Het overige nieuws

Peer - Een fotoboek van Hans, InternetgazetmedewerkerZoomEen medewerker van de Internetgazet heeft geen tijd om zich te vervelen. Daarom lopen we over van bewondering voor Hans Put, onze man in Beringen. Die slaagde er in zijn schaarse vrije tijd nog in om een prachtig fotoboek over Beringen te maken. Vanmorgen overhandigde hij het eerste exemplaar aan burgemeester Webers van die stad. Dat gebeurde voor dag en dauw, bij zonsopgang - de rest van de dag had Hans geen tijd meer. Op de foto: het binnenste van een koeltoren van de vroegere elektriciteitscentrale van de koolmijn - een foto uit het fotoboek. (Foto Hans Put)

Met de groeten uit... Hasselt

Dinsdag 28 maart 2017
Peer - Met de groeten uit... HasseltZoomAls u nog nooit de Japanse tuin in Hasselt bezocht hebt, dan is het nu hét moment, signaleert Marcella Stappers. "De kerselaren en magnolia's bloeien. En wat een pracht!" (Foto Marcella Stappers)

Code geel in Limburgse bossen

Dinsdag 28 maart 2017
Het warme lenteweer in Limburg zorgt voor een verhoogd risico op bosbranden, meldt TVL. Op dit moment geldt er code geel in de Limburgse bossen. Dat bekent dat de vegetatie droger wordt en dat er een verhoogde waakzaamheid is.

Ivo Vanhees overleden

Dinsdag 28 maart 2017
Peer - Ivo Vanhees overledenGisteren is Ivo Vanhees overleden, de echtgenoot van Gerarda Jonkers. Hij was 63 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in Peer.

Angeline Keppens overleden

Dinsdag 28 maart 2017
Peer - Angeline Keppens overledenGisteren is de uit Kleine Brogel afkomstige Angeline Keppens overleden, de echtgenote van Swa Vanmol. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Niet meer roken in de wachtrij

Dinsdag 28 maart 2017
Grensgevallen
Vanaf zaterdag mag er niet meer gerookt worden in de wachtrij bij attracties van de Efteling. De Club van Elf, een samenwerkingsverband van de 21 grootste pretparken en dierentuinen van Nederland, heeft dit besloten. De reden voor het rookverbod heeft volgens een woordvoerster te maken met het 'unieke karakter' van de rijen. "Je kunt niet even uit de rij stappen als je ergens last van hebt", legt ze uit. "Daarom hebben we nu het besluit genomen."

Nieuwe fietsgids voorgesteld

Dinsdag 28 maart 2017
Peer - Nieuwe fietsgids voorgesteldZoomLeo Swinnen en Dirk Van Bun stelden een nieuwe fietsgids samen voor Noord- en Midden-Limburg en presenteerden die gisteren officieel aan de pers. Leo Swinnen: "Mijn vrouw en ik zijn fervente fietsers, maar dikwijls waren we teleurgesteld dat we nergens iets konden drinken. Ofwel vonden we niets op onze weg, ofwel was de zaak gesloten. Vandaar het idee voor een fietsgids met leuke tussenstops. We stippelden 21 prachtige fietstochten uit met telkens een vier à vijf stopplaatsen." Dankzij de (…) Het hele nieuwsbericht
Nieuwe fietsgids voorgesteld
Zoom

Inbrekers weg met twee auto's

Maandag 27 maart 2017
Inbrekers drongen binnen in een woning aan de Hezerstraat in Bocholt. Zij zijn er met de twee auto's van de bewoners vandoor gegaan. Eén van de voertuigen is inmiddels teruggevonden in Nederland.
De vier Kamers van Koophandel in de Euregio Maas-Rijn hebben een nieuwe website gelanceerd. Hierop vinden ondernemers informatie over grensoverschrijdend zakendoen in de Euregio Maas-Rijn. Dat gaat van het starten van een bedrijf in een buurland tot het raadplegen van informatie over specifieke thema’s als grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit. Er wordt hierbij nauw samengewerkt met diverse organisaties als de Grensinfopunten (GIP) en EURES, een samenwerkingsverband van Europese arbeidsbureaus.

Win een dvd!

