Het eerste punt op de gemeenteraad gisterenavond was het ontslag van Kris Vandenboer (N-VA) als gemeenteraadslid en zijn vervanging door partijgenoot
Frank Swinnen (foto).Het eerste punt dat werd besproken was de aanpassing van het
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Rina Ven (Samen/Vooruit) vroeg om de opnames van de gemeenteraden eenvoudig te houden zodat elke Lommelaar ze ook makkelijk kan raadplegen. Voorzitter Stijn Mertens deelde de bezorgdheid en had daarover al stappen ondernomen samen met de algemeen directeur.
Over de
rekeningen van de kerkfabrieken kwam Jean Jacques Melotte (Samen/Vooruit) tussen met een vraag naar een globale visie over het patrimonium van de Lommelse kerken. Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) haalde het kerkenbeleidsplan aan, waarvoor al tijdens de vorige legislatuur de eerste aanzet werd gegeven. Hij had het o.a. over Stevensvennen waarbij kortelings plannen worden uitgerold met een polyvalente ruimte, tentoonstellingsruimte, cafetaria, etc. De andere kerken (Barrier, Lutlommel, Balendijk, Kattenbos), ook deze gaan herbestemd en/of gesloten worden. Balendijk zal op heel korte termijn gesloten worden, net zoals deze van Kattenbos (die enkel nog voor begrafenissen tijdelijk behouden zal worden). De
kerk van Kolonie heeft erfgoedwaarde, en daar zou dus een erfgoedhuis inkomen, samen met de diensten van Erfgoed
(zie ander artikel). Wat de Bikers for Christ betreft meldde de schepen dat pastor Louis ondertussen het Heeske heeft overgenomen, maar dat de vieringen voorlopig wél in Eymard blijven.
Schepen van sport Dirk Vanderhoydonckx (CD&V) lichtte de overeenkomst toe i.v.m. de
betoelaging Lutlommel VV, ter waarde van 650.000 euro. Hij belichtte ook in alle duidelijkheid dat er een even grote inbreng moet zijn vanwege de club zélf. Specifiek zou het gaan om aanpassingen aan het cafetaria. Jean Jacques Melotte (Samen/Vooruit) stelde de vraag of ook andere sportverenigingen recht hebben op deze ‘regeling’, en de schepen antwoordde daar positief op. Zo had hij het o.a. alvast over een aanvraag die er zit aan te komen vanwege de rugbyclub. Ook werd er 100.000 euro goedgekeurd voor aanpassingen aan voetbalvelden van Lommel SK (aanleg vier nieuwe velden). In deze wordt er ook 150.000 euro toegelegd door de City Groep, waardoor het principe van 1 euro subsidie per 1 euro eigen inbreng zeker gehaald wordt.
Daarna was het de beurt aan schepen Johan Bosmans (N-VA) met de
jaarrekening 2020. Aan de hand van een powerpoint stelde hij deze voor. Voor Samen/Vooruit kwam Rita Phlippo tussen. Zij erkende dat het hier om een bijzonder jaar gaat (corona…) maar haar fractie had toch minder uitgaven verwacht. Ze feliciteerde vooral ook degenen die ondanks de coronacrisis toch nog meerdere coronaproof activiteiten konden organiseren. Maar mevr. Phlippo vroeg zich ook af of er sommige zaken niet versneld zouden kunnen uitgevoerd worden. Wat de investeringen betreft stelde ze vast dat er toch erg veel wordt ingeschreven (40 miljoen) terwijl er op dit ogenblik daarvan amper 2 miljoen werd uitgegeven, nog héél wat in te halen dus. Schepen Bosmans repliceerde dat het niet makkelijk was om werken uit te voeren in coronatijd, en in deze context zaken sneller uitvoeren zou toch moeilijk geweest zijn. Ook schepen Nancy Bleys (CD&V) kwam tussen en stelde dat er afgelopen jaar vooral aandacht werd besteed aan
kinderen en jongeren, en dit zowel naar materiële armoede als naar psychologische ondersteuning. Een tweede aandachtspunt was de aandacht voor beter wonen, en het laten uitvoeren van energiebestrijdende maatregelen. Een derde aandachtspunt is ervoor zorgen dat iedereen mee is in het digitale tijdperk.
