze stad kan je dergelijk LimbU’s verdienen door o.a. bloed te geven, orgaandonor te zijn, helpen bij ophalen zwerfvuil, participeren aan honden- en kattensterilisatie, groene stroom produceren, enz… De ontvangen LimbU’s kunnen daarna ingeruild worden bij Toerisme voor een Lommelbon, waarmee in een 70-tal winkels kan aangekocht worden.
De gemeenteraad keurde verder een huurovereenkomst goed tussen de Stad en Unizo, dewelke een evenement gaan organiseren aan de Velboput. Namens de N-VA vroeg Kris Vanden Boer om zeker het absolute zwemverbod goed in het oog te houden en vroeg hij ook naar een verdere commerciële ontwikkeling van de site. De burgemeester beaamde dat dit zeker gaat bekeken worden.
Nadien kwamen de rekeningen 2017 van OCMW en de Stad aan bod. Schepen van financiën Rita Phlippo benadrukte dat Lommel financieel erg gezond is en dat dit het resultaat is van een zuinig en efficiënt beleid. We onthouden u hier alle cijfertjes,, toch enkele: de werkingskosten stegen vorig jaar met 540.000 euro, de personeelskosten met 777.000 euro en de toelagen (aan politie, OCMW en Toerisme) met 900.000 euro. De grootste investeringskosten waren er voor het onderhoud van de wegen (2.350.000 euro), de aankoop van gronden (1.100.000 euro) en de werken aan de Kerkstraat (1.000.000 euro). Vanuit de oppositie kwamen er enkele vragen en bemerkingen, zoals Jaak Theuws (CD&V) die zich afvroeg waar de ‘rioolbelasting’ stond en Johan Bosmans (N-VA) die zich hierbij aansloot en vroeg om eventueel de rioolbelasting gewoon af te schaffen. Beide heren hadden wél grote lof voor de nieuw financieel beheerder die de rekening op de commissie op een wel erg duidelijke manier had gepresenteerd.
Bij de raamovereenkomst voor het leveren van Bosland infrastructuur stelde Nancy Bleys (CD&V) vast dat deze wel érg duur was… 100.000 euro voor 10 zitbanken, 10 picknickbanken en 10 infoborden; wat neerkomt op bijna 3.500 euro per stuk! Bevoegd schepen Kris Verduyckt (S.PA) beaamde dat het een vrij dure investering is, maar benadrukte ook dat de materialen erg stevig moeten zijn en erg kwalitatief, én ook dat er voor een eenvormig stijl is gekozen die nu eenmaal iets duurder is dan andere.
De punten vanuit de oppositie dan… Een eerste tussenkomst kwam er van Leen Kwanten (N-VA) die zich afvroeg waarom er geen jeugdhuis is in onze stad. Dit is immers het middel bij uitstek om jongeren zelf verantwoordelijkheid te leren, en na het verdwijnen is er dus géén meer. Weliswaar is er het Huis van de Jeugd, maar hier wordt slechts ‘af en toe’ iets georganiseerd volgens mevr. Kwanten. Schepen van jeugd Kris Verduyckt beaamde de vraag van de N-VA, en zei open te staan voor alle nieuwe initiatieven, en bestaat zelfs een subsidiereglement hiervoor. Maar er is de afgelopen jaren geen enkele vraag gekomen vanuit de jongeren zélf, en ook binnen de jeugdraad is dit nooit geopperd. Er wordt trouwens oneer aangedaan aan het Huis van de Jeugd, dixit dhr. Verduyckt, want daar is toch wel zowat iedere week iets te doen, en ook het stadsbestuur organiseert meerdere zaken waar ze in andere gemeentes jaloers op zijn, zoals de School’s Out en ‘RampZalig’. In haar wederwoord stelde Leen Kwanten dat ze hoopt dat er in de toekomst nog méér DOOR jongeren kan en mag georganiseerd worden, en niet zozeer VOOR de jongeren.
Karel Wieërs kwam nogmaals terug op het afgelaste Ultimate Festival, en had heel wat bemerkingen bij de gang van zaken alhier. Vooral het feit dat de aanvragers van de vergunning niet voldoende ‘gescreend’ werden vond hij niet kunnen, met als gevolg het enorme tijdverlies voor vele diensten. Schepen Anick Berghmans (S.PA) benadrukte dat de annulatie volledig buiten het stadsbestuur stond, maar te maken had met een financieel dispuut intern. Een voorlopige vergunning werd uiteindelijk wél afgeleverd, een definitieve niet aangezien de stekker er dus eerder werd uitgetrokken.
Daarna was het Nancy Bleys die een tussenkomst deed i.v.m. de problemen en overlast op het industrieterrein Kerkhoven. Zij vroeg zich dan ook af waarom het stadsbestuur niets had gedaan met de vele klachten omwille van geurhinder, lawaaihinder, wateroverlast en verkeersoverlast aldaar. “Goed bestuur is signalen en klachten detecteren en er ook iets aan doen”, was haar stelling. Omwille van de vele klachten stelde zij dan ook voor, hierbij bijgetreden door de N-VA, om de bedrijven alhier te herlokaliseren in Maatheide of Kristalpark. Vanuit de meerderheid waren er meerdere tussenkomsten, met als rode draad dat hoofdzakelijk de hogere overheden in deze materies bevoegd zijn. En een herlokalisatie is reeds voorgesteld geweest, maar dat zagen deze bedrijven absoluut niet zitten. “En hen manu-militari verplichten kunnen we niet doen”, volgens schepen Walter Cremers. “Het is industriegebied, en bedrijven hebben daar ook hun rechten”, wist burgemeester Vanvelthoven nog. Maar als er blijkbaar zoveel overlast is, dan moet er wél iets aan gedaan worden, en hij beloofde de omwonenden om op korte termijn te gaan samenzitten met hén, de bedrijven én de diensten om naar oplossingen te zoeken.
Tot slot vroeg Nancy Bleys nog naar een betere samenwerking met de gemeente Bergeijk i.v.m. Toerisme (terwijl daar nu toch al héél wat gebeurt, volgens schepen Véronique Caerts), vroeg Sooi Van Limbergen om de wandelpaden achter Hoevezavel te renoveren, wat door schepen Jean Kuyken beloofd werd, en als allerlaatste punt kwam Sooi van Limbergen ook nog tussen i.v.m. de veiligheid op het Skatepark. Hij stelde zich hier ernstige vragen bij, zeker wanneer er zonder helm werd gefietst en geskatet. Schepen Jasmine Van Grieken (S.PA) benadrukte dat het hier niet gaat om een commerciële uitbating, en dat eventuele ongevallen volledig onder de eigen verantwoordelijkheid vallen. De stad is enkel verantwoordelijk voor de inrichting zélf, en die is onlangs nog volledig goedgekeurd. Schepen Kris Verduyckt betreurde ook nog dat er tijdens de eerste editie van RampZalig inderdaad sommige jongeren zonder helm op het parcours kwamen, maar beloofde dat er in de toekomst strenger op toegekeken gaat worden.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'