Zondag 26 maart 2017
Peer - Win een dvd!ZoomWat zegt die man in de ligzetel terwijl zijn vrouw, op deze prachtige lentedagen, voorbereidingen treft voor het planten van bloemen? Stuur ons een plezierige tekst voor in dat lege tekstballonnetje en je maakt kans op een dvd of een boek! Graag voor vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com, mét vermelding van uw postadres! (Cartoon: Stijn Lodewijks)

Wie won de dvd?

Zondag 26 maart 2017
Peer - Wie won de dvd?ZoomHet is Koen Vanherk, maar hij krijgt de dvd alleen in de bus als hij ons zijn postadres mailt. De jury vond zijn tekst voor het lege tekstballonnetje in de cartoon van Stijn Lodewijks de beste. Zo dadelijk een nieuwe opgave!

Oppassen: vals geld

Zondag 26 maart 2017
Onbekenden betaalden met vals geld tijdens de carnavalstoet in Bree, meldt Radio2. De politie kreeg 2 meldingen van valse briefjes van 50 euro. De briefjes zijn meegenomen voor verder onderzoek. De daders zijn nog niet gevat.

Josephine Deckers overleden

Zondag 26 maart 2017
Peer - Josephine Deckers overledenVrijdag is in Peer Josephine Deckers overleden, de weduwe van Henri Vanduffel. Zij was 94 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Straks niet vergeten...

Zaterdag 25 maart 2017
Peer - Straks niet vergeten...ZoomKomende nacht om 2u wordt de klok een uur vooruit gezet. Dat betekent een uur minder slapen, donkerder ochtenden maar langer zonlicht 's avonds. Want we gaan de zomertijd in! (Foto Marcel Gijbels)
Tribunaliteiten
Peer - Met vuile handen naar de rechtbankEen leverancier van een pitazaak eiste voor de rechtbank van koophandel van Gent 6.659 euro van de uitbater omwille van onbetaalde facturen voor drank en voedingswaren. De uitbater beweerde contant te hebben betaald en eiste dat de leverancier niet alleen de leveringsbons, maar ook zijn boekhouding liet zien aan de rechtbank. Niet nodig, vond de rechtbank, want de pitabarhouder had de facturen zonder protest in ontvangst genomen en moest dus betalen. De pitaverkoper nam dit niet en tekende beroep aan bij het hof (…) Het hele nieuwsbericht

Busverkeer lichtjes verstoord

Vrijdag 24 maart 2017
Een aantal personeelsleden van busexploitanten die voor De Lijn rijden nemen vandaag deel aan een vakbondsactie tegen sociale dumping. De betrokken exploitanten slagen er toch in om vrijwel alle ritten te verzekeren op een beperkt aantal ritten na. Dit betekent dat het busverkeer in Limburg lichtjes verstoord is.

Wat vind jij van de gemeente?

Donderdag 23 maart 2017
Het leven staat nooit stil, ook niet in je gemeente. Voor de Vlaamse overheid is het belangrijk te weten hoe jij over je gemeente en je buurt denkt. Is het prettig wonen in je buurt? Is er daar genoeg groen? Wat vind jij van je woning? Ben je tevreden over de diensten van de gemeente? Maak je gebruik van de beschikbare voorzieningen?
De Vlaamse overheid beschikt over heel wat cijfermateriaal van de gemeenten, maar die vertellen weinig over hoe jij als inwoner zelf een aantal zaken aanvoelt. Daarom (…) Het hele nieuwsbericht

Uitkeringsfraude: 14 huiszoekingen

Donderdag 23 maart 2017
Peer - Uitkeringsfraude: 14 huiszoekingenGisteren  heeft de onderzoeksrechter van de rechtbank van eerste aanleg Limburg 14 huiszoekingen laten uitvoeren in een gerechtelijk onderzoek naar grootschalige uitkeringsfraude. Die handelt meer bepaald om ziekteuitkeringen die werden toegekend en uitbetaald aan personen die hierop vermoedelijk geen enkel recht hadden. Het betreft een fraudesysteem dat zich reeds eerder heeft voorgedaan, doch de omvang van de vermoedelijke fraude die werd gepleegd, is blijkbaar veel groter dan dit het (…) Het hele nieuwsbericht

Sebastian Siwak overleden

Donderdag 23 maart 2017
In Grote Brogel is zondag Sebastian Siwak overleden, de echtgenoot van Marta Siwak. Hij was 41 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring in zijn geboorteland Polen plaats.