Ook de
coronamaatregelen kwamen weer aan bod, met alleen maar goed nieuws, met amper drie besmettingen de afgelopen dagen. Burgemeester Bob Nijs vermeldde ook dat binnen het vaccinatiecentrum toch enige vermoeidheid begint op te treden bij de vele vrijwilligers die daar al maanden bezig zijn. Schepen Vanderkrieken had het nogmaals over het Noodfonds waar nog 125.000 euro beschikbaar is. Er wordt alvast 25.000 aangewend voor de écht noodlijdende verenigingen. Ook kondigde hij coronacheques aan voor de aankoop van bv. allerlei materiaal zoals coronatesten (ca. 50.000 euro). De overgebleven 50.000 euro zal gebruikt worden voor de heropstart van het verenigingsleven later dit jaar.
Daarna was het de beurt aan Carine Creemers (Samen/Vooruit): zij had het over de
nadarafsluitingen op de Leopoldlaan, oa. aan de Colruyt en aan bakker Swinnen, die al tot erg gevaarlijke situaties geleid hebben. Ook stelde ze zich vragen over de werken aan de voetpaden in de Barrier, waarbij gevaarlijke situaties ontstonden met betrekking tot
asbest. Schepen Loots (CD&V) repliceerde dat ze het probleem van de nadars gaat bespreken met de dienst mobiliteit. Fase 1 is ondertussen afgerond, en de schepen benadrukte dat de volledige fasering te vinden is via de website van Aquafin, maar de werken verlopen volgens haar volledig volgens planning. Wat de Barrier betreft stelde ze dat het bestuur helemaal niet lichtzinnig omging met de informatie betreffende de asbest. Er werd onmiddellijk een melding gemaakt op de werfvergadering, de aannemer APK heeft idd niet de juiste werkwijze gevolgd met betrekking tot verwijdering van de asbest. Ook werd onmiddellijk een aangetekend schrijven gericht naar de Watergroep. Binnenkort krijgt het stadsbestuur de resultaten van IDW betreffende metingen ter plaatse. “Uiteraard betreuren we wat er gebeurd is, maar we hebben zo snel mogelijk gehandeld, en de verdere werken worden wél correct en veilig uitgevoerd.” Ook burgemeester Nijs deelde de bezorgdheid van vele mensen i.v.m. de situatie in Lutlommel, maar hij benadrukte dat de specialisten telkens zeggen dat dit de ‘beste methode is om de signalisatie op deze manier uit te voeren’.
Daarna was het de beurt aan Walter Cremers (Samen/Vooruit) i.v.m. het
erfpacht van Blauwe Meer.
Zie ons eerdere artikel omtrent de standpunten van de verschillende partijen. Schepen Wieërs (N-VA) antwoordde i.v.m. de huidige stand van zaken. Hij stelde duidelijk dat er een dagvaarding zal volgen om het terrein in november te verlaten, maar eerst zal er toch nog geprobeerd worden om met Oostappengroep rond de tafel te zitten om tot een minnelijke schikking te komen. Ook schepen Sophie Loots (CD&V) verdedigde zich, en was duidelijk geëmotioneerd in haar betoog in verband met de persoonlijke aanval op haar als architect in mails en een persbericht. Ook burgemeester Nijs betreurde vooral de persoonlijke aanvallen in dit dossier. Peter Luyckx (N-VA) stelde dat de manier waarop Samen/Vooruit oppositie voert ‘beneden alle peil’ was: “Jullie zijn niet kritisch maar vooral zeer onaangenaam, niet alleen voor deze gemeenteraad maar voor alle Lommelaars”, stelde hij nog. Walter Cremers kreeg het laatste woord, maar uiteindelijk bleef dit lang uitgesponnen agendapunt bij een welles-nietes spel.
Voor Samen/Vooruit kwam Jean Jacques Melotte nog tussen i.v.m.
te snel rijdende moto’s en scooters in de Kerkstraat en rond het Dorp. Dit leidt tot veel overlast voor bezoekers, wandelaars. Burgemeester Bob Nijs antwoordde dat de politie de controles gaat opvoeren, niet alleen voor moto’s, maar ook voor steps e.d. Ook meldde hij dat er momenteel camera’s geïnstalleerd worden, hetgeen ook een gunstig effect zou moeten hebben.
En zo eindigde een vrij lange gemeenteraad omstreeks 23.40 uur!