Die vraag moest het hof van beroep van Antwerpen beantwoorden omdat een notaris kreeg af te rekenen met een eis tot schadevergoeding van zijn cliënten. Zij verweten hem dat hij hen niet verwittigde tegen de nabije verhoging van de registratierechten op de akte die bij hem moest passeren. De akte werd ondertekend op 3 juli 2013 en op 1 juli 2013 gingen de registratierechten van 0,2% naar 2%, een tienvoud dus en een verhoging met 9.720 euro.
Het hof vond dat een voorzichtige notaris zijn kennis actueel houdt en op de hoogte blijft van alle belangrijke wetgeving in zijn vakgebied. Het hof wist ook dat de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen (zeg maar de notarisbond) haar leden op de hoogte houdt van alle wetteksten die de notarissen aanbelangen. Maar, voegde het hof er aan toe, in dit geval gaat het om een verhoging van de registratierechten, door een wet die deel uitmaakt van een programmawet deel uitmakend van een regeringsbegroting. De verhoging maakte deel uit van het pakket fiscale maatregelen. Juridische discussies, besprekingen en uitleg kwamen daar niet aan te pas en van een notaris mag niet verwacht worden dat hij alle wetsontwerpen, -voorstellen en parlementaire stukken leest.
De cliënten van de notaris repliceerden dat accountants en fiscale kantoren al drie maanden voor de verhoging spraken over de verhoging die eraan kwam. Kan wel zijn, stelde het hof, maar een exacte datum voor de verhoging was er niet en zelfs het eigen accountantskantoor van de klanten van de notaris had hen niet verwittigd. Volgens het hof had de notaris dus geen fout gemaakt en het wees de eis tot schadevergoeding af.
Zoals Michel de Montaigne, de Franse filosoof, schrijver en politicus ooit zei:
Men moet veel gestudeerd hebben om weinig te weten.
Jan BOULY
(De auteur is advocaat)