Henri Ketelbuters overleden

Donderdag 23 maart 2017
Peer - Henri Ketelbuters overledenIn Hechtel is gisteren de uit Kleine Brogel afkomstige Henri Ketelbuters overleden. Hij was 80 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme familiekring. Maandag (19 uur) is er een avonddienst in aula 't Sant waarna gelegenheid tot groeten.

Naar één Bosgroep Limburg

Donderdag 23 maart 2017
De vijf Limburgse Bosgroepen organiseren zaterdag voor de tiende keer een contactdag voor hun 4 528 leden en sympathisanten. Vandaag  beheren 2.838 eigenaars samen 20.125 ha bos in onze provincie. 8.400 ha daarvan is privé-bos; de rest is voornamelijk in handen van gemeenten. Vanaf 26 maart 2017 zal er in Limburg nog maar één Bosgroep actief zijn: Bosgroep Limburg vzw.

100-jarige Jaak Vanhamel overleden

Donderdag 23 maart 2017
Peer - 100-jarige Jaak Vanhamel overledenDinsdag is in WZC Sint-Antonius in Peer Jaak Vanhamel overleden, de weduwnaar van Agnes Wets. Hij was 100 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Laenen in Hechtel

Hugo Vaes overleden

Woensdag 22 maart 2017
Peer - Hugo Vaes overledenIn Peer is zondag Hugo Vaes overleden, de weduwnaar van Josephina Van Hout. Hij was 85 jaar. De crematie en de plaatsing van de urne in het columbarium van de begraafplaats in Kleine Brogel vinden in alle intimiteit plaats. Begroetingsmoment: vrijdag (20-20.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Autodieven aangehouden

Woensdag 22 maart 2017
De onderzoeksrechter in Tongeren heeft drie twintigers onder aanhoudingsmandaat geplaatst in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar diefstallen van auto's, met name van VW's Golf GTI. Bij huiszoekingen zijn verschillende auto-onderdelen aangetroffen zoals motorblokken en navigatiesystemen. Ook is een grote geldsom in beslag genomen.

Elisa Bollen overleden

Woensdag 22 maart 2017
Peer - Elisa Bollen overledenZaterdag is de uit Kleine Brogel afkomstige Elisa Bollen overleden, de echtgenote van Henri Beckers. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Reppel. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij uitvaartzorg Vanhove in Bocholt.
Vandaag gelezen
Sommige Japanse bejaarden krijgen korting op hun begrafenis bij inlevering van hun rijbewijs. Met deze ietwat macabere prikkel wil de Japanse regering het aantal dodelijke ongevallen verminderen. Inwoners van de provincie Aichi krijgen 15 procent korting bij het uitvaartcentrum. In 2016 werd 13 procent van de dodelijke verkeersongevallen in Aichi veroorzaakt door bestuurders ouder dan 75.
Vorig jaar kregen oudere bestuurders in Aichi 15 procent korting op noedels aangeboden in ruil voor hun rijbewijs. In andere delen van het land biedt men bijvoorbeeld korting in winkels of goedkope taxiritten aan.(Bron: ii.nl)
Op de Limburgse wegen zijn vorig jaar 39 verkeersdoden gevallen, dat zijn er 15 minder dan in 2015. Het aantal verkeersongevallen in onze provincie is vorig jaar lichtjes gedaald. Er gebeurden 3.095 ongevallen.

Zaterdagnacht gaat zomeruur in

Maandag 20 maart 2017
Peer - Zaterdagnacht gaat zomeruur inIn de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart gaat het zomeruur in.  De klok wordt dan één uur vooruit gezet. 2 uur wordt 3 uur. Eén uur minder = één uur minder slapen...

Wie wint de dvd - of het boek?

Zondag 19 maart 2017
Peer - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomDe nieuwe opgave voor ons tekstballonnetje lijkt vooral bestemd voor mannen met een gezonde sixpack, maar ook anderen mogen natuurlijk deelnemen. Zegt cartoonist Stijn Lodewijks: "Het mooie weer van de voorbije week doet de mensen beseffen dat ze echt wel in gang moeten schieten als ze in dat leuke kleedje of die leuke short willen geraken tegen de zomer." Wat antwoordt de nieuwe klant dan aan de uitbater van de fitness?
Mail uw tekstje voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com, vergeet niet uw postadres te vermelden en misschien wordt u wel winnaar!

Wie won de DVD?

Zondag 19 maart 2017
Peer - Wie won de DVD?ZoomHet is Paul van Kilsdonk met bovenstaand tekstje. De cartoon van Stijn Lodewijks en het onderwerp lieten veel triviale tekstjes binnenkomen...  Zoals het gras dat twee kontjes hoog moet zijn, andere dingen die hangen en zo.
Straks een nieuwe opgave!

Maarten Schriers overleden

Zaterdag 18 maart 2017
Peer - Maarten Schriers overledenGisteren is Maarten Schriers overleden. Hij was 31 jaar. Het afscheid en het begraven van de urne op de begraafplaats van Grote Brogel vinden in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: woensdag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in Peer in aanwezigheid van de familie.

Maria Baert overleden

Zaterdag 18 maart 2017
Peer - Maria Baert overledenVandaag is in WZC Antonius Maria Baert overleden, de echtgenote van Jef Pepels. Zij was 89 jaar. De afscheidsviering vindt vrijdag in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in Peer.

Moet kunnen

Vrijdag 17 maart 2017
Vandaag gelezen
Er loopt een proef met een app waarmee huisartsen een tolk via een beveiligde internetverbinding gratis kunnen laten praten met een patiënt die ze niet begrijpen of niet goed bereiken. Bron: L'Avenir. (Gelezen op waalsweekblad.be)

Nieuwe bvba: Polygoat

Vrijdag 17 maart 2017
Frederik Smolders en  Carola Loos, beiden uit Peer, hebben de bvba Polygoat opgericht met zetel aan het Driekoningenplein. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer computerconsultancy-activiteiten en de productie van publicitaire- en promotiefilms én videoclips.
Peer - Afschermplicht pluimvee bij hobbyhouders opgehevenZoomMinister van Landbouw Willy Borsus heeft vanmiddag de meeste maatregelen voor vogelgriep opgeheven voor pluimvee en vogels van hobbyhouders, voor duiven en voor struisvogels (!). Professionele pluimveehouders moeten daarentegen nog geduld hebben: net als in november, toen de eerste maatregelen werden opgelegd, is het risico voor dit type houderij nog te groot. Meer info
Vandaag gelezen
Peer - De toegevoegde waarde van landbouwZoom"Limburg, zoals heel Vlaanderen en Europa, zou zich ook eens de vraag moeten stellen wat het economisch oplevert, die landschapvernietigende landbouw. In Limburg zie je monoculturen nog steeds terrein winnen ten koste van hoogstamboomgaarden en kleine landschapselementen, maar de toegevoegde waarde van de landbouw neemt af. In de totale economie stelt het al helemaal niets voor en als je de subsidies zou afschaffen is het gewoon niet rendabel. Tijd voor een betere landbouw, met méér toegevoegde waarde en méér respect voor mens en natuur."
Politicoloog Joathan Holslag, afkomstig uit Hamont-Achel, op Facebook. (Archieffoto)

Jean Schrooten overleden

Vrijdag 17 maart 2017
Peer - Jean Schrooten overledenGisteren is Jean Schrooten overleden, de echtgenoot van Annie Thans. Hij was 74 jaar. De afscheidsviering in de aula van uitvaartcentrum Jaeken en het begraven van de urne op de stedelijke begraafplaats in Peer vinden in besloten kring plaats. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de kerk van Peer-Centrum.

Geslaagde Clean House-actie

Donderdag 16 maart 2017
Peer - Geslaagde Clean House-actieVandaag werd door verschillende politiezones in samenwerking met FGP Limburg, voor de negende keer een actie Clean House georganiseerd. Clean House staat voor de provinciebrede aanpak van de cannabisplantages. Op tien verschillende plaatsen in Limburg werden huiszoekingen uitgevoerd. Op zes plaatsen werden effectief plantages aangetroffen. In totaal gaat het om 2.032 planten met een potentiële opbrengst (indien gedurende één jaar succesvol gekweekt en geoogst) van 1,9 miljoen euro.  Verder werd 24.600 euro cash geld aangetroffen en werden twee auto’s in beslag genomen. Zes verdachten werden gearresteerd. Drie van hen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vervolgens aangehouden.

'Mijn gifvrije tuin'

Donderdag 16 maart 2017
Het is maar dat je 't weet
Of je nu een grote tuin of een bescheiden stadstuin hebt, iedereen kan zijn tuin pesticidenvrij onderhouden. Heb je geen ervaring of groene vingers? Geen nood: ‘Mijn gifvrije tuin’ bundelt tips voor vier soorten tuinen. Je kan kiezen tussen een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin. Voor elke tuin zijn er specifieke tips die je meteen op weg helpen naar een gifvrije tuin. Succes!

En nu Limburg

Woensdag 15 maart 2017
Vandaag gelezen
"1,25 miljard euro Vlaams belastinggeld voor de overkapping van de Ring rond Antwerpen, de oude Vesten. Mooi zo! Bij een eerlijke verdeling van de middelen heeft Limburg nu recht op 600 miljoen voor de overkapping van de snelwegen in Hasselt, Diepenbeek en het Park Midden-Limburg, het enige natuurreservaat van Vlaanderen. Of de overkapping van de Noord-Zuid."
(Prof. Lode Vereeck van de UHasselt op Facebook)

Nieuwe bvba: Recybo

Dinsdag 14 maart 2017
Herman Bongaerts en Bernadette Aegten, beiden uit Peer, hebben de bvba Recybo opgericht met zetel aan de Kaulillerweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het recycleren van oud papier en het vernietigen van archieven, de recyclage van industriële machines en het behandelen en verhandelen van verschillende kunststoffen.

Patrick Sterckx overleden

Dinsdag 14 maart 2017
Peer - Patrick Sterckx overledenVandaag is de uit Lommel afkomstige Patrick Sterckx overleden. Hij was 51 jaar. De crematie in Hasselt en het verstrooien van de assen op de begraafplaats van Peer-Centrum vinden in besloten kring plaats.
Peer - Revolutionaire behandeling bij MariaziekenhuisZoomAls eerste Limburgse ziekenhuis heeft het Mariaziekenhuis in Overpelt een revolutionaire laserbehandeling tegen vaginale droogheid geïntroduceerd. Deze laserbehandeling - niet-chirurgisch, niet-hormonaal en pijnvrij – biedt volgens gynaecologen de meest natuurlijke oplossing om vaginale droogheid ten gevolge van de menopauze te verhelpen, met langdurig resultaat.
Eén op twee vrouwen in de menopauze heeft last van vaginale droogheid wat kan leiden tot irritatie, een verminderde controle (…) Het hele nieuwsbericht

Hoera! Even een blauwtje lopen

Maandag 13 maart 2017
Peer - Hoera! Even een blauwtje lopenZoomWie dezer dagen de heidegebieden in Limburg en Antwerpen bezoekt, heeft een grote kans om getrakteerd te worden op een uniek schouwspel: blauwe kikkers. Mannelijke Heikikkers kleuren namelijk blauw (foto) om een vrouwtje te strikken. Lang duurt dat niet: na enkele dagen is de koppeltijd voorbij en nemen mannetjes weer hun bruine kleur aan. Lees meer bij Natuurpunt (Foto Peter Engelen)
Peer - Gratis naar... lezing Peter Verlinden?ZoomJournalist Peter Verlinden is nu woensdag te gast in het Raadhuis in Lommel (19u30) voor een boeiende lezing over Congo. In deze lezing  graaft hij naar de wortels van de Congolese machteloosheid. Hij gaat op zoek naar de oorzaken en opent de discussie over de toekomst. Als journalist is hij gespecialiseerd in het Gebied van de Grote Meren in Centraal-Afrika. Al ruim twintig jaar verzorgt hij voor de VRT de verslaggeving uit die regio. U kunt hier misschien gratis naartoe, mits een mailtje aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be. Er zijn twee duo-tickets per gemeente te winnen, voor de snelle beslissers dus! In uw mail naam, adres en Internetgazet vermelden!

Win een dvd - of een boek!

Zondag 12 maart 2017
Peer - Win een dvd - of een boek!ZoomHeerlijke dag vandaag hé, met die lentelucht en al die goedgezinde mensen buiten. Stijn Lodewijks maakte er een cartoon over. En als u het plezierigste tekstje levert voor het lege tekstballonnetje, kunt u deze week een boek of een dvd winnen! Mail uw tekstje - en uw postadres - vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. En misschien wordt u dan wel de winnaar!

Maria Nouwen overleden

Zondag 12 maart 2017
Peer - Maria Nouwen overledenGisteren is de uit Kleine Brogel afkomstige Maria Nouwen overleden, de weduwe van Luc Peeters. Zij was 85 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme kring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: woensdag (19-19.30 uur).

En wie won de dvd?

Zondag 12 maart 2017
Peer - En wie won de dvd?ZoomHet is Wyll Verdonk met bovenstaand tekstje. Het was klaarblijkelijk een moeilijke opgave, deze keer. Het aantal inzendingen in de aard van "Maar mijn broodje is gebakken" was niet te tellen. Ook "Nu maar wat vakantie nemen" scoorde goed. Straks een nieuwe opgave! (Cartoon: Stijn Lodewijks)

Jaak Bollen overleden

Vrijdag 10 maart 2017
Peer - Jaak Bollen overledenWoensdag is Jaak Bollen overleden, de echtgenoot van Lou Daniëls. Hij was 65 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de decanale kerk in Peer-Centrum. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Jaeken.

Sluikstorter geflitst

Vrijdag 10 maart 2017
Tribunaliteiten
Peer - Sluikstorter geflitst‘In Beverly Hills gooien ze het afval niet weg’, zei Woody Allen. ‘Ze maken er tv-shows van.’ Wordt er in Beverly Hills niet gesluikstort, in België wel. Het is bij wet verboden en er staan gevangenisstraffen op van één maand tot vijf jaar en geldboetes van 100 tot 500.000 euro.
Zo stond voor de correctionele rechtbank van Oost-Vlaanderen verleden jaar een man terecht die aan de Waldamkaai in Gent drie vuilniszakken uit zijn Mercedes haalde en achterliet. Een (…) Het hele nieuwsbericht

Boek: 50 jaar bisdom Hasselt

Vrijdag 10 maart 2017
Het bisdom Hasselt viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Ter gelegenheid van dat jubileum verschijnt een bijzonder boek. Daarin gidst prof. Mathijs Lamberights (KU Leuven) de lezer door het rijke verleden van het bisdom. In negen hoofdstukken biedt hij een inkijk in de wijze waarop de Kerk in Limburg evolueerde van de eerste bekende Belgische bisschop Servatius uit de vierde eeuw tot de uitdagingen van onder meer secularisatie en schaalvergroting in de eigen rijd. Het boek verschijnt op 31 mei. De intekenprijs (tot 26 mei) bedraagt 18 in plaats van 22,50 euro. Het boek is verkrijgbaar in het PIC, Tulpinstraat, 75 Hasselt of bij uitgeverij Halewijn in Antwerpen.

Hoeveel is je schat waard?

Donderdag 9 maart 2017
Op zondag 2 april organiseert het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een expertisedag. Dan kan je daar tussen 10.30u en 17u door experts gratis je antiquiteiten laten identificeren en schatten. Het museum doet hiervoor een beroep op ARGVS, een vereniging van kunstexperts. Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de waardebepaling van kunst en antiek.
ARGVS vaardigt 5 experts af, gespecialiseerd in zilverwerk, antieke juwelen, postzegels, beeldende kunst uit de 19de en 20ste (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Onderzoekers van de Universiteit van Westelijk Ontario maten de hersengolven van patiënten voor en na het uitzetten van de beademing. Klinisch dood, omdat het hart niet meer werkte, bleken de hersenen van de overledenen nog minutenlang delta-golven te produceren. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag hoe het moment van overlijden precies te bepalen is. Dat is belangrijk voor orgaandonatie. (Bron: ii.nl)

Actie 'Gordel en kinderzitjes'

Donderdag 9 maart 2017
Om iedereen aan te zetten om de gordel altijd en overal te dragen - ook achteraan - zal er tijdens de provinciale thema-actie 'Gordel en kinderzitjes' extra aandacht besteed worden aan bestuurders die al dan niet een gordel dragen of die geen geschikt kinderbeveiligingssysteem gebruiken. Deze thema-actie van de politie en de provincie loopt tot 27 maart.

Louis Lenaerts overleden

Woensdag 8 maart 2017
Peer - Louis Lenaerts overledenGisteren is Louis Lenaerts overleden, de echtgenoot van Irma Winters. Hij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Linde-Peer. Het begraven van de urne vindt in besloten kring plaats.
Vanaf het winterseizoen 2017 gaat Ryanair zijn aanbod vanaf Eindhoven Airport met 9 nieuwe routes uitbreiden: Aarhus (Denemarken), Edinburgh (Schotland), Milaan-Malpensa (Italië), Oradea (Roemenië), Praag (Tsjechië), Rabat (Marokko), Tanger (Marokko), Thessaloniki (Griekenland) en Valencia (Spanje). Daarnaast worden de frequenties van enkele bestaande routes verhoogd. Vanaf Eindhoven Airport wordt er dan 5 keer per week naar Madrid, 6 keer per week naar Manchester, 3 keer per week naar Marrakesh en 4 keer per week naar Sofia gevlogen.

Vicky Vanassche overleden

Maandag 6 maart 2017
Peer - Vicky Vanassche overledenDonderdag is in WZC Sint-Jozef in Neerpelt Vicky Vanassche overleden, de echtgenote van Jozef De Backer. Zij was 76 jaar. De crematie en het verstrooien van de assen op de begraafplaats in Peer vinden in besloten kring plaats.

Marita Smeets overleden

Maandag 6 maart 2017
Peer - Marita Smeets overledenZaterdag is Marita Smeets overleden, de echtgenote van Benny Ooms. Zij was 52 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme familiekring. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Linde-Peer waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Win een dvd - of een boek!

Zondag 5 maart 2017
Peer - Win een dvd - of een boek!ZoomIn februari mochten we niet drinken, in maart zo weinig mogelijk vlees eten, komen in april de bakkers aan de beurt? Er is in de sociale en andere media veel discussie over deze oproepen. Daarom tekende Stijn Lodewijks deze cartoon. Welke tekst zou jij in het lege tekstballonnetje willen zetten? Mail dat tekstje - met je postadres - vóór vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Zaterdag verneem je of je gewonnen hebt!

Wie won de DVD?

Zondag 5 maart 2017
Peer - Wie won de DVD?ZoomHet is Luc Hoeben. Hij bedacht bovenstaand tekstje voor het lege tekstballonnetje en krijgt een dezer dagen de dvd in de bus. Het was een inspiratierijke cartoon, met heel wat toespelingen op de zin van carnaval, de "veel te luide" muziek die van op de carnavalswagens te horen is, het feit dat er maar weinig actuele toestanden meer over de hekel worden gehaald... Carnaval leeft, maar mensen vragen zich af of het "zó" moet.
Dadelijk de nieuwe opgave!
Maak dat mee!
Een Luikse dierenarts raadde de eigenaars van een hondje 8 jaar geleden aan, hem te laten inslapen, omdat het hondje door een ziekte zeker spoedig dood zou gaan. De baasjes stemden verdrietig in. Dus ze keken gek op toen onlangs iemand meldde dat hun hondje gevonden was, dat bleek uit de chip. En inderdaad was dat hun dood gewaande hondje. De dierenarts zegt dat hij destijds dacht dat het gezin psychisch niet opgewassen was tegen een langdurige ziekte, hij had de hond niet doodgemaakt, liet hen er wel voor betalen, en hij gaf de hond, die toch niet ziek bleek, aan een nieuw baasje. De oude eigenaars hebben een klacht tegen de dierenarts ingediend, zij vrezen dat de arts vaker patiënten oplichtte. (Bron: Waalsweekblad.be)

Hep de padden een pootje

Zondag 5 maart 2017
Het is maar dat je 't weet
Op de zaterdagen 11, 18 en 25 maart organiseert Natuurpunt weer publieke overzetacties om iedereen kennis te laten maken met de levenscyclus van padden, kikkers en salamanders. Die acties vinden plaats aan In den Damp in Meeuwen-Gruitrode en aan de Kringwinkel in Peer, telkens om 20.00 u.
Houd er rekening mee dat amfibieën pas trekken bij een temperatuur van 8 graden en vochtig (regen)weer. Een zaklamp en een fluovestje zijn een aanrader.
Op 1 maart waren al meer dan (…) Het hele nieuwsbericht

Openbare verkoping: Dorpsstraat

Zaterdag 4 maart 2017
De openbare verkoping van een bedrijfsgebouw, gelegen Dorpsstraat 29 in Grote Brogel, heeft in eerste roep 250.000 euro opgeleverd. Er kan nog een hoger bod worden gedaan.

MPI-gasten naar Drake

Vrijdag 3 maart 2017
Woensdagavond kregen de gasten van de buitenhuizen van MPI Sint-Elizabeth de kans om naar de Canadese rapper Drake te gaan kijken in het Sportpaleis in Antwerpen. Toen Drake een tweede optreden in het Sportpaleis aankondigde, werden er immers tickets vrijgemaakt voor het goede doel. En één van die goede doelen werd uiteindelijk het MPI van Sint-Elizabeth. Die gasten hebben zich goed geamuseerd!

Pannenkoeken eten

Donderdag 2 maart 2017
Peer - Pannenkoeken etenZoomDeze namiddag was het pannenkoeken eten geblazen in het Parochiecentrum. Dat liep vol, want iedereen wil wel voor 1 euro lekker genieten van twee pannenkoeken met suiker en siroop, inclusief een kop koffie. Het was een geslaagd initiatief van Okra Peer en Okra Reizen.
Partysjok en Fiets 'm erin: dat is de naam van de vzw die door Niels Van Bocxlaer, Philippe Simons en Sigrid Winters, allen uit Peer, werd opgericht. De vzw heeft als doel socioculturele dorpsactiviteiten te voorzien voor de plaatselijke bevolking en hierbij materiële ondersteuning te bieden. Daarnaast zal de vereniging de plaatselijke speelpleinwerking 'De Berenzwerm' op allerlei manieren ondersteunen. De zetel van de vzw is gevestigd aan de Zavelstraat in Kleine Brogel.
Peer - Versoepeling maatregelen vogelgriepZoomHoewel het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, versoepelde het Voedselagentschap vanaf 1 maart enkele van de verplichte voorzorgsmaatregelen voor situaties die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels. Deze versoepelingen zijn bepaald op basis van een nieuwe risicoanalyse. Ze zijn voornamelijk bedoeld voor hobbyhouders van vogels en betreffen zowel de ophokregeling als het verzamelverbod. Meer info

Nieuwe bvba: Loos Management

Donderdag 2 maart 2017
Ben Loos en Nicole Nelis hebben de bvba Loos Management opgericht. Het gaat onder meer om een algemene bouwonderneming en grondwerken. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Monsstraat in Peer.

Mia Geerkens overleden

Woensdag 1 maart 2017
Peer - Mia Geerkens overledenIn WZC Kloosterhof in Meeuwen is vandaag Mia Geerkens overleden, de echtgenote van Pierre Bral. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Grote Brogel. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Jaeken in Peer.

Michel Boutsen overleden

Woensdag 1 maart 2017
Peer - Michel Boutsen overledenIn WZC Kloosterhof in Meeuwen is vandaag Michel Boutsen overleden, de weduwnaar van Lieske Dreesen. Hij was 89 jaar. De afscheidsviering in de aula van uitvaartcentrum Jaeken in Peer en de bijzetting in het familiegraf op de stedelijke begraafplaats in Peer vinden in besloten kring plaats.

Communiefoto's bij de brandweer

Woensdag 1 maart 2017
Communiefoto’s in de brandweerkazerne worden enorm gesmaakt. Daarom zet men daar de deuren van de posten graag open voor de communie- en lentefeesten. Je kan je foto’s laten maken op woensdag 8 maart van 13 tot 16 uur. Waar:
- Post Bree: Bocholterstaat 15
- Post Leopoldsburg: Koningin Louisa-Marialaan 145
- Post Lommel: Norbert Neeckxlaan 52
- Post Neerpelt: Heuvelerweg 24.
Heb je hiervoor interesse? Stuur dan een mailtje naar info[!]hvznl.be. Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal plaatsen is beperkt. Let wel: voor een fotograaf moet je zelf zorgen! 
21/04

Proficiat aan Luc Goossens vanwege Helma en Marc.Hij is jarig op 24 april

Marc Goossens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer